Membuat Kek Lapis


Hujung minggu ini saya akan mengadakan kelas kek lapis yang terakhir pada tahun ini.Insyaallah tahun depan akan disambung semula. Sudah ramai yang confirm untuk hadir pada minggu ni.Maklumlah ada yang nak bisnes dan ada juga yang nak buat makan sendiri atau hidangan istimewa pada hari raya nanti. Pastinya dalam banyak-banyak hidangan,kek lapis adalah 'ratu' kuih. Nak membuat kek lapis ni, bukanlah susah sangat jika kita tahu kaedah yang betul dalam proses membuatnya. Disamping itu, ia perlukan lebih kesabaran kerana hendak menghasilkan sebiji kek lapis memerlukan masa lebih tiga jam. Kita juga perlu mempunyai peralatan yang cukup seperti pengadun (mixer) dan oven yang bersesuaian. Untuk kek lapis tradisional, pakai hand-mixer pun boleh jadi, tapi kalau nak buat kek lapis moden seperti kek lapis Sarawak, kena pakai mixer berkuasa tinggi kerana dapat memukul telur supaya cukup kembang. Kalau telur tak cukup kembang , kek lapis gerenti tak jadi. Ia jadi padat dan berminyak.

Kalau setakad nak makan sendiri, tak perlulah beli oven hijau dari Indonesia tu. Hanya gunakan oven kecil yang banyak di jual di kedai-kedai elektrik tapi pastikan ia ada fungsi api atas dan bawah.'Built in oven' seperti Elba, Zanussi, Europa dan lain-lain juga boleh digunakan. Pendekata, walaupun membuat kek lapis ini agak 'leceh dan rumit' dari membuat kek biasa, tetapi ada kepuasan yang tersendiri jika kita berjaya menghasilkan sebiji kek lapis. Keunikannya menjadikan ia begitu istimewa. Sesuai sekali untuk dijamu kepada tetamu di hari raya nanti.

No comments:

Popular Posts