Resipi ini pula saya ambil dari Majalah Saji Mac 2005 dan chefnya ialah pelakon Zaibo.
Bahan-bahan :
3 tongkol jagung
1 biji bawang besar
1 biji cili merah
10 tangkai daun kucai
130 gm udang kertas
30 gm udang kering
2 biji telur
180 gm tepung gandum
125 ml air panas
minyak masak secukupnya
sedikit garam
Cara Membuatnya :
1. Leraikan jagung dari batangnya. Bawang besar, cili merah dan daun kucai dipotong dadu. Manakala udang kertas dibelah dua dan udang kering ditumbuk halus.
2. Masukkan kesemua bahan dalam mangkuk. Kemudian pecahkan telur dan gaul rata.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit bersama air panas dan gaul hingga sebati.
4. Pastikan tepung tidak melekat pada tapak tangan. Jika masih melekat, tambahkan tepung.
5. Panaskan minyak. Jemputkan adunan dengan tangan dan goreng hingga garing.
6. Toskan dan hidangkan.
Nota : Enak dimakan panas-panas dan dicicah bersama sos cili.
No comments:
Post a Comment