Bahan-bahan :
250 gm mentega
250 gm tepung kek
220 gm gula kastor
4 biji telur A
secubit garam
1 sudu teh serbuk penaik
sedikit pewarna merah
1 sudu teh esen vanila
50 ml air susu
Cara Membuatnya :
1. Pukul mentega , gula, garam dan esen vanila hingga putih dan berkerim.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul sebati.
3. Masukkan tepung yang telah diayak dengan serbuk penaik, sedikit-sedikit dan berselang-seli dengan air susu. Gaul sebati adunan tersebut.
4. Sediakan tin pembakar bulat bersaiz 8 x 8 inci. Griskan dan lapik kertas serap minyak.
5. Tuangkan 2/3 adunan ke dalam tin dan 1/3 lagi diwarnakan merah.
6. Tompokkan adunan merah atas adunan warna asal.Ambil pisau atau lidi dan lorekkan agar warna merah merata.
7. Taburkan dengan badam keping jika suka.
8. Bakar selama 1 jam pada suhu 180 darjah celcius.
Tip:
Mentega, gula, garam dan esen vanila hendaklah dipukul hingga ringan dan putih pada kelajuan maksima selama 7 - 10 minit supaya kek menjadi ringan dan gebu.
No comments:
Post a Comment