Selamat datang ke blog ResipiNoraini !

Biskut Menggunakan Minyak Sapi

Alhamdulillah, puasa kita dah masuk minggu ke tiga. Seminggu lagi kita akan berhari raya. Bagaimana dengan persiapan anda semua? Bagi saya dan keluarga persiapan adalah secara sederhana sahaja. Okaylah, hari ini nak bercerita tentang biskut yang menggunakan minyak sapi atau ghee.Ada banyak jenis jenama di pasaran seperti QBB, Windmill dan lain-lain. Tapi saya lebih suka gunakan QBB . Sekarang harga minyak sapi boleh tahan mahalnya. 500 gm harganya RM14 lebih. Itu sebab ada pengusaha biskut yang mencampurkan minyak masak dengan minyak sapi untuk membuat biskut makmur.Nak jimatkan kos agaknya.

Apa bezanya biskut makmur, arab dan suji? Pada pendapat saya nama saja yang berlainan tetapi rasanya lebih kurang sama. Kalau biskut makmur, saya letakkan inti kacang didalamnya dan biskut arab atau suji tiada inti kerana dohnya telah manis. Biskut makmur dilumurkan dengan gula kastor supaya rasanya manis.


BISKUT MAKMUR

Bahan-bahan :

200 gm minyak sapi
400 gm tepung gandum
1/2 cawan kacang tanah , digoreng kering dan tumbuk
1 cawan gula kastor
cawan kertas secukupnya

Cara Membuatnya :

1. Minyak sapi digaulkan dengan tepung gandum hingga menjadi doh yang lembut. Jika agak lembik, tambah lagi tepung.Jika kering tambah minyak sapi lagi.
2. Ambil sedikit doh dan bulatkan.Leperkan dan isi inti kacang kedalamnya.
3. Susun atas dulang dan bakar hingga masak.Sejukkan
4. Apabila biskut telah sejuk, golekkan dengan gula kastor
5. Masukkan dalam cawan kertas dan simpan dalam bekas.


BISKUT SUJI
(Sumber : Majalah RASA)

Bahan-bahan :

250 gm minyak sapi
150 gm gula aising
150 gm tepung suji
300 gm tepung gandum
30 gm susu tepung
secubit garam
ceri merah - untuk hiasan
cawan kertas secukupnya

Cara Membuatnya :

1. Pukul gula dan minyak sapi hingga kembang.
2. Masukkan garam, tepung suji, tepung gandum dan tepung susu.
3. Adunkan hingga jadi doh yang lembut. Rehatkan 15 minit.
4. Bulatkan dan masukkan dalam mangkuk kertas. Hiaskan dengan ceri yang telah dihiris kecil.
5. Bakar selama 20 minit hingga masak.

4 comments :

Hj. Abdul Kadir said...

Pakcik lihat ada komen pasal QBB dalam resipi berkenaan, terasa juga hendak memberi komen ini. Pak Cik kerja masak kenduri kahwin di Johor dan juga Melaka sudah lebih 30 tahun. Dulu ramai yang memilih Cow Brand Vegetable Ghee, tin biru dengan gambar lembu hitam putih di tengah. Benda ini dibuat sepenuhnya dari minyak sawit. Bahan pewarna dan perasanya pun dari bahan tumbuhan. Halal 100%. Mana jenis beriyani pun pakcik buat darinya memang lazat. Kemudian ada perubahan istilah dalam Akta Makanan Malaysia 1983, lalu namanya ditukar kepada Cow Brand Vanaspati. Vanaspati ini kalau tak salah pak cik, asalnya perkataan Sanskrit. Kemudian orang kita semakin mewah, mahu gunakan QBB Ghee yang lebih mahal yang masa tu memang dari susu lembu dan dibuat di Australia. Bagus juga mutu QBB masa itu. Beberapa tahun kebelakangan ini, pakcik dapati rasa QBB pun dah mula berubah. Pakcik dah mula syaki kandungan QBB bukan lagi seperti yang ditulis pada tinnya. Sebelum itu, pak cik dengar padang ternakan lembu susu di Australia banyak musnah akibat kemarau dan kebakaran hutan. Harga tepung susu, mentega, minyak sapi tulen semakin naik. Dekat sini banyak jenama yang kilangnya di Malaysia muncul dalam 10 tahun yang lalu. Semuanya pakcik dah cuba. Cakap saja, minyak sapi tulen, tapi kebanyakan rasa macam dibuat dari minyak sawit juga. Harga dua kali tinggi dari vanaspati. Sekali dua pakcik pernah masak dengan minyak sapi tulen diimport dari Eropah, namanya Green Mountain, tin hijau muda ada perkataan Arab dan banyak dijual di negara Islam, agak mahal tetapi memang minyak sapi tulen yang paling sedap dirasai. Kalau dari sudut nak buat biskut raya, Green Mountainlah yang paling baik rasanya. Pak cik tulis ini semua bagi orang tahu pengalaman pak cik pasal kisah minyak sapi ini. Pandai-pandai kita memilih, jangan terperangkap dengan tipu helah sesetengah pembuat tempatan.

Atan said...

Saya setuju dengan komen Pak Cik di atas yang bertarikh 6 august 2010. Sekarang ini ada Cow and Calf yang harganya adalah RM 25.90/1kg. mahal sagat, tapi rasa dan bau tidak seperti Green Mountain

emma said...

salam, biskut suji ni mencair dalam mulut tak kalau makan? saya nak cuba buat, tapi nak yang cair dlm mulut..hehe

emma said...

salam, biskut suji ni mencair dalam mulut tak kalau makan? saya nak cuba buat, tapi nak yang cair dlm mulut..hehe