Bahan-bahan :
1 bungkus kuetiau
1 cawan taugeh
2 batang sawi, dipotong
200 gm udang sederhana, dibuang kepala
200 gm daging atau ayam, dicincang
500 gm kerang, rebus dan kopek
1 biji telur
5 sudu besar kicap pekat
5 sudu besar cili kisar
5 sudu besar minyak masak
sedikit garam dan perasa
Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak dan tumis cili kisar hingga garing.
2. Masukkan daging atau ayam dan tumis hingga empuk (masukkan sedikit air agar ia mudah empuk).
3. Masukkan udang dan tumis hingga ia masak.Kemudian pecahkan telur dan masukkan kuetiau. Gaul sebati dan masukkan sawi.
4. Akhir sekali, masukkan taugeh, kerang,kicap ,garam dan perasa.Gaul sebati dalam api yang sederhana. Angkat dan hidangkan.
1 bungkus kuetiau
1 cawan taugeh
2 batang sawi, dipotong
200 gm udang sederhana, dibuang kepala
200 gm daging atau ayam, dicincang
500 gm kerang, rebus dan kopek
1 biji telur
5 sudu besar kicap pekat
5 sudu besar cili kisar
5 sudu besar minyak masak
sedikit garam dan perasa
Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak dan tumis cili kisar hingga garing.
2. Masukkan daging atau ayam dan tumis hingga empuk (masukkan sedikit air agar ia mudah empuk).
3. Masukkan udang dan tumis hingga ia masak.Kemudian pecahkan telur dan masukkan kuetiau. Gaul sebati dan masukkan sawi.
4. Akhir sekali, masukkan taugeh, kerang,kicap ,garam dan perasa.Gaul sebati dalam api yang sederhana. Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment