Selamat datang ke blog ResipiNoraini !

Apam Tepung Beras


Apam tepung beras ni favourite mak akak. Kalau kenduri-kendara tak sah kalau tak buat apam ni. Apamnya lembut dan sedap.Susah nak jumpa resipi ni. Tak ramai orang yang pandai membuatnya. Ramuan istimewa dalam apam ini ialah tapai nasi dan Eno (garam buah-buahan)
Untuk membuat tapai nasi, gunakan nasi yang baru ditanak dan sejukkan. Jangan guna nasi semalam atau yang hampir basi. Ragi pula hendaklah yang masih elok dan cukup kering. Ragi ni tak jual di pasaraya. Cari di pasar biasa,tempat jualan sayur-sayuran kampung. Tanyalah makcik-makcik yang berjualan tu, adatak jual ragi.Satu keping ragi biasanya berharga 50 sen.
Untuk membuat tapai nasi, hancurkan 1/2 keping ragi dengan sudu hingga jadi serbuk.Masukkan nasi ke dalam mangkuk dan taburkan ragi.Gaul dengan sudu hingga sebati.Masukkan dalam bekas bertutup rapat dan peram 2 malam. Tapai yang elok bewarna putih dan airnya manis. Tapai anda tidak menjadi jika warnanya kuning dan rasanya masam.Buangkan tapai ini dan buatlah yang lain.
Bahan-bahan :
(A) - Tapai nasi
2 cawan nasi sejuk
1/2 keping ragi
(B)
3 cawan tepung beras Cap Teratai
3/4 cawan gula pasir
1 1/2 sudu makan Eno peket biru
3 cawan air
sedikit garam
sedikit pewarna merah, hijau atau kuning
(C)
kelapa parut dan sedikit garam, untuk hiasan
Cara Membuatnya :
1. Untuk membuat tapai nasi, hancurkan ragi hingga jadi serbuk dan taburkan atas nasi. Gaul sebati dengan sudu. Masukkan kedalam bekas bertutup dan simpan dalam almari. Peramkan 2 malam.
2. Ambil 1 cawan tapai nasi dan masukkan ke dalam mesin pengisar bersama 2 cawan air, garam dan gula.Kisar hingga gula hancur. Tuangkan dalam mangkuk dan ketepikan.
3. Tepung dimasukkan ke dalam sebuah mangkuk. Tuangkan air tapai yang telah dikisar tadi. Gaul sebati. Kisar semula dengan menambah 1 cawan air lagi.
4. Tuangkan semula ke dalam mangkuk dan peram 5 - 6 jam. Bancuhan ini elok di buat pagi dan kukus pada sebelah petangnya.
5. Taburkan Eno ke dalam adunan yang telah diperam. Gaul sebati. Masukkan pewarna merah jambu atau warna kesukaan anda. Peram lagi 20 minit sebelum dikukus.
6. Sementara itu, didihkan air dalam pengukus.Panaskan acuan mangkuk kecil. Tuangkan adunan ke dalam acuan dan kukus 15 minit dalam api yang besar.
7. Apabila masak, angkat dan sejukkan. Apam ini akan merekah di permukaannya.Hiaskan dengan kelapa parut yang digaul sedikit garam.
Nota : Adunan ini boleh mendapat 30 biji kuih apam.

2 comments :

haryana said...

apam ini boleh dikomersialkan sebagai produk frozen tak? Ada tak tip2 atau cara utk kita frozenkan apam ini?

[st0kin-st0r3] said...

saya suke kuih ni..tp cara buatnye a bit rumit... sbb bnyk kali kene peram.. ehehe btw tq 4 sharing!