Kek Cawan Coklat Kukus
Bahan-bahan :
(A)
150 gm minyak masak/jagung
180 gm susu cair
200 gm gula kastor
220 gm susu krimer manis
1 sudu teh emulco coklat
(B)
50 gm serbuk koko
90 gm tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh serbuk penaik
(C)
3 biji telur, dipukul dengan garfu hingga sebati
Cara Membuatnya :
1. Satukan bahan-bahan A dalam sebuah periuk. Kacau atas api perlahan hingga gula hancur. Jangan sampai mendidih.Angkat dari api dan biarkan suam.
2. Masukkan telur yang telah dipukul tadi dan kacau rata.
3. Ayakkan bahan B dan masukkan ke dalam adunan A. Pukul dengan hand-mixer hingga adunan menjadi licin.
4. Rehatkan adunan 20 minit. Tuangkan ke dalam cawan-cawan kecil atau bekas aluminium dan kukus selama 20 minit hingga masak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Di pasaran terdapat berbagai-bagai jenis gula. Samada untuk masakan harian ataupun untuk baking seperti membuat kek,biskut, roti dan sebagai...
-
>> Kek yang mempunyai komposisi bahan yang seimbang dan suhu oven yang stabil tidak akan merekah. Adakalanya kek yang kita buat menja...
-
Jika kita membeli kek di pasaraya, kita akan mendapati kek itu tahan berbulan-bulan walaupun tidak disimpan di dalam peti sejuk. Apakah rahs...
6 comments:
bunyi sedap...nampak lagi la sedap..bila mkn mmg sedap....!! nape xpercaya ker..?? x percaya buat la sendiri..
teruja nak cuba resipi nie...
hye..nk tny..
1)kalau resipi ni kite gune kan utk bakar boleh?
2)gune cup tu kan..kek tak melekat ke?
NAK TANYA,CUP NYA..NAK GUNA YANG CAMNE? KLU KERTAS, KENA KUKUS..BASAH KAN? ADA KE CUP YANG SESUAI DAN TAK PAYAH NAK KUAR DARI BEKAS.
camner nk ingt resepi..akak ada tips ke?asyik bukak buku je tiap kali nak masak..cepat lupa..
emulco coklat tu apa?mana boleh beli?
Post a Comment