Selamat datang ke blog ResipiNoraini !

Muffin Blueberi


Muffin Blueberi ini pula adalah yang menggunakan kaedah Cake-Like Method. Teksturnya lembut seperti kek biasa. Perbezaannya dengan kek mentega biasa ialah kurang menggunakan mentega dan banyak menggunakan cecair iaitu susu. Resipi ini dipetik dari http://www.allrecipes.com/ tetapi ada sedikit ubahsuai dari resipi asal.

Bahan-bahan :
125 gm mentega
150 gm gula halus
2 biji telur
250 gm tepung kek/tepung serbaguna
1 sudu teh serbuk penaik
secubit garam
70 gm susu segar/uht
1/2 cawan inti blueberi
1 sudu teh esen vanila

Cara Membuatnya :
1. Pukul mentega dan gula hingga putih dan gebu.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sebati.Masuk esen vanila.
3. Ayak tepung, serbuk penaik dan garam,masukkan ke dalam adunan mentega berselang-seli dengan susu sambil digaul rata.
4. Sudukan dalam cawan kertas. Isikan 1/2 cawan saja.Letakkan inti blueberi atasnya.
5. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 25 minit hingga masak.

Perfect Banana Muffin


Setelah memahami apa dia muffin dan dua kaedah membuatnya iaitu Muffin Method dan Cake-Like Method, saya sertakan pula resipi Perfect Banana Muffin yang dipetik dari http://www.preparedpantry.com/ . Mereka telahpun menguji resipi ini dan anda bolehlah mencubanya.Bahan-bahannyapun mudah didapati. Kaedah yang digunakan untuk resipi ini ialah Muffin Method. Anda boleh dapat banyak lagi resipi mufin di dalam laman-laman web yang lain.

The keys for success with this recipe are:
Use the ripest bananas that you can find. Ripe bananas have much more flavor.
Adjust the flour if you have to. Because bananas differ in their moistness as they ripen, you may have to add a couple tablespoons of flour. The batter should be half way between cake batter and cookie dough for drop cookies. It should be stiff enough that it can mound in your scoop.
Fill the muffin tins almost to the top. It takes a lot of batter to build a dome. If you fill the tins only 2/3’s full, you’ll have batter left over and smaller muffins. This recipe is designed for 12 standard muffins.
Start out with a hot oven. Preheat the oven to 400 degrees and then reduce the temperature as directed. The initial hot oven creates a burst of steam that helps lift the muffins.
Check the cooking time. Because you turn the temperature down, times are only an estimate and reflect the time required in our oven. Other ovens may retain heat as ours does.

The Perfect Banana Muffin Recipe
Ingredients :
2 1/4 cups all-purpose flour
1 tablespoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
2 1/4 cups ripe mashed banana
1/2 cup granulated sugar
1/2 cup sour cream /yogurt plain
1/4 cup vegetable oil
3 large egg yolks
1 teaspoon vanilla extract
1 cup pecan or walnut pieces
Methods:
1. Preheat the oven to 400 degrees (200 degrees celcius)
2. Mix the flour, baking powder, baking soda, and salt together in a large bowl.
3. In another bowl, mix the mashed banana, sugar, sour cream, vegetable oil, egg yolks, and vanilla together.
4. Add wet ingredients to the dry and stir just until the ingredients are mixed well. Fold in the nuts.
5. Fill the well-greased tins nearly full. Use all the batter for twelve standard muffins. Sprinkle on the optional streusel topping.
6.Bake for 8 minutes at 400 degrees. Reduce the temperature to 350 degrees and bake for another 8 to 10 minutes or until done. Let sit for five minutes and remove the muffins from the pan to a rack to cool.
Streusel Topping (optional)
1/3 cup walnut or pecan pieces
1/3 cup brown sugar
2 tablespoons all-purpose flour
1/2 teaspoon cinnamon
2 tablespoons butter, melted
To make the streusel topping, combine all the ingredients and stir until well combined and crumbly. Sprinkle over the muffins before baking.

Kursus Kek Lapis 3





>>Peserta kursus bergambar kenangan

Bersua kembali di halaman ini. Dah beberapa hari tak update sebab sebab sebuk buat persiapan untuk kelas kek lapis pada 30/3/2008. Alhamdulillah kursus telah berjalan dengan lancar dan seramai 12 orang peserta telah menghadiri kursus tersebut. Mereka ialah Afidah,Siti Zaliah, Norazian,Faizah,Yusnita,Rozanna,Hafsah, Wan Rogayah, Bunaiyah,Gidah, Suraya dan Faridah. Ada yang datang dari Seremban dan Segamat, Johor. Demi kerana menuntut ilmu, mereka sanggup datang dari jauh. Syabas di ucapkan.

Saya sungguh berbangga kerana para peserta telah menunjukkan komitmen yang tinggi dan bersungguh-sungguh mempelajari cara-cara pembuatan kek lapis ini. Tahniah diucapkan kepada anda semua kerana dapat menamatkan kursus dengan jayanya. Bagi saya membuat kek lapis ini tidaklah susah sangat jika kita tahu dan faham kaedah yang betul membuatnya. Diharap selepas ini anda semua rajin-rajinlah membuat kek lapis kerana ilmu itu perlu dipraktikkan selalu supaya kita bertambah mahir dan berpengalaman. Jika ada masalah, bolehlah menghubungi saya. Kursus seterusnya ialah Kursus Membuat Biskut Raya pada 13/4/2008. Sesiapa yang dah bagi nama tu,harap boleh hadirkan diri.

