Bahan-bahan :
5 biji telur A
120 gm tepung kek
150 gm susu pekat manis
300 - 500 gm sirap gula hangus
70 gm mentega cair
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila
Sirap gula hangus :
2 cawan gula pasir
1 cawan air
5 biji telur A
120 gm tepung kek
150 gm susu pekat manis
300 - 500 gm sirap gula hangus
70 gm mentega cair
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila
Sirap gula hangus :
2 cawan gula pasir
1 cawan air
Cara Membuatnya :
1. Untuk membuat gula hangus, panaskan gula dalam periuk hingga ia cair.Gunakan api kecil supaya tidak hangus dan pahit.Kacau hingga semuanya cair dan masukkan air sedikit-sedikit.Kacau hingga sebati.
2. Setelah gula hangus sejuk, timbang 300 gm untuk digunakan dalam resipi ini. Selebihnya boleh disimpan.
3. Telur dipukul selama 5 minit dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan gebu.
4. Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat dan masukkan ke dalam adunan telur diikuti dengan susu pekat, air gula hangus dan akhir sekali mentega cair. Gaul sebati.
5. Sediakan tin pembakar 8 inci yang berlubang di tengah seperti acuan bingka. Acuan digriskan dan taburkan sedikit tepung .
6. Tuangkan adunan ke dalam acuan dan biarkan 30 minit baru dimasukkan dalam ketuhar.
7. Bakar selama 45 minit pada suhu 180 darjah celcius.
1. Untuk membuat gula hangus, panaskan gula dalam periuk hingga ia cair.Gunakan api kecil supaya tidak hangus dan pahit.Kacau hingga semuanya cair dan masukkan air sedikit-sedikit.Kacau hingga sebati.
2. Setelah gula hangus sejuk, timbang 300 gm untuk digunakan dalam resipi ini. Selebihnya boleh disimpan.
3. Telur dipukul selama 5 minit dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan gebu.
4. Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat dan masukkan ke dalam adunan telur diikuti dengan susu pekat, air gula hangus dan akhir sekali mentega cair. Gaul sebati.
5. Sediakan tin pembakar 8 inci yang berlubang di tengah seperti acuan bingka. Acuan digriskan dan taburkan sedikit tepung .
6. Tuangkan adunan ke dalam acuan dan biarkan 30 minit baru dimasukkan dalam ketuhar.
7. Bakar selama 45 minit pada suhu 180 darjah celcius.
Kek Gula Hangus 2
(Sumber :internet - lupa kat mana)
Bahan-bahan :
1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
2 camt soda bikarbonat
4 biji telur
2 camb mentega
1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
2 camt soda bikarbonat
4 biji telur
2 camb mentega
Cara Membuatnya :
1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
2. Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair. Sejukkan.
3. Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
4. Pukul telur dengan pemukul telur (whisk) hingga sebati.
5. Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
6 Masukkan pula tepung dan soda bikarbonat. Gaul hingga sebati.
7. Akhir sekali, masukkan air gula yang sudah disejukkan.
8. Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
9. Bakar dalam ketuhar bersuhu 180 darjah celcius selama 1 jam.
1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
2. Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair. Sejukkan.
3. Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
4. Pukul telur dengan pemukul telur (whisk) hingga sebati.
5. Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
6 Masukkan pula tepung dan soda bikarbonat. Gaul hingga sebati.
7. Akhir sekali, masukkan air gula yang sudah disejukkan.
8. Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
9. Bakar dalam ketuhar bersuhu 180 darjah celcius selama 1 jam.
1 comment:
nk tnye .
kalau tak guna soda bikarbonat , tk pe ke ?
Post a Comment