Kek Lapis Kastad Pandan
Hari ini saya membuat dua biji kek lapis iaitu Kek Lapis Kastad Pandan dan Kek Lapis Kastad Keladi.Kedua-dua kek ini adalah berlainan dari kek lapis biasa kerana intinya adalah kek span dan dibaluti dengan kastad pandan dan kastad keladi. Untuk membuat kek ini, anda hendaklah membuat kek spannya dahulu samada span perisa pandan atau perisa keladi. Kastadnya pula diperbuat dari bahan-bahan seperti tepung hoen kwee, santan, gula dan lain-lain. Kek ini sangat enak dibuat pencuci mulut atau hidangan minum petang. Anda boleh dapatkan resipinya dari buku "Variasi Kek Lapis". Cubalah.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Di pasaran terdapat berbagai-bagai jenis gula. Samada untuk masakan harian ataupun untuk baking seperti membuat kek,biskut, roti dan sebagai...
-
>> Kek yang mempunyai komposisi bahan yang seimbang dan suhu oven yang stabil tidak akan merekah. Adakalanya kek yang kita buat menja...
-
Jika kita membeli kek di pasaraya, kita akan mendapati kek itu tahan berbulan-bulan walaupun tidak disimpan di dalam peti sejuk. Apakah rahs...
2 comments:
salam k noraini, sungguh sedap nmpak kek kastad ni. baru2 ni sy ada mkn kek kastard tp plain n rasa mcm vanilla.
boleh ke di ubah suai dr resipi ni n if x de peung hoon kwee tu nak ganti dgn apa ya.
tq
Hai Mak Farhah. Tentang soalan anda tepung hoen kwee mudah didapati di pasaraya. Jika tiada, anda boleh gunakan tepung jagung. tetapi saya tidak menjamin kastadnya jadi kental spt tpg hoen kwee kerana saya tidak pernah gunakan tepung jagung. Tetapi apa salahnya anda mencuba.
Post a Comment