Perbezaan Mufin dan Kek Cawan

Secara kasarnya memang mufin dan kek cawan nampak seakan-akan sama kerana diisi dalam cawan-cawan kertas yang kecil . Kerana saiznya yang kecil, ia begitu comel jika dihidangkan di dalam pinggan apatah lagi jika dihiasi dengan pelbagai aising yang memikat selera. Mufin diklasifikasikan sebagai quick bread -quickly made and quickly eaten. Ia selalu dihidangkan untuk sarapan pagi atau untuk minum petang. Membuat mufin adalah ringkas sekali, cuma ikuti kaedah muffin (muffin method) : Satukan bahan-bahan basah dan tuangkan ke dalam bahan-bahan kering. Gaulkan hingga basah semuanya. Jangan overmixing kerana mufin akan menjadi keras. Manakala kek cawan pula adalah kek-kek kecil yang diperbuat dari adunan kek mentega, kek span atau lain-lain kek yang bersesuaian. Ini bermakna untuk membuat kek cawan, boleh menggunakan pelbagai jenis adunan kek.Tetapi kebiasaannya, kek cawan diperbuat dari adunan kek mentega seperti kek vanila, kek oren dan sebagainya.
Berikut adalah artikel yang dipetik dari laman web www.baking 911.com mengenai mufin. Maaf kerana tidak sempat untuk diterjemahkan ke Bahasa Melayu.
ALL ABOUT MUFFIN

Muffins are smaller versions of quick-breads and are often the moister, richer and sweeter cousins of scones or biscuits. Muffins are so easy to make, that if you are a beginner, after cookies, they should be the next baked good to make.
Muffins are traditionally baked in muffin tins from a batter prepared from a mixture of all-purpose flour, sugar, baking powder/soda, eggs, fat, and milk (buttermilk, yogurt, sour cream), though recipes can vary. Dried or fresh fruit, nuts, chocolate, extracts, herbs and spices, cornmeal, bran, oats are some of the flavorings that can be added. A streusel topping, a sprinkle of coarse sugar or a drizzle of a glaze can be added for flavor and texture. All muffins are good served warm or reheated.
There are two types of muffins: bread-like and cake-like, each mixed using a different method and containing different proportions of fat and sugar to flour.
Less sugar and fat makes a bread-like muffin with a more coarse interior crumb than a cake-like muffin. The fat used is usually in liquid form, either an oil or melted butter. Stirring must be kept to a minimum so the gluten is not overdeveloped. The interior crumb has small, and more irregular air holes.
A higher sugar and butter content makes a cake-like muffin. The butter (room-temperature) and sugar are creamed together and need more stirring to develop the desired structure. The interior crumb should have smaller air holes and tender, more like a cake.
DO NOT OVER MIX AND/OR OVER BAKE MUFFINS AND OTHER QUICK BREAD RECIPES. When a muffin turns out dense, dry and flavorless, you have either over mixed the batter and/or over baked it.
If you break open your muffins and see tunnels, you've over mixed the batter! The excess of air bubbles beaten into the batter, stretch the gluten while baking. To prevent, STOP mixing when you have generally just combined the dry and wet ingredients.
To prevent over baking, the muffin tin should come out of the oven just when the muffins have a tiny bit of baking to go.

MUFFIN MIXING METHODS: The optimum proportion of ingredients, mixing, and baking results in a the ideal muffin which has a good volume, a slightly rounded, golden brown and pebbly top mixed with the Muffin Mix Method or a smooth top when mixed with the Cake Method.
To Mix With the Muffin Method: is used to mix most muffin batters. Only two bowls are needed to make the batter. One bowl is used to mix all the dry ingredients together. The second bowl contains all the wet ingredients. For best results, the wet ingredients are usually poured into the dry ones and mixed with a large spoon until just combined. It is done this way so the gluten protein in flour is not developed until the last minute when wheat flour and moisture are mixed, resulting in a tender and flavorful recipe.

NOTE: Do not cool muffins in their pans or they will get soggy bottoms. Instead, the muffin tin should sit on a wire cake rack for 10 minutes before removing muffins to cool back on the wire cake rack. Turn the pan over and tap lightly and the muffins should fall right out. They are less apt to fall apart when removing if you give them that 10 minute resting period.
If the muffins continue to stick, carefully run a narrow flexible metal spatula or thin-bladed knife around the sides of each muffin to loosen fat is less effective than solid fat from preventing gluten and this mixing method helps to prevent excess from forming. This is the opposite of yeast breads that require kneading to develop the gluten.
Combine dry ingredients in one bowl, mixing well. If you didn’t mix them before combining with the liquid ingredients, when baked, the muffins will likely get elongated holes (tunnels) inside
Combine wet ingredients in another bowl, mixing well.
Finally combine the dry and wet, by hand with a wooden spoon, just enough to blend - DO NOT OVERMIX. Only 10 to 15 strokes are needed to moisten the ingredients and the batter should be still lumpy - don't try and smooth it. The lumps will disappear when the batter bakes. When lifted with a spoon, the batter should break and separate easily.
Form and bake immediately in a well-preheated oven. DO NOT OVERBAKE.
To Mix With the Cake Method: is prepared using the same method as mixing a butter cake batter where the butter and sugar are creamed together. The higher sugar and fat content in this type of muffin act as tenderizers by minimizing gluten, thereby producing a richer cake-like muffin with a softer crumb. The butter (room-temperature) and sugar are creamed together.
The eggs are mixed in.
The wet and dry ingredients are added alternately.
Batter will look smooth. DO NOT OVERMIX.
If any muffin batter is over-mixed, it will not easily rise in the early part of the baking. This results in a lighter slick crust with a duller appearance, a top which is not rounded but has peaks, and tunnels or holes through the center of the muffin.
Form and bake immediately in a well-preheated oven. DO NOT OVERBAKE.
Muffin Pans: For better baking, use shiny muffin pans for golden and tender muffin crusts. For easy baking and easy cleanup, use greased paper baking cups preferably when the batter is cake-like (thinner batters).

