Membuat Air Soya dan Taufu Fa

Anak saya yang bongsu, si Najwa suka sangat minum air soya. Asyik beli aje.Saya terfikir kenapa tak buat sendiri. Membuat air soya tidaklah susah kerana kita hanya perlukan mesin pengisar biasa saja. Kacang soya pulak boleh dibeli di pasaraya. Selain dari air soya, kita juga boleh menghasilkan Taufu Fa atau tauhu lembut yang dimakan bersama air gula merah. Untuk membuat taufu fa kita perlu menggunakan sejenis garam buah-buahan atau nama komersialnya Glucono Delta Lactone (GDL) yang akan mengeraskan taufu fa itu. Air soya yang saya buat semalam menggunakan 1 kg .kacang soya dan dapat 7 liter air soya. Puaslah minum. Separuhnya diisikan dalam botol dan simpan dalam peti sejuk. Ia tahan sehingga 5 hari. Sebelum mengisar kacang soya, ia hendaklah direndamkan dengan air penuh selama semalaman atau sekurang-kurangnya 8 jam agar kacang itu kembang dan lembut.


Bahan-bahan :

500 gm kacang soya
3.5 liter air
2 helai daun pandan
1/3 sudu teh GDL
1/4 cawan air
500 gm gula
200 gm air

Cara Membuatnya :
1. Kacang soya yang telah direndam, ditoskan.
2. Kisar kacang soya sedikit-sedikit dan masukkan air secukupnya.
3. Tuangkan atas kain muslin atau apa-apa kain putih yang jarang. Perahkan ke dalam sebuah periuk.Buat cara yang sama hingga habis.
4. Masukkan daun pandan dalam periuk. Panaskan air soya hingga mendidih.
5. Untuk membuat taufu fa, ambil 1 liter air soya yang telah masak dan masukkan dalam periuk yang kecil.
6. Bancuh garam buah-buahan(GDL) dengan 1/4 cawan air dan tuangkan ke dalam periuk taufu fa.Kacau sebati.
7. Tutup periuk rapat-rapat dan diamkan ia satu jam agar taufu fa mengeras. Jangan gerakkan atau alihkan periuk.
8. Masak air gula hingga mendidih. Sejukkan.
9. Apabila hendak menikmati air soya, tambahkan air gula dan air batu secukupnya.
10. Taufu fa boleh dimakan sejuk atau panas bersama air gula atau air gula merah.

26 comments:

Im Danial said...

salam. saya nak tanya di mana kita boleh dapatkan GDL?

achai said...

sebenarnya untuk rendam 3 hingga 4 jam sahaja selepas dibasuh..(yang baru dibeli...nak buat tau fu fa pula kena tuang secara serentak di antara air soya dengan air soya yang telah dicampurkan dengan GDL atau satu lagi bahan ...lupa namanya...bahan itu boleh didapati di kedai borong ikan bilis atau runcit cina..

Unknown said...

anda boleh dapatkan GDL kat kedai menjual bahan mmbuat kek

WendyinKK said...

1/3 sudu teh GDL adalah menggunakan sudu menyukat atau sudu meminum teh?
Rata atau menggunung?

TQ.

756 said...

6. Bancuh garam buah-buahan(GDL) dengan 1/4 cawan air dan tuangkan ke dalam periuk taufu fa.Kacau sebati.
7. Tutup periuk rapat-rapat dan diamkan ia satu jam agar taufu fa mengeras. Jangan gerakkan atau alihkan periuk

--->>> waktu ni campuran dibiarkan mendidih ke??

Unknown said...

Assalamualaikum kak...saya cuba buat air soya ok, tapi taufu fa tu tak cantik (tak firm macam yang pernah beli) dan masam laa kak. Kenapa ye?

shamsul and aishah said...

salam..

ade sesiapa yg boleh ajar saya camne nak preserve air soya utk tahan lama - contoh mcm air soya yg dibotol atau dikotak dan dijual di pasaran

YoungFReGyLe said...

GDL boleh didapati di kedai kimia2 makanan...dan GDL dicampur dgn tepung jagung..sperti 6 liter air soya GDl diperlukan sbyk 20 G dan tpung pula 40 G dicampur bersama air masak 120 liter...Campuran GDl dan Tepung dituang kedalam TOng Plus dan Tuang air soya 6 liter tnpa putus2..tggu 5 minute dan boleh diceduk

Hashim Jaafar said...

dlm senarai resepi tak ada sebut tepong jagong..di bawah tu kata ada..mana 1 betul

KSF Trading & KSF Cafe said...

- shamsul and aishah -

tentang preservative minuman soya ni...
anda boleh dapatkan benzote dikedai menjual barang membuat kek....

setiap 1 liter hanya guna 1gram benzote.

jika anda ingin gunakan preservative ni hendaklah dengan cara yang betul jika teknik yang salah air anda akan hanya tahan selama seminggu sahaja.

Unknown said...

nk cuba buat air soya lah, mcm senang je :)



nak buat tauhu putih susah x?

wanny said...

sya dah buat tapi semua x jadi air soya x jadi..taufu far pon x jadi..kenapa eh..kena letak tepung jagung ke? dan tapis kena tapis btol2 ke??

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
qNiaibr said...

1) pkai rice cooker blh?
2) GDL tu ape?

PAKTONGKOL said...

bagai mana untuk membuat air soya supaya tahan lebih lama ada kah perlu bahan pengawit tertentu

PAKTONGKOL said...

bagai mana untuk membuat air soya supaya tahan lebih lama untuk di simpan

Unknown said...

sedap soya minum petang2
Jom Kenyang Berpanjangan dgn SOYA

Andrew Rahman Wong said...

Soya segar baik utk Kesihatan. Soya kotak komersil memudaratkan.

Unknown said...

Soya akan membeku atau berketul jika kita guna perahan jus limau nipis atau jus lemon..x perlu pakai bhn kimia.. selamat dan sedap...

Unknown said...

Soya akan membeku atau berketul jika kita guna perahan jus limau nipis atau jus lemon..x perlu pakai bhn kimia.. selamat dan sedap...

Unknown said...

Soya akan membeku atau berketul jika kita guna perahan jus limau nipis atau jus lemon..x perlu pakai bhn kimia.. selamat dan sedap...

rocky balboa said...

Love your info.😚

Unknown said...

Xjd.apa silapnye pun xtau

Pencari Redha Allah said...

Letak bahan awet. Sodium benzoate nama diberi. Utk sukatan kena tanya kedai atau pihak MARDI. Biasa sy guna 0.1% dari jumlah keseluruhan bahan.

Unknown said...

Askum..sy nk jual alat membuat air soya..ade spe² berminat boleh pm or cll whasapp sy..01123442064

Unknown said...

Nak tanya,, kenapa ya saya buat taufu fah pagi, tapi x tahan lama, ptg jr dah x elok..
Blh bg petua x?

Popular Posts