Apam ini adalah sejenis kuih kukus yang diisikan dalam cawan kertas atau mangkuk plastik yang kecil. Anda juga boleh mengisikannya dalam loyang 9 inci atau 10 inci. Enak untuk hidangan minum petang.Resipi ini boleh menghasilkan 30 biji kuih.
Bahan-bahan :
140 gm gula merah
50 gm air
4 biji telur B
200 gm gula kastor
320 gm tepung gandum
8 gm soda bikarbonat
400 ml santan pekat
Cara Membuatnya :
1. Satukan gula merah dan air. Panaskan hingga gula cair. Tapiskan dan sejukkan.
2. Pukul telur dan gula hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan tepung yang telah diayak bersama soda. Gaul sebati.
4. Tuangkan air gula merah dan santan. Gaul sebati. Rehatkan 20 minit.
5. Sementara itu panaskan air dalam kukusan hingga mendidih.Acuan juga dipanaskan 5 minit.
6. Tuangkan adunan dalam acuan dan kukus 15 minit hingga masak.
Bahan-bahan :
140 gm gula merah
50 gm air
4 biji telur B
200 gm gula kastor
320 gm tepung gandum
8 gm soda bikarbonat
400 ml santan pekat
Cara Membuatnya :
1. Satukan gula merah dan air. Panaskan hingga gula cair. Tapiskan dan sejukkan.
2. Pukul telur dan gula hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan tepung yang telah diayak bersama soda. Gaul sebati.
4. Tuangkan air gula merah dan santan. Gaul sebati. Rehatkan 20 minit.
5. Sementara itu panaskan air dalam kukusan hingga mendidih.Acuan juga dipanaskan 5 minit.
6. Tuangkan adunan dalam acuan dan kukus 15 minit hingga masak.
1 comment:
kalau sukatan dalam cawan resepi ni boleh bgthu x?
Post a Comment