Kek Keju Blueberi


Sumber : Chef Wendy Kor- Cakes Talk

Bahan-bahan :
(A)
350 gm krim keju
80 gm mentega
(B)
180 gm Krim Putar (Dairy Whipping Cream)
4 biji telur kuning
(C)
15 gm tepung kek
15 gm tepung jagung
(D)
4 biji telur putih
80 gm gula
1/4 sudu teh serbuk krim tartar

Lapisan biskut :
100 gm biskut cream crackers, dihancurkan
60 gm mentega, dicairkan

Cara Membuatnya :

1.Lembutkan krim keju dan mentega. Putar kedua-duanya hingga sebati.
2. Masukkan krim putar dan juga kuning telur. Kacau hingga sebati dan masukkan tepung ke dalamnya.Gaul rata.
3. Putar bahan D hingga hingga kembang dan gebu. Satukan dengan adunan diatas dan gaul sebati.
4. Untuk membuat lapisan biskut, hancurkan biskut hingga halus.Tuangkan mentega cair dan gaul sebati.
5. Sediakan tin springform bersaiz 8 atau 9 inci. Tekankan biskut ke dasarnya hingga rata. Sejukkan dalam peti dinginbeku selama 10 minit.
6. Tuangkan adunan kek keatas biskut. Lapik tin dengan kertas aluminium supaya tidak dimasuki air.
7. Bakar secara "steam bake" dan masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan ke suhu 160 darjah celcius. Setelah masak , sejukkan dan masuk dalam peti ais beberapa jam sebelum dihidang.

Nota : Kek ini boleh dihias dengan inti blueberi. Untuk mendapatkan gambaran jelas tentang membakar secara "steam-bake", sila tonton video 'Cake Baking' bertajuk Nigella Lawson- Chocolate Cheese Cake.

No comments:

Popular Posts