Tatlet Buah-buahan



Bahan-bahan pastri :
125 gm mentega
60 gm gula kastor
1 biji kuning telur
250 gm tepung gandum
sedikit garam
1/2 sudu teh esen vanila
1/2 sudu besar air

Cara Membuatnya :
1. Pukul mentega, gula ,garam dan esen vanila.
2. Masukkan telur dan pukul sebati.
3. Masukkan tepung dan gaul jadi doh yang lembut. Jika kering, tambah air dan uli lagi.
4. Bulatkan doh sebesar ibu jari dan tekan dalam acuan tat.
5. Bakar selama 20 minit hingga masak.

Krim Kastad :
130 gm kastad segera (instant custard)
330 gm susu segar/uht (air juga boleh digunakan)

1.Untuk membuat kastad ini,tuangkan susu atau air ke dalam serbuk kastad segera dan kacau hingga pekat dan sebati. Anda tidak perlu mencampur gula atau memasaknya. Ia sudahpun manis.
2. Sudukan kastad ke dalam tat dan ratakan. Susun buah-buahan yang disukai seperti peach, kiwi, anggur, mangga dan lain-lain diatasnya. Kemudian bolehlah dihidangkan.


Nota :

Anda boleh menyediakan kulit tat lebih awal. Simpan dalam peti sejuk dan dibakar semula sebelum memasukkan inti kastad.

1 comment:

Feminine.Charisma said...

kak,

krim kastad tu tak jadilah..mcm mana nk kasik pekat ek?

TQ
ct

Popular Posts