Selamat datang ke blog ResipiNoraini !

Bagaimana Gunakan Fresh Cream





Bersua kembali. Dah lama tak posting baru kerana banyak hal yang perlu diuruskan. Sessi fotografi pertama untuk buku Kompilasi Kek telahpun diadakan semalam dimana saya menyediakan 14 jenis kek bermacam-macam jenis.Dalam masa 3 jam shooting pun selesai.Nak mengadap 3 kali lagi sesi fotografi, adoi letih akak!Saya ada menyediakan beberapa biji kek yang disaluti dengan fresh cream atau nama lainnya Non-Dairy Whipping Cream. Saya menggunakan Bakers Mix dari brand Anchor.Ada beberapa panduan yang boleh anda ikuti dalam menyediakan topping fresh cream ini.

1. Fresh Cream ini perlu disejukkan, bukan dibekukan.Ia pekat dan boleh terus dituang ke dalam mangkuk adunan.
2. Krim yang telah diputar boleh bertahan dalam peti sejuk selama 4 hari.
3. Goncangkan kotaknya sebelum dituang dan isikan hanya 20 % dari saiz mangkuk pengadun supaya mudah diputar dan tidak terlalu penuh.
4. Putar dengan kelajuan sederhana dengan alat whisk (bulat)selama 5 minit sehingga terbentuk puncak yang lembut(berekor).
5. Jangan diputar terlalu lama kerana krim akan keras dan kering. Ia akan susah disapukan pada kek dan tekstur krim menjadi kasar.
6. Jika terlebih putar, masukkan sedikit krim yang cair dan putar semula kelajuan perlahan sehingga ia menjadi lembut.
7. Semasa menyapu krim pada kek, simpan lebihnya dalam peti sejuk supaya tidak kering dan kasar.
8. Setelah siap menyalut dan menghias, terus simpan dalam peti sejuk. Keluarkan hanya apabila hendak menghidang.
9. Krim yang lebih boleh dimasukkan dalam bekas plastik dan simpan peti sejuk.Kacau semula adunan apabila hendak digunakan.
10.Krim ini juga boleh diwarnakan mengikut warna disukai.
11.Sebaiknya,kerja-kerja menghias dengan krim ini perlu dilakukan di tempat sejuk, supaya krim tidak mudah rosak.

1 comments :

Wafaa said...

Kak, aising ni boleh letak atas cupcake tak?