Tentu ramai kaum ibu dan peniaga-peniaga biskut yang sedang sibuk menyediakan pelbagai jenis biskut yang ditempah pelanggan ataupun untuk hidangan keluarga dan tetamu di hari raya nanti. Saya sendiripun sudah mula membuat biskut yang ditempah oleh kawan-kawan dan juga biskut-biskut baru untuk buku saya yang akan datang. Ternyata semua barang dah naik harga, jadi pandai-pandailah meletakkan harga.Jangan sampai rugi sudahlah. Kalau boleh biarlah lebih murah dari harga pasaran supaya boleh menarik ramai pelanggan.
10 Tip Membuat Biskut
1. Gunakan bahan-bahan mentah yang terbaik supaya mendapat produk yang bagus. Umpamanya gunakan tepung biskut seperti Red Rose dan lain-lain. Jika sukar didapati, boleh gunakan tepung gandum biasa.
2. Jika menggunakan kekacang dalam adunan biskut, ia hendaklah dibakar dahulu.
3. Jika mencairkan coklat masakan, hati-hati jangan dimasuki air kerana akan menyebabkan coklat lambat set (beku).
4. Mentega hendaklah dilembutkan supaya mudah dipukul bersama gula.
5. Panaskan ketuhar 15 minit sebelum membakar biskut. Bakar biskut pada suhu 180 darjah celcius selama lebih kurang 20 minit.
6. Tepung dimasukkan akhir sekali dan gaul dengan tangan hingga menjadi doh lembut dan basah.
7. Jika lembik tambah sedikit tepung lagi dan simpan petisejuk 20 minit.
8. Jika doh kering dan berderai, maknanya ia kekurangan mentega. Putar sedikit majerin dan gaul dengan doh tadi hingga cukup basah.
9. Simpan doh dalam beg plastik supaya tidak kering.
10.Sejukkan biskut terlebih dahulu sebelum disimpan dalam bekas plastik (container)
No comments:
Post a Comment