Selamat datang ke blog ResipiNoraini !

Brownies

Tentu anda pernah mendengar tentang brownies iaitu sejenis kek coklat yang padat dan berasal dari Amerika.Nama brownies diberikan kerana warnanya yang keperangan dan gelap. Bahan pentingnya ialah coklat masakan ataupun serbuk koko.Di Amerika ada yang mengkelaskan brownies sebagai cookies dan ada yang mengatakan ia sebagai kek. Sebenarnya ia terletak di tengah-tengah antara cookies dan juga kek kerana ia bergantung kepada teksturnya. Ada brownies yang teksturnya rapuh seperti cookies dan ada yang lembap dan gebu seperti kek. Kaedah membuatnya juga terbahagi kepada dua iaitu foaming method (membuih) dan all in method (kacau terus). Walau apapun, brownies memang enak sebagai snek atau kudapan dan juga untuk minum petang. Walaupun brownies yang asal adalah dibakar, tetapi di Indonesia telah diperkenalkan brownies kukus. Walaupun resipi dan cara membuat kek ini seperti kek span, tetapi kerana ia coklat, maka ia dipanggil brownies juga walaupun dikukus.

Tip dan panduan membuat brownies
1. Anda boleh gunakan coklat masakan ataupun serbuk koko, tetapi lebih enak jika menggunakan coklat masakan.
2. Coklat masakan hendaklah dipotong kecil-kecil supaya mudah dicairkan.
3. Griskan tin pembakar dan lapik kertas serap minyak.
4. Brownies biasanya rendah, tidak tinggi seperti kek biasa. Ini untuk mempercepatkan masa membakarnya.
5. Untuk mempastikan brownies telah masak, cucuk bahagian tengah dengan lidi. Ia telah masak jika tiada adunan yang melekat.
6. Sejukkan brownies sebelum dipotong.
7. Bahan lain yang boleh ditambah pada brownies ialah kekacang seperti walnut, pecan ,badam atau cip coklat.
8. Kekacang hendaklah dibakar dahulu supaya dapat membangkitkan lagi aroma brownies.
9. Setelah sejuk, brownies boleh disimpan dalam bekas kedap udara dan tahan satu minggu. Jangan simpan dalam peti sejuk kerana akan menjadi kering.

0 comments :