Roti Soft Bun


>>Ban sosej


>>Ban biasa juga boleh diletakkan topping kastad

Resipi asas ini boleh membuat pelbagai jenis ban seperti mini pizza, ban mexico, donat dan sebagainya .Anda cuma perlu mempelbagaikan bentuk, inti dan topping yang bersesuaian. Untuk membuat soft bun atau ban lembut ini,penggunaan mixer bersaiz besar adalah lebih baik kerana ia dapat menguli tepung dengan rata dan ke tahap optima. Ia mengambil masa dalam 15 minit hingga 20 minit.Apabila ban ini sudah cukup diuli, ambil secubit doh dan regangkan.Ia mestilah boleh ditarik nipis tanpa terkoyak. Jika roti sudah cukup diuli,ia akan menjadi roti yang lembut. Anda juga boleh menggunakan food processor tetapi dalam kuantiti yang sedikit kerana saiznya yang kecil. Jika semua peralatan ini tiada, terpaksalah kita menggunakan tangan. Ulilah
dalam masa 20 - 30 minit hingga doh lembut dan boleh ditarik nipis.

Bahan-bahan :
500 gm tepung roti
50 gm gula kastor
2 biji telur
15 gm yis kering (segera)
1/2 sudu teh garam
50 gm mentega/majerin
250 gm susu UHT (kotak)
sedikit air, jika perlu

Untuk glis(sapuan):
1 biji telur
sedikit air susu

Untuk topping :
5 batang sosej, direbus dan belah dua
sedikit sayur campuran
sedikit mayonis
sedikit sos cili

Cara Membuatnya :
1. Satukan semua bahan kecuali susu, ke dalam sebuah mangkuk pengadun.
2. Putar perlahan dengan alat hook supaya adunan sebati.
3. Masukkan susu sedikit-sedikit sambil memutar. Habiskan susu dan putar lagi hingga adunan lembut dan boleh ditarik nipis.
4. Bahagikan doh kecil-kecil seberat 50 gm. Tutup doh dengan plastik dan biarkan ia naik 2 kali ganda. Gelek doh kepada bentuk bulat.Rehatkan doh supaya ia naik lagi.
5. Mayonis dan sayur campuran di gaul bersama. Letakkan sosej di bahagian tengah doh dan taburkan sayur campuran. Picitkan sos cili atasnya.
6. Sapukan glis di sekelilingnya.
7.Panaskan oven ke suhu 200 darjah celcius. Sapukan dulang pembakar dengan majerin. Susun roti dan bakar selama 20 minit hingga masak.

No comments:

Popular Posts