Melanjutkan Jangka hayat kek

Jika kita membeli kek di pasaraya, kita akan mendapati kek itu tahan berbulan-bulan walaupun tidak disimpan di dalam peti sejuk. Apakah rahsianya? Jawapannya ialah kilang-kilang atau pengusaha kek ini menggunakan bahan pengawet bagi mengekalkan mutu makanan supaya ia tahan lama. Bahan pengawet ini menghalang makanan dari dirosakkan oleh kulat, bakteria atau fungus.Menurut piawaian United State Food and Drug Administration (USFDA), ada beberapa jenis pengawet dibenarkan untuk digunakan dalam makanan seperti:

a) Calcium Propionate
b) Potassium Sorbate
c) Propylparaben
d) Sodium Benzoate
e) Sodium Diacetate
f) Sodium Propionate
g) Sorbic Acid

Di Malaysia , para peniaga kek menggunakan Potassium Sorbate ataupun Sodium Benzoate sebagai bahan pengawet dalam kek termasuk juga dalam pembuatan kek lapis. Jika anda peniaga kek dan mahu kek anda tahan lama anda, boleh gunakan bahan-bahan ini.Tetapi penggunaannya hendaklah mengikut sukatan yang betul. Jika berlebihan, ia akan memudaratkan kesihatan pelanggan anda.
Selain dari menggunakan pengawet, kek mentega misalnya akan tahan 4-5 hari jika disimpan dalam peti sejuk. Caranya ialah bungkus kek dengan plastic wrap atau kertas aluminium dan masukkan dalam bekas bertutup. Anda juga boleh dingin bekukan kek tersebut untuk beberapa bulan. Untuk kek lapis yang tiada pengawet, ia akan tahan 1 bulan jika disimpan dalam petisejuk manakala yang berpengawet akan tahan sehingga 3-4 bulan. Cara anda mengendalikan kek itu juga mempengaruhi jangka hayatnya. Tangan hendaklah bersih semasa memegang kek dan pastikan ia disimpan di bekas bertutup.

Menampal Imej Edible Atas Kek



Imej edible adalah nipis dan mudah rosak.Jadi ia hendaklah dikendalikan dengan berhati-hati. Berikut adalah panduan bagaimana menampal imej ini atas kek.

1. Salutkan kek anda dengan aising krim mentega. Pilih warna yang bersesuaian dengan imej yang hendak ditampal itu.
2. Pastikan tangan anda bersih dan kering.
3. Keluarkan imej dari bungkusan dan pisahkan imej dari lapiknya.
4. Jangan dedahkan imej terlalu lama di luar kerana mudah retak dan pecah.
5. Tampalkan atas kek dengan berhati-hati supaya tiada gelembung.Jangan gosok atas gambar kerana warnanya akan hilang.Hanya tekan di bahagian yang gelembung sahaja.
6. Setelah imej ditampal, anda boleh menambah sebarang perkataan di bahagian atas atau tepi gambar tersebut.
7. Kemudian boleh disimpan di dalam peti sejuk.
8. Anda boleh terus memotong atas gambar itu dan memakannya.


Sumber: http://www.sugarcraft.com/

Edible Photos and Images






Sumber gambar : www.sugarcraft.com dan www.photofrost.com

Dalam zaman moden ini, pelbagai idea baru dicipta dalam hiasan kek. Masing-masing berlumba untuk menghasilkan keunikan bagi menarik perhatian pelanggan. Antara idea baru itu ialah penggunaan Edible Photos and Images (Imej dan Foto Edible). Idea ini dikatakan dipelopori di Amerika Syarikat pada awal tahun 2000 dan kini telah terkenal di seluruh dunia. Teknik ini menghasilkan imej dan gambar foto menggunakan sistem komputer, scanner dan printer. Jika anda mahu meletakkan foto anda diatas kek, anda hanya perlu ambil gambar, scan dalam komputer, tambah teks dan grafik dan terus boleh dicetak. Imej dan gambar foto ini dicetak di atas kertas yang dinamakan edible paper atau sugar paper. Ia diperbuat dari tepung jagung, sirap jagung, gula air, gliserin, asid sitrik dan lain-lain. Dakwat bagi mencetak imej ini pula adalah pewarna makanan yang telah disahkan selamat oleh FDA. Jika kita tiada peralatan untuk menghasilkan imej ini sendiri, anda boleh membeli imej seperti gambar kartun dan lain-lain dari kedai menjual bahan bakeri seperti Bagus Marketing atau Bake With Yen.

Cream Puff





Bahan-bahannya :
250ml Susu segar
15 gm Gula kastor
100 gm Mentega
125 gm Tepung roti
5 gm Garam
150 gm Telur

Cara Membuatnya:
1. Panaskan susu sehingga mendidih.
2. Masukan mentega, garam, gula.
3. Masukan tepung dan digaul hingga sebati.
4. Masukan ke dalam “mixing bowl” dan dipukul hingga suam.
5. Masukan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga kembang.
Adunan menjadi pes yang lembut.
6. Masukkan ke dalam “piping bag” dan bentukkan mengikut citarasa anda.
7. Bakar didalam oven yang bersuhu tinggi 200 darjah C selama 20 – 25 minit.

Bahan-bahannya inti:
125 gm Instant custard
325 ml Susu UHT

Kaedah menyediakannya :
1. Satukan kedua-dua bahan, kacau pada kelajuan tinggi sehingga adunan pekat.
2. Paipkan custard kedalam krim puff.
3. Sedia dihidang.

Apam Pisang Daun Rambai


Sumber : http://srsfeqah.fotopages.com/ (TQ Feqah)

Bahan-bahan :
1 cawan pisang* yang telah dikisar (sukat selepas dikisar)
1 ½ cawan gula
3 cawan tepung
3 sudu besar mentega/marjerin
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil cream of tartar
Cara-cara membuatnya:
1 .Kisar pisang (yang telah dikisar) dengan soda bikarbonat, cream of tartar, gula dan mentega/marjerin.
2. Gaul bahan-bahan yang telah dikisar dengan tepung; sedikit demi sedikit .
3. Bungkus dengan Daun Rambai.**
4. Kukus selama 12 minit .
* lebih sedap guna pisang kapas/kolek/masam
** boleh diganti dengan Daun Pisang atau boleh juga dikukus terus menggunakan talam/loyang/acuan lain.




