Bahan-bahan :
(A)
550 gm putih telur
350 gm gula kastor
(B)
15 biji kuning telur
3 biji telur (sebutir)
220 gm susu segar
1 sudu teh esen vanila
(C)
220 gm tepung gandum
180 gm mentega, dicairkan
(D)
1 sudu makan pes coklat (emulco coklat)
1 sudu teh pes mocca
Cara Membuatnya :
1. Sediakan dua loyang bulat berukuran 9 x9 inci. Griskan dan alas kertas serap minyak.
2. Satukan bahan A dan putar hingga kental (soft peak).
3. Panaskan susu segar, jangan sampai mendidih. Masukkan telur dan kuning telur juga esen vanila. Kacau rata dan angkat.
4. Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum sekaligus. Kacau hingga jadi pes.
5. Satukan no.3 dan 4 dan gaul rata. Masukkan pula adunan putih telur sedikit demi sedikit hingga menjadi adunan yang ringan.
6. Bahagikan kepada dua bahagian. Satu bahagian dibiarkan warna asal dan satu lagi dicampurkan pes coklat dan mocca.
7. Tuangkan dalam loyang dan bakar secara water-bath (steam bake) selama 45 minit pada suhu 180 darjah celcius. Setelah masak, sejukkan.
8. Letakkan warna coklat dibawah. Sapu serikaya atau jem. Letakkan lapisan kuning diatasnya.
9. Hidangkan.
Sumber : ncc-Indonesia.com
1 comment:
kek lapis cotton ne tak sama dgn cotton cheese cake ke?
Post a Comment