Kek Nanas Terbalik
Resipi ni saja akak buat, nak test resipi baru.Namanya Kek Nenas Terbalik. Nenas di susun di bahagian dasar tin pembakar , kemudian barulah dituang adunan kek atasnya. Sepatutnya gunakan nenas bentuk bulat dan bahagian tengah yang berlubang diletakkan ceri. Tetapi akak gunakan nenas yang dicincang (salah beli). Untuk adunan keknya, boleh gunakan resipi Kek Mentega Marmar atau Kek Cawan Bersusu (sila semak posting yang lepas). Jika gunakan resipi Kek Mentega Marmar, tak perlu dicampur pewarna merah.Hanya warna original. Kek ini enak dimakan sebagai pencuci mulut.
bahan-bahan topping ;
1 tin nenas bulat (ring)
3 sudu besar mentega cair
5 sudu besar gula perang
10 biji ceri merah, dibelah dua
Bahan-bahan kek:
Ikuti resipi Kek Mentega Marmar
Cara Membuatnya :
1. Griskan acuan bulat 9 inci dan lapik kertas serap minyak.
2. Ratakan mentega cair dan taburkan gula perang.
3. Toskan nenas dan lapkan kering. Susunkan di atas gula perang tadi.
4. Bahagian yang berlubang ditutup dengan belahan ceri merah.
5. Tuangkan adunan kek atasnya dan bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 1 jam hingga masak.
6. Setelah kek sejuk, terbalikkan kek atas pinggan. Topping nenasnya mesti di bahagian atas.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Di pasaran terdapat berbagai-bagai jenis gula. Samada untuk masakan harian ataupun untuk baking seperti membuat kek,biskut, roti dan sebagai...
-
>> Kek yang mempunyai komposisi bahan yang seimbang dan suhu oven yang stabil tidak akan merekah. Adakalanya kek yang kita buat menja...
-
Jika kita membeli kek di pasaraya, kita akan mendapati kek itu tahan berbulan-bulan walaupun tidak disimpan di dalam peti sejuk. Apakah rahs...
No comments:
Post a Comment