Apam Tepung Gandum


Sumber :http://cakesintheoven.blogspot.com (TQ Aazafa)

Bahan-bahan:
450 gm tepung gandum
1/2 cawan gula
6 gm ibu roti (yis segera)
3 1/2 cawan air

Cara membuatnya :
1. Kisar air dan tepung gandum dalam blender hingga hancur.
2. Pindahkan adunan ke dalam mangkuk besar, masukkan gula dan kacau hingga larut.
3. Masukkan ibu roti dan kacau hingga larut. Tuangkan dalam acuan bulat 8 inci.Peramkan adunan 1 jam.
4. Panaskan air dalam pengukus hingga mendidih. Masukkan apam dan tutup. Kukus 30 -40 minit hingga masak.
Nota : Apam ini boleh dinikmati bersama kelapa parut dan digaul bersama sedikit garam.
Untuk mempercepat keaktifan yis, bancuh yis dengan sedikit gula dan 1/4 cawan air suam. Yis yang elok akan naik dan berbuih dipermukaan atasnya.


Yummy Carrot Cake



Bahan-bahan :
(A)
114 gm gula kastor
70 gm kuning telur (4 biji)
5 gm garam
160 gm minyak jagung/minyak masak

(B)
190 gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu teh serbuk soda

(C)
270 gm lobak merah, diparut
120 gm nenas kiub(tin)
75 gm jus nenas
40 gm kelapa kering
60 gm walnut, bakar dan cincang

(D)
114 gm gula kastor
90 gm putih telur (3 1/2 biji)

Cara Membuatnya :
1. Satukan bahan A kecuali minyak. Pukul hingga kembang dan putih. Masukkan minyak sedikit demi sedikit sambil dipukul. Adunan menjadi pes bewarna kuning yang kental dan likat.
2. Masukkan bahan B yang telah diayak. Pukul hingga menjadi pes yang lembut.
3. Pindahkan pes ke dalam sebuah mangkuk adunan yang lebih besar. Masukkan semua bahan C dan gaul dengan senduk atau tangan hingga adunan merata.
4. Satukan bahan D dan pukul kelajuan sederhana untuk menjadi meringue yang kental (stiff peak).
5. Masukkan adunan meringue ke dalam adunan tepung dan gaul dengan senduk atau tangan hingga sebati.
6. Sediakan tin pembakar bulat atau empatsegi berukuran 9 inci x 9 inci. Griskan dan lapik kertas serap minyak.
7. Tuangkan adunan ke dalamnya. Ketuhar hendaklah dipanaskan terlebih dahulu.
8. Bakar selama 1 jam pada suhu 180 darjah celcius.
9. Keluarkan kek dari acuan dan sejukkan sebelum dipotong.

Aising Krim Mentega


>>Kek perkahwinan disaluti aising krim mentega.


>>Kek cawan disaluti krim mentega.

Ada beberapa orang pengunjung blog yang minta Kak Ani siarkan resipi untuk membuat aising krim mentega. Untuk tidak menghampakan harapan anda semua ,Kak Ani turunkanlah petua-petua membuat aising ini.Aising krim mentega ini sesuai untuk menyalut sebarang kek seperti kek span, kek mentega, kek perkahwinan, harijadi dan hiasan kek cawan (cup cake). Selain
daripada menyalut kek,ia juga boleh membuat corak atau paten atas kek.

Ada banyak resipi untuk membuat aising krim mentega ini. Di Barat, mereka lebih suka mengunakan shortening dan gula aising. Di Malaysia pula kita menggunakan bahan-bahan seperti mentega (Buttercup), krimwell (majerin putih untuk aising),sirap gula, gula aising dan lain-lain. Terpulanglah kepada anda untuk menggunakan resipi yang mana satu. Tetapi di ruangan ini, Kak Ani memberikan resipi-resipi yang ringkas supaya mudah dicuba. Untuk huraian yang lebih detail berkenaan dengan subjek ini,tunggulah kemunculan buku hiasan kek Kak Ani pada masa akan datang (2009 insyaallah).

Aising Krim Mentega 1
Bahan-bahan :
250 gm mentega Buttercup
250 gm majerin krimwell
250 gm gula aising
2 sudu besar air susu

Cara Membuatnya :
1. Satukan mentega dan krimwell dan pukul kelajuan maksima sehingga kembang dan ringan.
2. Ayak gula aising dan masukkan ke dalam adunan diatas bersama air susu.
3. Pukul lagi hingga gebu dan ringan.

Tip : Mentega hendaklah dikeluarkan dari peti sejuk 30 minit sebelum digunakan.Mentega dan krimwell hendaklah dipukul hingga light and fluffy (gebu dan ringan) baru masukkan gula.Jika ia tidak cukup gebu,aising akan mudah cair dan lembik.

Aising Krim Mentega 2
Bahan-bahan :
250 gm mentega
250 gm krimwell
250 gm susu krimer manis @ sirap gula (glucose syrup)
1/2 sudu teh esen vanila

Cara Membuatnya :
1. Satukan mentega dan krimwell dan pukul kelajuan tinggi hingga gebu dan ringan selama 15 minit.
2. Perlahankan kelajuan dan masukkan susu krimer manis atau sirap gula. Masukkan esen vanila.Pukul lagi kelajuan sederhana selama 5 minit hingga gebu dan rata.

Tip:
Aising ini cukup untuk menyalut dan menghias kek berukuran 9 inci. Krim yang berlebihan boleh disimpan dalam petisejuk selama 3 bulan. Untuk digunakan semula,keluarkan dari peti sejuk agar ia lembut dan kacau atau pukul semula.Sirap gula boleh dibeli di kedai menjual bahan kek. Aising yang telah siap boleh diwarnakan dan ditambahkan perisa seperti oren, pandan, mocca dan sebagainya.

Roti Soft Bun


>>Ban sosej


>>Ban biasa juga boleh diletakkan topping kastad

Resipi asas ini boleh membuat pelbagai jenis ban seperti mini pizza, ban mexico, donat dan sebagainya .Anda cuma perlu mempelbagaikan bentuk, inti dan topping yang bersesuaian. Untuk membuat soft bun atau ban lembut ini,penggunaan mixer bersaiz besar adalah lebih baik kerana ia dapat menguli tepung dengan rata dan ke tahap optima. Ia mengambil masa dalam 15 minit hingga 20 minit.Apabila ban ini sudah cukup diuli, ambil secubit doh dan regangkan.Ia mestilah boleh ditarik nipis tanpa terkoyak. Jika roti sudah cukup diuli,ia akan menjadi roti yang lembut. Anda juga boleh menggunakan food processor tetapi dalam kuantiti yang sedikit kerana saiznya yang kecil. Jika semua peralatan ini tiada, terpaksalah kita menggunakan tangan. Ulilah
dalam masa 20 - 30 minit hingga doh lembut dan boleh ditarik nipis.

