Kek Buah Ringkas
Bahan-bahan :
250 gm mentega
100 gm gula kastor
130 gm gula perang
250 gm tepung kek
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh rempah campuran (mix spices)
4 biji telur A
500 gm buah campuran
50 ml air susu
1 sudu teh esen vanila
Cara Membuatnya :
1.Pukul mentega, gula kastor dan gula perang hingga kembang dan berkerim.
2.Masuk telur sebiji demi sebiji dan pukul sebati.
3. Buah campuran di gaul dengan tiga sudu tepung kek yang sudah ditimbang.
4. Ayak tepung kek bersama serbuk penaik dan rempah campuran.
5. Masukkan ke dalam adunan mentega sedikit demi sedikit berselang-seli dengan air susu.
6. Masukkan buah campuran dan gaul rata adunan tersebut.
7. Sediakan tin pembakar 4 segi berukuran 8 inci x 8 inci.Griskan dan lapik kertas serap minyak pada dasar dan keliling tin.
8. Tuangkan adunan ke dalam tin dan bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 1 1/2 jam.
Tip :
1. Buah campuran digaul bersama tepung adalah untuk mengelakkan ia mendap.
2. Mentega dan gula jangan dipukul terlalu lama supaya tidak menjadi terlalu ringan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Di pasaran terdapat berbagai-bagai jenis gula. Samada untuk masakan harian ataupun untuk baking seperti membuat kek,biskut, roti dan sebagai...
-
>> Kek yang mempunyai komposisi bahan yang seimbang dan suhu oven yang stabil tidak akan merekah. Adakalanya kek yang kita buat menja...
-
Jika kita membeli kek di pasaraya, kita akan mendapati kek itu tahan berbulan-bulan walaupun tidak disimpan di dalam peti sejuk. Apakah rahs...
No comments:
Post a Comment