Pizza takkan lengkap tanpa sosnya dan ditaburi dengan bahan-bahan topping. Anda boleh buat pelbagai jenis pizza dengan bahan-bahan topping yang pelbagai. Terserah kepada citarasa anda. Sos pizza adalah bahan asas yang disapukan ke atas pizza yang kosong sebelum meletakkan toppingnya . Jika anda tiada masa membuat sos pizza, anda boleh sapukan dengan sos cili atau sos tomato. Tetapi rasanya kurang enak berbanding membuat sos sendiri. Sos ini juga boleh difrozenkan untuk beberapa bulan jika tidak habis digunakan. Bahan istimewa yang dimasukkan dalam sos ini ialah daun bay dan rempah oregano. Bahan ini boleh didapati di kedai bahan kek dan pasaraya besar seperti Giant atau Tesco. Daun ini memberi rasa dan bau yang harum kepada pizza seperti pizza Itali! Untuk topping pula gunakan keju Mozarella kerana pizza akan bergetah apabila ditarik (macam iklan pizza hut).
Bahan-bahan sos pizza :
1/2 biji bawang besar (merah)
2 ulas bawang putih
1 biji tomato, dikisar
1 tin kecil tomato puri
3 sudu besar gula
1 sudu teh garam
2 sudu besar minyak masak
rempah oregano
beberapa helai daun bay
1 peket daging kisar Ramly
Bahan topping :
250 gm keju mozarella, diparut
1 biji cili benggala (capsicum), dihiris bulat
1 biji bawang besar , dihiris bulat
sedikit mix vegetable
1 tin nenas kiub, dihiris
5 ketul sosej ayam, dihiris
Cara Membuatnya :
1. Cincang atau tumbuk bawang merah dan bawang putih. Kisar tomato dengan sedikit air.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang tumbuk hingga naik bau dan kekuningan.
3. Masukkan tomato kisar, tomato puri dan daging kisar.
4. Masak atas api sederhana hingga daging kecut dan mendidih kira-kira 20 minit.
5. Masukkan 4 helai daun bay,1 sudu besar oregano, gula dan garam. Masak lagi selama 10 minit hingga sos pekat dan berbau harum.Tambah gula jika suka lebih manis.
6. Setelah masak, angkat dan sejukkan.
7. Sapukan sos atas roti pizza dan taburkan bahan-bahan topping dan terakhir taburkan keju mozarella.
8. Bakar selama 20 minit hingga masak pada suhu 200 darjah celcius.
9. Enak dimakan semasa masih hangat.
2 comments:
Daging kisar tu nak kene masak dulu eh??
Tak perlu masak dah. Sumbat masuk je.
Post a Comment