Bahan-bahan :
500 gm tepung roti
50 gm gula kastor
2 biji telur
15 gm yis kering (segera)
1/2 sudu teh garam
50 gm mentega/majerin
250 gm susu UHT (kotak)
sedikit air, jika perlu

Untuk glis(sapuan):
1 biji telur
sedikit air susu

Untuk topping :
5 batang sosej, direbus dan belah dua
sedikit sayur campuran
sedikit mayonis
sedikit sos cili

Cara Membuatnya :
1. Satukan semua bahan kecuali susu, ke dalam sebuah mangkuk pengadun.
2. Putar perlahan dengan alat hook supaya adunan sebati.
3. Masukkan susu sedikit-sedikit sambil memutar. Habiskan susu dan putar lagi hingga adunan lembut dan boleh ditarik nipis.
4. Bahagikan doh kecil-kecil seberat 50 gm. Tutup doh dengan plastik dan biarkan ia naik 2 kali ganda. Gelek doh kepada bentuk bulat.Rehatkan doh supaya ia naik lagi.
5. Mayonis dan sayur campuran di gaul bersama. Letakkan sosej di bahagian tengah doh dan taburkan sayur campuran. Picitkan sos cili atasnya.
6. Sapukan glis di sekelilingnya.
7.Panaskan oven ke suhu 200 darjah celcius. Sapukan dulang pembakar dengan majerin. Susun roti dan bakar selama 20 minit hingga masak.

Resipi Kek di Majalah Keluarga


>>Kek cawan cip coklat


>>Kek coklat berseri


>>Kek ceria sibadut

Lima resipi kek akak telah disiarkan di dalam Majalah Keluarga keluaran April 2008. Kek-kek tersebut ialah Kek Jejari Coklat, Kek Ceria Sibadut, Kek Coklat Berseri, Kek Mentega Belang dan Kek Cawan Cip Coklat. Semua kek ini sesuai disajikan di majlis harijadi kanak-kanak. Selamat Mencuba.

Melukis atas biskut


>>Biskut berhias cantik tentu menceriakan anak-anak


>>Menghias biskut dengan royal aising


>>Biskut yang belum dihias lagi
Gambar : NCC Indonesia


Kita bukan sahaja boleh melukis atas kertas tetapi boleh juga melukis atas biskut. Tapi kita perlu gunakan royal aising bukannya pewarna lukisan biasa. Insyaallah dalam kelas biskut yang akan diadakan pada 13 hb. April nanti, kita akan memasukkan segmen menghias biskut. Kanak-kanak tentu lebih gembira jika ibunya menyediakan biskut-biskut yang cantik untuk majlis harijadinya nanti.

Kak Ani di ASTRO AWANI


>>Di Studio Astro Awani



>>Sedang diwawancara oleh Dangsuria


>>Sempat posing dengan Dangsuria.Sebelah tu suami akaklah.


>>Bersama Dangsuria


>>Inilah kek yang keluar kat TV tu, simple aje.

Pada 19 Mac 2008 pukul 12.00 tengahari, Kak Ani telah keudara di Astro Awani dalam segmen Kelab Buku Alaf 21. Kak Ani telah diwawancara oleh Saudari Dangsuria Zainurdin. Perbualan yang disiarkan secara langsung itu berkisar tentang penglibatan dalam bidang masakan (Baking) ,mengenai pembuatan kek lapis dan buku Variasi Kek Lapis. Hai, merasa jugak masuk TV walaupun 15 minit.

Kek Tiramisu Asas


Resipi : Jason McDonald ,www.heavenlytiramisu.com

Bahan-bahan :
6 biji kuning telur
1/2 cawan gula kastor
2 sudu besar pati badam (optional)
1 cawan sirap kopi
360 gm (1 pound) mascarpone/ricotta atau krim keju
1 1/2 cawan krim putar
24 keping kek span ladyfingers
coklat parut/koko untuk hiasan

Cara Membuatnya :
1. Pukul kuning telur hingga kembang - 5 minit.
2. Masukkan setengah cawan sirap kopi dan pati badam.
3. Pindah ke periuk double-boiler dan kacau dengan pemukul telur selama 7 minit hingga pekat.
4. Pukul keju hingga lembut dan masukkan ke dalam adunan telur.
5. Pukul krim putar dan masukkan ke dalam adunan diatas. Kacau hingga sebati.
6. Susunkan ladyfingers dalam bekas kaca atau acuan tin berukuran 11x7 inci.
7. Sapukan baki sirap kopi keatas ladyfingers itu agar ia lembap. Ratakan 1/2 adunan krim keju.
8.Ulangi proses dan bahagian atas ialah krim keju.
9. Taburkan koko dan hiaskan dengan coklat hiris.Tutup bekas itu dengan plastic wrap dan sejukkan 3 - 4 jam atau semalaman sebelum dinikmati.

Membuat sirap kopi:
1 cawan air panas
3 sudu besar kopi segera Nescafe
2 sudu besar coffee emulco/pes kopi
6 sudu besar gula
- Kacau semuanya hingga larut

Asal-usul Tiramisu



Tentu ramai yang menggemari Kek Tiramisu. Tiramisu bermaksud 'pick me up" dan berasal dari sebuah bandar kecil iaitu Treviso, Itali. Mungkin ramai yang menyangka Tiramisu berasal dari Jepun kerana bunyinya yang seakan-akan perkataan Jepun.Tetapi sebenarnya ia dicipta di Itali dan menjadi pencuci mulut yang popular di kalangan pengunjung-pengunjung restoran di negara tersebut. Pada tahun 1970 an ia pertama kali di perkenalkan di San Francisco, Amerika Syarikat dan sejak itu, ia menjadi popular di Amerika dan diseluruh dunia.

