Kek Lapis Sarawak
>>Atas : Kek Lapis Senandung
>>Bawah : Kek Lapis Coklat Oren
Baru-baru ini saya ada buat dua biji kek lapis sarawak. Yang paling atas tu ialah Kek Lapis Senandung dan bawah ialah Kek Lapis Coklat Oren. Saya menggunakan resipi "Kek Lapis Semarak"(sila rujuk buku Variasi Kek lapis)
Cara Membuat Kek Lapis Senandung:
1. Gunakan 2 tin empat segi bersaiz 9 inci x 9 inci. Griskan dan lapik kertas serap minyak.
2. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian. Warnakan kuning, ungu, merah dan hijau.
3. Untuk tin pertama, lapiskan warna ungu dan kuning berselang-seli hingga habis sebanyak 7 lapisan.
4. Untuk tin kedua, lapiskan warna merah dan hijau berselang-seli hingga habis sebanyak 7 lapisan.
5. Sejukkan kedua-dua tin semalaman.
6. Bancuh 1/2 adunan "Kek lapis Semarak" untuk membuat bahagian luarnya.
7. Sediakan tin empat segi bersaiz 8 inci. Lapiskan adunan luar sebanyak 5 lapisan.
8. Setelah masak, sapukan jem dan susun inti berselang-seli seperti dalam gambar.
9. Sapukan 5 lapisan atas bagi menutup kek inti. Setelah masak, sejukkan.
Cara Membuat Kek Lapis Coklat Oren :
1. Gunakan resipi yang sama seperti kek diatas.
2. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dicampurkan 1 sudu teh pes koko dan sedikit emulco coklat dan satu bahagian lagi dicampurkan 1 sudu besar jus oren Sunquick dan sedikit pes oren.
3. Bakar setiap warna berselang-seli hingga habis. Sejukkan sebelum dipotong.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Di pasaran terdapat berbagai-bagai jenis gula. Samada untuk masakan harian ataupun untuk baking seperti membuat kek,biskut, roti dan sebagai...
-
>> Kek yang mempunyai komposisi bahan yang seimbang dan suhu oven yang stabil tidak akan merekah. Adakalanya kek yang kita buat menja...
-
Jika kita membeli kek di pasaraya, kita akan mendapati kek itu tahan berbulan-bulan walaupun tidak disimpan di dalam peti sejuk. Apakah rahs...
No comments:
Post a Comment