KUIH BAKAR KAK SABA
Kiriman : Ctsamsena/resipi.net
Kiriman : Ctsamsena/resipi.net
Bahan -bahannya :
3 1/2 cawan santan
5-6 biji telur
2 cawan gula
1/2 cawan air pandan - dr 10 helai daun pandan
2 cawan tepung gandum
bijan -goreng tanpa minyak
Cara Membuatnya :
1. Gaulkan gula dengan telur sehingga gula hancur.
2. Dan masukkan semua bahan lain di atas kecuali bijan dan kacau sebati.
3. Tapiskan ke dalam acuan.
4. Bakar selama lebih kurang 45 minit - 1 jam pada 180c.
5. Taburkan bijan bila setengah waktu membakar.
1. Gaulkan gula dengan telur sehingga gula hancur.
2. Dan masukkan semua bahan lain di atas kecuali bijan dan kacau sebati.
3. Tapiskan ke dalam acuan.
4. Bakar selama lebih kurang 45 minit - 1 jam pada 180c.
5. Taburkan bijan bila setengah waktu membakar.
Petua Kak Saba:
Bakar kuih pada api di bawah dulu pada setengah jam pertama dan selebihnya bakar api diatas pulak. Oleh kerana kat sini daun pandan mahal jadi kita ubahkan sikit. Kita pakai 4 cawan santan +1 sudu teh pandan emulco.Potong kuih apabila telah cukup sejuk.
No comments:
Post a Comment