Monday, June 16, 2008

Apa Fungsi Bahan Penaik


Serbuk penaik, krim tartar dan soda bikarbonat.
Terdapat 3 jenis bahan penaik yang selalu digunakan dalam pembuatan kek, pastri mahupun kuih-muih. Ianya ialah serbuk penaik (baking powder), serbuk soda (soda bikarbonate/sodium bikarbonate) dan serbuk tartar (cream of tartar). Ketiga-tiga bahan ini juga dikenali sebagai bahan penaik kimia atau chemical leaveners. Ia berbentuk serbuk putih dan boleh dibeli di pasaraya dan kedai-kedai bahan kek. Fungsinya adalah untuk menaikkan dan meringankan adunan kek/kuih agar lebih gebu.

Bahan penaik yang paling sering digunakan ialah serbuk penaik. Terdapat dua jenis serbuk penaik iaitu yang jenis biasa dan jenis berganda (double -action baking powder).Jenis biasa digunakan dalam kebanyakan kek manakala jenis berganda digunakan untuk kek kukus atau kuih-muih kukus seperti pau, apam dan sebagainya. Ia bertindak dua kali lebih kuat dari biasa dan menjadikan kek atau kuih lebih gebu dan mekar.

Soda bikarbonat pula sering digunakan dalam kebanyakan kek, biskut atau kuih yang berasid seperti menggunakan susu masam, jus buah-buahan, serbuk koko, gula hangus , puri buah-buahan dan lain-lain. Soda bikarbonat adalah bersifat alkali dan ia akan bertindak menutralkan asid yang terdapat dalam adunan kek dan kuih tersebut dan menaikkan kek/kuih apabila dimasak.

Serbuk krim tartar agak jarang digunakan tetapi ada juga resipi yang menggunakan soda dan krim tartar bersama. Krim tartar dihasilkan daripada asid tartarik dan tentunya ia bersifat asid.
Biasanya serbuk ini dicampurkan dalam telur putih bagi membuat meringue. Ianya digunakan untuk membuat kek sifon atau membuat kek keju bakar.

9 comments

MamaFaMi said...

Terima kasih atas maklumat yang amat berguna ni...

Salam,
MamaFaMi
http://mamafami.fotopages.com

SiTyAiZa said...

akak... izinkan saya copy maklumat ini ke dalam blog saya ye....
terima kasih akak...

tira said...

nak tnya...
kalau x guna krim tatar tu ape yg akan trjadi dkt kek????
atau ade bhn lain utk gntikan krim tatar???

Teha Nur Fateha said...

mohon share juga ye ke blog :)

QueenZ HaNeKoMa said...

salam...gud info. Mohon share to my blog yeah http://ladyhanekoma.blogspot.com/...TQ

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Salam.
Terima kasih atas infomasi....

Anonymous said...

Salam, Terima kasih atas maklumat diberi.

Anonymous said...

Mohon izin copy ke blog saya...
Terima kasih.

© Resipi Noraini
Maira Gall