Roti Pizza

Membuat roti pizza adalah berlainan sedikit resipinya dengan ban manis. Ban manis menggunakan telur dan lebih gula manakala roti pizza tidak menggunakan telur dan hanya sedikit gula digunakan. Ini supaya roti pizza tidak terlalu lembut dan memudahkan kita meratakan topping diatasnya. Proses membuat roti pizza adalah sama dengan roti-roti yang lain.

Bahan-bahan :
500 gm tepung protin tinggi (tepung roti)
11 gm (1 peket) yis segera Mauripan
20 gm gula kastor
5 gm garam
30 gm shortening
20 gm susu tepung
330 ml air (tambah jika kurang)
5 gm bread improver

Cara Membuatnya :
1. Satukan tepung, yis, gula, garam,susu tepung dan bread improver. Gaul rata.
2. Buat lubang di tengah dan tuangkan air sedikit-sedikit hingga menjadi doh yang kasar.
3. Masukkan shortening dan gaul/pukul lagi hingga menjadi lembut dan elastik. Jika uli dengan tangan 20 minit. Jika guna mesin, lebih cepat.
4. Biarkan doh naik 2 kali ganda. Tutup bekas dengan plastik.
5. Tumbuk doh dan uli kebentuk asal.
6. Timbang doh 150 gm dan canai ke bentuk bulat berukuran 8 inci.
7. Cucuk doh dengan garfu untuk menghalang ia menggelembung apabila dibakar.
8. Susun dalam tin pembakar dan biarkan doh naik 20 minit.
9. Bakar setengah masak selama 10 minit. Keluarkan doh dan biarkan ia sejuk.
10. Ratakan sos piza dan aturkan bahan-bahan topping. Akhir sekali taburkan keju mozarella.
11. Bakar semula selama 20 minit lagi pada suhu 200 darjah celcius.

2 comments:

Unknown said...

Roti bread improver ni macam mana ye

Unknown said...

Mcm serbuk

Popular Posts