Apakah bahan yang menyerlahkan keenakan kek tiramisu ini? Bahan-bahan asas untuk tiramisu ialah telur, keju mascarpone, kek span lady fingers, krim putar, kopi ekspresso,likuer (brandi,marsala,rum), gula, serbuk koko dan coklat parut untuk hiasan. Bagaimanapun, sebagai pengguna Islam , kita tidak boleh memasukkan likuer ke dalam kek ini kerana arak adalah haram disisi Islam. Untuk menggantikan likuer,kita boleh menggunakan ekstrak badam atau jika tiada, tinggalkan saja bahan tersebut. Dari pengalaman saya membuat kek tiramisu,keenakan kek ini tidak terjejas walaupun tidak menggunakan likuer. Justeru itu, saya ingin menasihati para pengguna (blogger) semua agar berhati-hati apabila membeli kek ini dari bakeri atau kafe milik bukan Islam kerana kemungkinan besar mereka memasukkan likuer ke dalam kek ini.Adalah lebih baik lagi afdal jika anda boleh menyediakan sendiri kek ini untuk hidangan keluarga anda.Di tanggung halal !

Mascarpone digunakan dalam membuat kek tiramisu jika mengikut resipi asal. Ia adalah sejenis keju "triple cream" dan bewarna putih krim. Ia lebih bermutu dari krim keju biasa dan harganya lebih mahal.Bagaimanapun, ia sukar didapati di pasaran tempatan. Jadi sebagai bahan gantian, anda boleh gunakan Krim Keju Philadelphia. Untuk memberikan rasa yang sama seperti Mascarpone, krim keju perlu dicampur dengan 3 sudu besar krim masam(sour cream) dan 2 sudu besar krim putar.Gaulkan kesemuanya hingga sebati.Lady Fingers adalah sejenis kek span yang berbentuk jejari. Anda boleh membuat sendiri kek ini atau membelinya dari pasaraya atau kedai-kedai menjual bahan kek. Saya jarang menggunakan lady fingers tetapi menggunakan kek span berperisa kopi. Lebih menjimatkan kos.




Menghias Kek Cawan





Gambar : NCC Indonesia

Kak Ani memang teruja bila tengok design pada kek cawan yang bermacam-macam jenis. Bila buka blog kawan-kawan,mereka begitu kreatif menghasilkan design yang cantik-cantik belaka. Tentu kanak-kanak paling seronok apabila dihadiahkan dengan kek cawan yang menarik ini. Apapun, membuat kek cawan atau mufin paling mudah kerana tidak perlu memotong kek yang besar. Ia khas untuk setiap individu. Untuk menghias kek cawan pula, kita boleh gunakan aising krim mentega, coklat ganache, krim putar , fondant dan lain-lain. Terpulang kepada kreativiti anda untuk menghasilkan rekaan atau design yang dikehendaki.

Kek Cawan Coklat Pekat


Sumber : internet

Bahan-bahan :
200 gm coklat masakan
340 gm mentega
445 gm gula kastor
8 biji telur
180 gm tepung gandum
30 gm serbuk koko
7 gm serbuk penaik
1/4 sudu teh garam

Cara Membuatnya :
1. Cincang coklat kecil-kecil dan masukkan ke dalam periuk bersama mentega.Panaskan secara double-boiler hingga semuanya cair.
2. Angkat dari api dan masukkan gula. Kacau sebati dan biarkan sejuk selama 15 minit.
3. Putar campuran coklat tadi dengan mixer kelajuan sederhana selama 3 minit.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar lagi.
5. Ayak tepung, serbuk koko,serbuk penaik dan garam. Masukkan sedikit-sedikit ke dalam adunan tadi dan kacau hingga rata.
6. Sudukan ke dalam cawan kertas sehingga 2/3 penuh. Bakar 25 minit hingga masak.

Nota : Resipi ini boleh mendapat 25 biji kek.

Mufin Pisang Cip Coklat


Sumber : Allrecipes.com
Gambar: Resipi.net

Bahan-bahan :
1 3/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula kastor
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda
1 biji telur
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan yogurt perisa asli
1 cawan pisang, dilecek
3/4 cawan cip coklat
1 sudu teh esen vanila

Cara Membuatnya :
1. Dalam sebuah mangkuk adunan, satukan tepung gandum, gula, serbuk penaik dan soda.
2. Dalam mangkuk yang lain, satukan telur, minyak, yogurt dan esen vanila. Gaul rata.
3. Tuangkan adunan cecair (2) ke dalam adunan (1). Gaul dengan senduk hingga rata.Jangan overmix.
4. Masukkan pisang dan cip coklat. Gaul lagi sebentar saja.
5. Sediakan tin muffin.Susun mangkuk kertas dalamnya.
6. Sudukan 2/3 penuh. Bakar 25 minit hingga masak. Uji dengan lidi jika sudah masak.

Petua Membuat Kek Untuk Orang Baru



Ada terdapat berbagai jenis kek seperti kek mentega, kek span , kek sifon, kek keju dan lain-lain. Kek yang berlainan jenis ini mempunyai kaedah membuatnya yang berlainan. Sebagai orang yang baru hendak belajar membuat kek, anda hendaklah tahu beberapa perkara penting dalam pembuatan kek ini. Antaranya ialah :

1. Mengenali bahan membuat kek.
Bahan-bahan yang biasa digunakan ialah tepung kek, gula kastor, mentega/majerin, telur, serbuk penaik, soda bikarbonat, serbuk koko dan sebagainya. Anda boleh pergi ke pasaraya atau kedai menjual bahan kek dan mengenali bahan-bahan ini.

2. Peralatan membuat kek
Peralatan yang penting ialah mixer(pengadun). Buat permulaan anda boleh gunakan pengadun tangan untuk membuat kek mentega, kek span dan lain.Peralatan lain ialah pemukul telur (whisk), scrapper, mangkuk pengadun, senduk dan lain-lain. Ketuhar juga sangat penting. Untuk menghasilkan kek yang cantik dan masak dengan rata, sebaiknya gunakan ketuhar bersaiz besar seperti Europa, Zanussi ,Elba dan lain-lain yang berharga dalam lingkungan RM1000.

