Oatmeal Raisin Cookies
Dah lama juga saya tak masukkan resipi biskut dalam blog ni. Baru-baru ni ada kelas biskut jadi saya pun mencubalah beberapa resipi baru. Maka terhasillah Oatmeal Raisin Cookies yang sedap dan rangup. Ia juga kaya dengan karbohidrat dan serat dari penggunaan oat dan juga kismis. Anak-anak saya sangat sukakannya dan minta dibuatkan lagi pada hari raya nanti.Bukan sahaja sesuai untuk hidangan hari raya , tetapi juga sesuai untuk hidangan harian sebagai kudapan atau snek.
OATMEAL RAISIN COOKIES
Bahan-bahan :
120 gm mentega
100 gm shortening/lemak putih
200 gm gula perang
80 gm gula putih
2 biji telur A
1 sudu teh esen vanilla
Bahan-bahan :
120 gm mentega
100 gm shortening/lemak putih
200 gm gula perang
80 gm gula putih
2 biji telur A
1 sudu teh esen vanilla
190 gm tepung gandum
1 sudu teh soda
½ sudu teh serbuk penaik
½ sudu teh serbuk kayu manis
Secubit garam
240 gm oat keping
140 gm kismis (kuning)
Cara Membuatnya :
1. Putar mentega, shortening ,gula dan garam sehingga kembang dan berkerim (5 minit).
2. Masukkan telur dan esen vanilla dan putar lagi hingga sebati.
3. Ayak tepung, soda, serbuk kayu manis dan serbuk penaik.
4. Masukkan ke dalam adunan mentega. Masukkan oat keping dan kismis.
5. Gaul kesemuanya hingga menjadi adunan yang sebati. Adunan adalah lembik. Biarkan adunan 15 minit agar adunan kental sedikit.
6. Sudukan adunan ke dalam dulang pembakar. Boleh juga dijemput guna tangan. Susunkan jarak-jarak, jangan terlalu rapat kerana ia akan kembang.
7. Bakar selama 20-25 minit pada suhu 180 darjah celcius sehingga keperangan .
Tip: Tin pembakar dialas dengan kertas patchment agar biskut tak melekat pada tin kerana kandungan gula yang tinggi.
1 sudu teh soda
½ sudu teh serbuk penaik
½ sudu teh serbuk kayu manis
Secubit garam
240 gm oat keping
140 gm kismis (kuning)
Cara Membuatnya :
1. Putar mentega, shortening ,gula dan garam sehingga kembang dan berkerim (5 minit).
2. Masukkan telur dan esen vanilla dan putar lagi hingga sebati.
3. Ayak tepung, soda, serbuk kayu manis dan serbuk penaik.
4. Masukkan ke dalam adunan mentega. Masukkan oat keping dan kismis.
5. Gaul kesemuanya hingga menjadi adunan yang sebati. Adunan adalah lembik. Biarkan adunan 15 minit agar adunan kental sedikit.
6. Sudukan adunan ke dalam dulang pembakar. Boleh juga dijemput guna tangan. Susunkan jarak-jarak, jangan terlalu rapat kerana ia akan kembang.
7. Bakar selama 20-25 minit pada suhu 180 darjah celcius sehingga keperangan .
Tip: Tin pembakar dialas dengan kertas patchment agar biskut tak melekat pada tin kerana kandungan gula yang tinggi.
No comments:
Post a Comment