Membuat Cili Kisar

Bagi kaum wanita, kita sentiasa mencari kaedah yang boleh memudahkan urusan rumahtangga terutama dalam bab masak-memasak. Saya telah mengamalkan petua ini sejak sekian lama dan ia ternyata memudahkan urusan memasak terutama yang menggunakan cili kisar seperti asam pedas, rendang, sambal, mee goreng dan sebagainya. Cili yang kita kisar sendiri lebih enak, segar dan bebas dari bahan pengawet. Ia juga boleh tahan seminggu jika disimpan dalam peti sejuk.

Bahan-bahan :

50 gm cili kering
1 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia

Cara Membuatnya :

1. Cili kering digunting kecil-kecil.
2. Tuangkan air panas dan rendam hingga ia lembut.
3. Masukkan cili kering dalam pengisar (jangan ambil bijinya)
4. Masukkan bawang besar, bawang putih , halia dan 1/2 cawan air.
5. Kisar hingga lumat.
6. Masukkan dalam botol kaca (botol Nescafe) dan simpan dalam peti sejuk.

Tip:
Cili kering ada yang sangat pedas dan kurang pedas. Belilah jenis kurang pedas iaitu jenis Indian wrinkle (kerinting).

1 comment:

Nisha said...

Assalamualaikum. Kahkahkah :) aunty , saya datang cari cara nak buat cili blend. saya buat cair~

Popular Posts