3. Kaedah Asas
Untuk membuat kek mentega, kaedah yang digunakan ialah kaedah mengkerim. Kaedah mengkerim ialah memukul mentega dan gula hingga kembang dan gebu.Kemudian barulah dimasukkan telur dan bahan-bahan lain. Untuk membuat kek span pula, kaedah membuih (foaming) pula digunakan iaitu memukul telur dan gula hingga betul-betul kembang dan gebu, barulah dimasukkan bahan-bahan lain.

Lain-lain perkara yang perlu diketahui ialah :
(a). Setengah jam sebelum memulakan kerja, keluarkan mentega dan telur dari peti sejuk supaya berada dalam suhu bilik. Jika guna mentega yang keras, agak sukar untuk memukulnya. Telur yang sejuk pula lambat kembang. Sediakan bahan-bahan lain di atas meja.

(b). Panaskan ketuhar kepada 180 darjah celcius selama 15 minit sebelum memasukkan kek kedalamnya. Adunan kek akan bertindakbalas lebih cepat dalam ketuhar yang panas.

(d) Jangan buka pintu ketuhar sebelum kek set. Dalam 30 minit pertama , kek sedang naik dan mengembang.Jika dibuka ketuhar,haba akan keluar dan proses mengembang akan terbantut. Kek akan jadi mendap.

(e) Baca arahan dalam resipi dengan teliti untuk menentukan kaedah yang digunakan.

(f) Bahan-bahan kering seperti tepung kek, serbuk penaik, soda atau koko hendaklah diayak bersama.

(g) Buat resipi yang mudah dulu seperti Kek Mentega Vanila, Kek Mentega Oren dan lain-lain.

Kesimpulannya, jangan takut untuk bereksperimen. Tidak mengapa jika percubaan pertama anda tidak menjadi kerana anda mungkin membuat kesilapan di sana-sini.Tetapi anda perlu belajar dari kesilapan pertama itu dan memperbaikinya pada masa akan datang. Good Luck!


Kek Gula Hangus



Bahan-bahan :

5 biji telur A
120 gm tepung kek
150 gm susu pekat manis
300 - 500 gm sirap gula hangus
70 gm mentega cair
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila

Sirap gula hangus :
2 cawan gula pasir
1 cawan air

Cara Membuatnya :

1. Untuk membuat gula hangus, panaskan gula dalam periuk hingga ia cair.Gunakan api kecil supaya tidak hangus dan pahit.Kacau hingga semuanya cair dan masukkan air sedikit-sedikit.Kacau hingga sebati.
2. Setelah gula hangus sejuk, timbang 300 gm untuk digunakan dalam resipi ini. Selebihnya boleh disimpan.
3. Telur dipukul selama 5 minit dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan gebu.
4. Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat dan masukkan ke dalam adunan telur diikuti dengan susu pekat, air gula hangus dan akhir sekali mentega cair. Gaul sebati.
5. Sediakan tin pembakar 8 inci yang berlubang di tengah seperti acuan bingka. Acuan digriskan dan taburkan sedikit tepung .
6. Tuangkan adunan ke dalam acuan dan biarkan 30 minit baru dimasukkan dalam ketuhar.
7. Bakar selama 45 minit pada suhu 180 darjah celcius.


Kek Gula Hangus 2
(Sumber :internet - lupa kat mana)

Bahan-bahan :
1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
2 camt soda bikarbonat
4 biji telur
2 camb mentega
Cara Membuatnya :
1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
2. Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair. Sejukkan.
3. Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
4. Pukul telur dengan pemukul telur (whisk) hingga sebati.
5. Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
6 Masukkan pula tepung dan soda bikarbonat. Gaul hingga sebati.
7. Akhir sekali, masukkan air gula yang sudah disejukkan.
8. Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
9. Bakar dalam ketuhar bersuhu 180 darjah celcius selama 1 jam.

Kek Sifon Pandan



Bahan-bahan :
(A)
150 gm tepung kek
1 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh pes pandan
125 gm gula kastor
7 biji kuning telur
75 gm minyak masak
75 gm pati santan

(B)
7 biji putih telur
125 gm gula kastor
1/4 sudu teh serbuk krim tartar

Cara Membuatnya :
1. Sediakan sebuah acuan kek sifon berukuran 24 cm.Tak perlu digriskan.
2. Ayak tepung kek bersama serbuk penaik dan soda.
3. Satukan semua bahan A dalam sebuah mangkuk pengadun. Gaul perlahan-lahan dengan senduk kayu hingga semuanya sebati. Jangan gaul terlalu lama.
4. Satukan bahan B dan pukul kelajuan sederhana hingga gebu dan kental.
5. Masukkan putih telur yang telah dipukul tadi ke dalam adunan A. Gaul perlahan-lahan hingga sebati.
6. Tuangkan adunan ke dalam acuan kek. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan ke suhu 180 darjah celcius. Bakar selama 45 minit hingga masak.
7. Keluarkan kek dari ketuhar dan telangkupkan acuan supaya permukaan kek tidak mendap.
8. Setelah 10 minit, terbalikkan semula kepada kedudukan asal. Lorekkan pisau pada keliling acuan dan keluarkan kek. Sejukkan sebelum dipotong.

Acar Buah-buahan


>>Buah-buahan jeruk untuk acar buah

>>Acar buah ini tahan disimpan beberapa minggu.

Bahan-bahan :

(A) -cili kisar:
10 tangkai cili kering,direndam air panas
1 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit halia
- Semua bahan dikisar hingga halus

(B)
500 gm buah-buahan jeruk (khas buat acar buah)
1/2 cawan minyak masak
1/3 cawan gula
3 sudu makan cuka
2 sudu besar serbuk kari
1/3 cawan puri tomato
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
garam secukupnya
1/4 cawan bijan, telah digoreng kering

Cara Membuatnya :
1. Panaskan minyak dan masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang. Tumis hingga naik bau wangi.
2. Masukkan cili kisar dan tumis hingga garing dan pecah minyak.
3. Masukkan puri tomato, serbuk kari, cuka, gula dan garam.Tumis lagi hingga masak.
4. Masukkan buah-buahan jeruk yang telah dibasuh dan bijan.Gaul sebati dan masak sebentar.
5. Angkat dan sejukkan.

