Selamat datang ke blog ResipiNoraini !

Pengawet Kek Lapis


Supaya kek tahan lama, boleh gunakan anti-kulat(anti-mould)

Seorang blogger bernama Shida Amir telah bertanya tentang pengawet untuk kek lapis supaya tahan lama. Dari pengalaman saya , kek lapis boleh tahan sehingga 1- 2 bulan jika disimpan dalam peti sejuk bahagian chiller walaupun tanpa pengawet. Untuk tahan lebih lama sehingga 6 bulan, dinginbekukan (frozen) kek itu. Cara membungkusnya ialah balutkan kek yang telah sejuk dengan kertas aluminium foil atau plastic wrap dengan sempurna. Masukkan dalam beg plastik biasa dan simpan dalam freezer atau chiller . Apabila hendak dimakan, keluarkan kek dari chiller 3 jam supaya ia bersuhu bilik. Jika difrozen, keluarkan dan letakkan pada bahagian chiller 1 hari dan keluarkan ia ke suhu bilik beberapa jam.

Jika anda hendak menggunakan anti-kulat atau anti-mould, anda boleh beli bahan ini di kedai menjual bahan kek. Terdapat beberapa jenis anti-kulat yang memenuhi piawaian USFDA dan dijual di negara kita seperti Sodium Benzoate,Potassium Sorbate, Calcium Propionate dan lain-lain. Penggunaan bahan ini bergantung kepada resipi anda. Biasanya satu resipi menggunakan 1/2 sudu teh - 1 sudu teh sahaja. Pengunaan yang berlebihan boleh menjejaskan kesihatan dan khasiat makanan. Bahan pengawet ini adalah dalam bentuk serbuk warna putih. Jika anda berniaga, bolehlah menggunakan anti-mould. Kalau setakat makan sendiri, tidak perlulah menggunakan pengawet ini kerana kek boleh disimpan saja dalam peti sejuk.

0 comments :