Semalam cuti Maal Hijrah, jadi akak masaklah special sikit. Hari-hari makan nasi putih jemu pulak. Anak-anak pun makan bertambah-tambah.Selera sungguh! Untuk beras nasi tomato ni, akak gunakan beras basmathi. Apa brand pun tak pe. Asal beras basmathi. Ada juga yang buat beras biasa tetapi tak tahulah macamana hasilnya.Membuat nasi tomato ni, lebih kurang sama dengan nasi briyani, cuma kita masukkan puri tomato untuk bagi nasi tu merah sikit. Resepi ini cukup untuk hidangan 5 orang makan.
Bahan-bahan :
4 cawan beras basmathi
3/4 cawan tomato puri (apa-apa brand)
1 cawan susu cair Ideal
4 1/2 cawan air
1/3 cawan minyak sapi
1/2 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
sedikit bunga cengkih
1 helai daun pandan
gula, garam secukupnya
Cara Membuatnya :
1. Beras direndam 15 minit, basuh dan toskan.
2. Bawang besar, bawang putih dan halia ditumbuk.
3. Panaskan minyak sapi dan tumiskan kulit kayu,bunga lawang dan cengkih. Masukkan bawang tumbuk dan tumiskan hingga kuning dan naik bau.
4. Masukkan tomato puri dan tumiskan sebentar.
5. Masukkan air, susu, gula, garam dan daun pandan. Gaul sebati dan biarkan mendidih.
6. Masukkan beras dan kacau sebati.
7. Perlahankan api dan tutup periuk. Biarkan ia masak perlahan-lahan. Kacau sekali-sekala.
Nota : Nasi tomato ini enak dimakan bersama kuah kari, ayam masak merah dan acar timun.
4 cawan beras basmathi
3/4 cawan tomato puri (apa-apa brand)
1 cawan susu cair Ideal
4 1/2 cawan air
1/3 cawan minyak sapi
1/2 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
sedikit bunga cengkih
1 helai daun pandan
gula, garam secukupnya
Cara Membuatnya :
1. Beras direndam 15 minit, basuh dan toskan.
2. Bawang besar, bawang putih dan halia ditumbuk.
3. Panaskan minyak sapi dan tumiskan kulit kayu,bunga lawang dan cengkih. Masukkan bawang tumbuk dan tumiskan hingga kuning dan naik bau.
4. Masukkan tomato puri dan tumiskan sebentar.
5. Masukkan air, susu, gula, garam dan daun pandan. Gaul sebati dan biarkan mendidih.
6. Masukkan beras dan kacau sebati.
7. Perlahankan api dan tutup periuk. Biarkan ia masak perlahan-lahan. Kacau sekali-sekala.
Nota : Nasi tomato ini enak dimakan bersama kuah kari, ayam masak merah dan acar timun.
No comments:
Post a Comment