Kek Mentega Lemon
Bersua kembali. Kali ni akak sertakan resipi Kek Mentega Lemon. Kek ini adalah sejenis kek mentega tetapi mempunyai perisa lemon yang harum. Anda boleh gunakan esen lemon atau pes lemon. Tetapi akak lebih suka gunakan buah lemon yang asli, lebih fresh. Jika lemon sukar didapati, boleh gunakan esen lemon sahaja. Kaedah membuat kek ini adalah sama kek mentega yang lain iaitu Creaming Method. Anda boleh gunakan pure butter seperti Fernleaf, Valuemetric, Golden Churn atau lain-lain. Tetapi anda juga boleh gunakan lepa susu seperti Buttercup, Farmcow dll. Majerin dicampurkan sedikit ke dalam resipi untuk memberi volume yang lebih kasar pada kek.
Bahan-bahan :
180 gm mentega
80 gm majerin
250 gm gula kastor
3 biji telur A
30 gm jus lemon
220 gm tepung kek
1 sudu teh serbuk penaik
Cara Membuatnya :
1. Pukul mentega, majerin dan gula hingga gebu dan putih.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul hingga adunan sebati dan tidak berketul.
3. Masukkan jus lemon dan tepung yang telah diayak dengan serbuk penaik.
4. Gaul adunan hingga sebati dan rata .
5. Sediakan tin pembakar bersaiz 8 inci.Griskan dan lapik kertas serap minyak.
6. Tuangkan adunan dan bakar pada suhu 180 darjah celcius.
7. Sejukkan sebelum dipotong.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Di pasaran terdapat berbagai-bagai jenis gula. Samada untuk masakan harian ataupun untuk baking seperti membuat kek,biskut, roti dan sebagai...
-
>> Kek yang mempunyai komposisi bahan yang seimbang dan suhu oven yang stabil tidak akan merekah. Adakalanya kek yang kita buat menja...
-
Jika kita membeli kek di pasaraya, kita akan mendapati kek itu tahan berbulan-bulan walaupun tidak disimpan di dalam peti sejuk. Apakah rahs...
No comments:
Post a Comment