Tip : Basuh buah jeruk ini dibawah air paip untuk menghilangkan asid yang berlebihan.Untuk lebih tahan lama, simpan dalam peti sejuk.

Selamat Pengantin Baru


>> Selamat Pengantin Baru Suhana dan Zulkifli

>>Pengantin memotong kek perkahwinan


>>Kek pengantin berhias indah.

Pada 9/3/2008 yang lalu, anak saudara saya Suhana bt Mislan telah melangsungkan perkahwinannya dengan saudara Zulkifli di Kampung Batu 16, Air Hitam, Muar,Johor.Kami mengucapkan Selamat Pengantin Baru kepada Suhana dan Zulkifli dan kami mendoakan semoga jodoh anda berkekalan hingga ke anak cucu.

Mengapa Kek Merekah


>>Kek yang mempunyai komposisi bahan yang seimbang dan suhu oven yang stabil tidak akan merekah.
Adakalanya kek yang kita buat menjadi merekah seperti gunung berapi yang meletus.Tentu ramai yang tertanya-tanya mengapa jadi begitu. Saya pernah membuat sebiji kek coklat moist yang mempunyai kandungan cecair yang tinggi. Apabila hampir masak , ia merekah dan rekahannya sangat luas. Nasib baiklah apabila sejuk, rekahannya kecut sedikit dan bolehlah ditutup dengan topping coklat fudge. Ada beberapa faktor mengapa kek jadi merekah iaitu:

1. Suhu oven terlalu tinggi
Suhu yang biasa membakar kek ialah 180 darjah celcius.Namun begitu setiap jenis oven mempunyai kepanasan yang berlainan. Apabila suhu terlalu panas, bahagian luar kek menjadi keras sedangkan bahagian dalamnya belum lagi kembang.Apabila bahagian dalam mengembang,ia akan menolak keluar dari permukaan kek maka terjadilah rekahan.


2. Terlebih serbuk penaik atau soda
Jika serbuk penaik atau soda bikarbonat tidak disukat dengan betul, ia tidak seimbang dengan jumlah tepung yang digunakan. Akibatnya ia akan menjadi terlalu kembang dan boleh mengakibatkan rekahan.


3. Kek terlalu kering
Ini berpunca dari kandungan tepung yang berlebihan dalam resipi atau adunan kekurangan cecair. Keadaan ini menyebabkan kek kering dan boleh menyebabkan rekahan pada kek terutama kek mentega.

4. Acuan terlalu kecil
Kadangkala acuan yang digunakan terlalu kecil untuk menampung adunan yang disediakan. Sebaik-baiknya adunan hendaklah dituangkan hingga 1/2 acuan sahaja kerana adunan akan naik dan mengembang.

Kesimpulannya untuk memastikan kek tidak merekah, pastikan perkara-perkara diatas diperbetulkan dan resipi yang digunakan boleh dipercayai. Letak kek di bahagian tengah oven supaya tidak terlalu panas. Masa membakar yang biasa bagi kek mentega ialah 1 jam dan kek span atau sifon pula lebih kurang 45 minit.

Chocolate Fudge Frosting



>>Contoh kek yang dihias dengan chocolate fudge dan choc.cream.

Selain dari chocolate ganache, ada satu lagi aising yang boleh menyalut kek coklat iaitu chocolate fudge frosting. Jika chocolate ganache mempunyai dua bahan asas iaitu coklat dan krim, yang ini pula mempunyai lebih bahan seperti gula aising, mentega, serbuk koko dan lain-lain bergantung kepada resipinya. Apa yang membezakan keduanya ialah chocolate fudge lebih pekat dari chocolate ganache. Ia tidak boleh dituang, tetapi perlu disapu seperti membuat aising krim mentega .Ia juga tidak memberi kekilatan (shine) seperti chocolate ganache. Ia sesuai untuk disapu pada kek, untuk inti (filling) dan juga hiasan tepi kek (border).Untuk bunga ros,perlukan aising yang lebih kental ( stiff) seperti Chocolate Cream.

Resipi Chocolate Fudge
(Sumber ehow.com)

Bahan-bahan :
2 cawan gula kastor
1/4 cawan sirap gula (corn syrup)
1 cawan krim putar (dairy whipping cream)
180 gm coklat masakan
2 sudu besar mentega
1 sudu teh esen vanila

Cara Membuatnya :
1. Satukan gula, sirap gula dan krim dalam sebuah periuk.
2. Kacau diatas api yang kecil hingga gula cair dan larut.
3. Didihkan 1 minit dan angkat dari api.
4. Masukkan coklat masakan yang dicincang dan kacau hingga coklat cair.
5. Masukkan mentega dan vanila.Biarkan coklat fudge sejuk dan pekat baru disapukan atas kek.
6. Hiaskan kek mengikut citarasa anda.

Chocolate Fudge Buttercream Frosting

Bahan-bahan :
115 gm mentega
50 gm shortening
30 gm serbuk koko
240 gm gula aising
30 ml susu
350 gm coklat masakan, dicairkan
5 ml esen vanila

Cara Membuatnya :
1. Pukul mentega dan shortening hingga kembang.
2. Masukkan koko dan gula aising.
3. Masukkan susu , coklat masakan dan esen vanila.
4. Putar hingga sebati.
5. Bolehlah disapukan atas kek coklat. Hiaskan.

Chocolate Cream
Bahan-bahan :

750 gm coklat masakan, dicincang
175 gm mentega, dilembutkan
90 gm kuning telur
225 gm telur (seluruh)

Cara membuatnya :

1. Cairkan coklat secara double-boiler dan masukkan mentega. Kacau hingga sebati.
2. Masukkan telur ke dalam mangkuk pengadun dan tuangkan coklat cair.Putar dengan kelajuan sederhana hingga ringan dan berkerim.
3. Biarkan sebentar supaya krim agak pekat.Kemudian bolehlah digunakan untuk membuat bunga ataupun membuat hiasan tepi kek.