Kari Daging dan Sup Sayur Petola


Kari daging.


Sup Sayur Petola.

Resipi kali ini ialah Kari Daging dan juga Sup Petola. Sesuai untuk makan tengahari dan juga juadah berbuka puasa.

Kari Daging
Bahan :

600 gm daging,direbus hingga empuk
3/4 cawan serbuk rempah kari Baba's
3 tangkai daun kari
1 biji kelapa,ambil 3 cawan santan pekat
2 biji kentang, belah 4
1/2 cawan minyak masak
air secukupnya
garam dan perasa secukupnya.

Bahan tumis:
2 ulas bawang putih, dihiris
2 ulas bawang merah, dihiris
1 inci halia,dihiris
Sedikit kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga

Cara Membuatnya:

Daging yang telah direbus dihiris nipis. Bancuh serbuk kari dengan sedikit air untuk menjadi pes. Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan bahan tumis bersama daun kari. Biarkan hingga bawang hampir garing dan masukkan pes kari dan kacau lagi supaya pes tidak hangus. Masukkan daging dan air rebusan daging (jika ada). Masukkan santan, garam dan perisa.Biarkan kuah mendidih dengan api sederhana.Masukkan kentang dan biarkan mendidih hingga kentang empuk. Tambah air jika kuah pekat.


Sup Sayur Petola

Bahan :
1 biji petola sederhana, dipotong kecil
sedikit fucuk, direndam
sedikit soohun, direndam
2 ulas bawang putih, dimayang
2 ulas bawang merah,dimayang
sedikit ikan bilis,dimayang
sebiji cili merah, dimayang
garam dan perasa secukupnya
sedikit air
sedikit minyak untuk menumis

Cara Membuatnya :

Tumiskan bawang putih, bawang merah, ikan bilis dan cili hingga naik bau.Masukkan air dan fucuk.Biarkan mendidih dan masukkan petola. Setelah petola empuk, masukkan garam ,perasa dan soohun.Biarkan mendidih sebentar dan angkat dari api.

1 comment:

~PakKaramu~ said...

Macam-macam resepi bulan puasa ni

Popular Posts