Bread and Butter Pudding (Puding Roti)

Puding roti ini mudah saja membuatnya. Ia boleh dibakar ataupun dikukus. Puding ini selalu dihidangkan sebagai pencuci mulut dan dimakan bersama sosnya. Roti yang digunakan dalam resipi ini tidak semestinya roti baru. Anda boleh gunakan roti yang telah keras atau yang hampir expired. Satu petua supaya roti anda tahan lama dan tidak berkulat ialah simpan di dalam peti sejuk. Walaupun ia dah expired , ia boleh digunakan untuk membuat puding roti ini ataupun bingka roti.Jika anda hendak menukar selera, cubalah resipi ini.


Bahan-bahan :
300 gm roti sandwic putih
100 gm mentega
800 gm susu segar
100 gm gula
5 biji telur

Sos Vanila :
200 gm susu segar
50 gm gula
1 biji kuning telur
1 sudu teh tepung jagung
1 sudu teh esen vanila

Cara Membuatnya :
1. Sapukan mentega pada satu lapisan roti. Buat hingga habis.
2. Susun dan potong 4 bahagian. Susunkan setiap keping dalam acuan bulat atau empat segi bersaiz 9 inci.
3. Pukul gula dan telur hingga sebati (bukan kembang). Tuangkan susu segar dan kacau sebati.
4. Tuangkan adunan ini kedalam roti yang telah disusun tadi. Biarkan roti meresap cairan itu selama 15 minit.
5. Bakar dalam ketuhar bersuhu 170 darjah celcius selama 40 minit hingga bewarna perang.
6. Setelah masak, sejukkan.
7. Untuk membuat sosnya, didihkan susu segar .
8. Masukkan kuning telur yang telah digaul bersama gula dan tepung jagung.
9. Masukkan esen vanila dan kacau hingga adunan mendidih dan agak pekat. Angkat dan sejukkan.
10. HIdangkan puding roti bersama sosnya.

2 comments:

De Zuras said...

i pernah mkn kat 1 cafe ni.. dia punye bread butter pudding..mang terangkat sedap gile..peliknye x terasa lak dia nye telur. sos dia betul-betul meresap kat roti..tp sy wat terasa telur..jd x brp filling lak

~storyofbudakpelik~ said...

hello. err, I ni student. boleh tak kita bakar kek ni dalam rice cooker?

Popular Posts