Julai 2020
TARIKH & MASA
|
KURSUS
|
4/7/2020
(Sabtu)
9.30 pg – 2.30 ptg
|
TALAM DAN
KUIH-MUIH PART 1 (RM160)
Resipi : Talam Cendol, Talam Keladi, Talam Suji,
Serimuka Pandan, Kuih Bakar Bijan, Apam Gula Hangus dan 5 resipi bonus kuih
talam.
|
5/7/2020
(Ahad)
9.30 pg – 2.30 ptg
|
ANEKA ROTI
BAN MANIS (RM160)
Mempelajari cara membuat roti ban manis kaedah
sponge dough. Resipi : Sausage Roll, Cheese Plait Bread, Red Bean Bun, Mix
Vege Bun, Mini Pizza, Mexico Bun, Chicken Floss Bun dan Roti Sarang Lebah.
|
11/7/2020
(Sabtu)
9.30 pg – 2.30 ptg
|
FROZEN FOOD
PART 2 (RM160)
Resipi : Pau gebu, Donat, Cucur Badak, Bom Bijan,
Kuih Keria, Pulut Panggang dan Apam Dot-Dot. Tip dan panduan bisnes frozen
food.
|
12/7/2020
(Ahad)
9.30 pg – 2.30 ptg
|
ANEKA KEK
BISNES PEK EKONOMI (RM160)
Resipi : Choc. Moist Cake (Bakar), Red Velvet Cake, Kek
Buah-buahan (bakar), Kek Carot Walnut dan Kek Pisang.Membuat Topping Choc. Ganache
dan Cream Cheese Frosting.
|
18/7/2020
(Sabtu)
9.30 pg – 2.30 ptg
|
DONAT DAN
PIZZA (RM160)
Membancuh doh donat dengan Kaedah Straight Dough dan
Sponge Dough. Menghias donat dengan topping coklat dan membuat donat
bomboloni. Membuat pizza dengan pelbagai topping yang enak.
|
19/7/2020
(Ahad)
9.30 pg – 2.30 ptg
|
ANEKA KEK
KEJU (RM160)
Mempelajari cara membuat kek keju kaedah bakar dan
“chill”. Resipi : Cake Oreo Cheese, Mango Cheese Cake,Bluebery Cheese Cake ,
Cotton Cheese Cake dan Kek Keju Leleh.
|
25/7/2020
(Sabtu)
9.30 pg – 2.30 ptg
|
MENGHIAS KEK
DENGAN KRIM MENTEGA (ASAS)
Belajar membuat kek span.Membancuh krim mentega
(buttercream).Belajar asas menghias kek seperti melepa kek,membuat bunga ros,
daun dan lain-lain.Membawa pulang sebiji kek yang dihias sendiri.
|
26/7/2020
(Ahad)
9.30 pg – 2.30 ptg
|
BAHULU DAN
KEK GULUNG (SWISSROLL)
Cara membuat bahulu tradisional dan moden.Resipi:
Bahulu Cermai, Bahulu Kemboja,Bahulu Lapis.
Cara membuat
kek gulung.Resipi: Marble Swissroll,Trio Manis dan membuat buttercream untuk filling.
|
Ogos 2020
TARIKH & MASA
|
KURSUS
|
8/8/2020
(Sabtu)
9.30 pg – 2.30 ptg
|
FROZEN FOOD
PART 1 (RM160)
Resipi : Karipap Pusing, Karipap Rangup, Samosa,
Popia, Kuih Rengas (Kasturi) dan Puteri Ayu. Tip dan panduan bisnes frozen
food, pembungkusan dan penyimpanan.
|
9/8/2020
(Ahad)
9.30 pg – 2.30 ptg
|
BROWNIES DAN
KEK COKLAT (RM160)
Resipi : Kek Coklat Kukus, Fudge Brownies, Marble
Cheese Brownies, Brownies Kekacang, Blondies.
|
15/8/2020
(Sabtu)
9.30 pg – 2.30 ptg
|
KUIH MUIH
TEMPATAN
Resipi : Kuih Tepung Pelita, Kuih Limas,Tako,Bingka
Pandan, Bingka Roti dan Bingka Labu.
|
16/8/2020
(Ahad)
9.30 pg – 2.30 ptg
|
ANEKA ROTI
BAN MANIS (RM160)
Mempelajari cara membuat roti ban manis kaedah
sponge dough. Resipi : Sausage Roll, Cheese Plait Bread, Red Bean Bun, Mix
Vege Bun, Mini Pizza, Mexico Bun, Chicken Floss Bun dan Roti Sarang Lebah.
|
22/8/2020
(Sabtu)
9.30 pg – 2.30 ptg
|
WESTERN FOOD
(RM160)
Resipi: Chicken Chop dengan Black Pepper
Sauce,Spaggeti Bolognese,Spaggeti Carbonara dan Macaroni &Cheese.
|
23/8/2020
(Ahad)
9.30 pg – 2.30 ptg.
|
ANEKA TAT DAN
CREAM PUFF (RM160)
Resipi : Cara membuat tat shell yang rangup. Tat
Keju Blueberi, Tat Buah-buahan, Tat Telur, Chicken Pie dan Krimpuf. Rahsia
membuat krimpuf yang gebu dan filling krim kastad.
|
29/8/2020
(Sabtu)
9.30 pg – 2.30 ptg
|
TALAM DAN
KUIH-MUIH PART 2 (RM160)
Resipi : Talam Tokyo,Talam Berlauk,Kole Kacang,Kuih
Lapis,Kuih Cara Berlauk, Apam Pisang. 5
resipi bonus kuih talam.
|
30/8/2020
(Ahad)
9.30 pg – 2.30 ptg
|
CONTINENTAL
CAKE (RM160)
Resipi : Cara
membuat kek span vanilla dan span coklat.
Black Forest Cake, Bluebery Cake, Pecan Butterscoth
dan Fudge Brownies. Turut ditunjukkan cara menghias kek dengan Non-Dairy
Whipping Cream.
|
September 2020
TARIKH & MASA
|
KURSUS
|
5/9/2020
(SABTU)
9.30 pg – 2.30 ptg
|
TALAM DAN
KUIH-MUIH PART 1 (RM160)
Resipi : Talam Cendol, Talam Keladi, Talam Suji,
Serimuka Pandan, Kuih Bakar Bijan, Apam Gula Hangus dan 5 resipi bonus kuih
talam.
|
6/9/2020
(AHAD)
9.30 pg – 2.30 ptg
|
ANEKA ROTI
BAN MANIS (RM160)
Mempelajari cara membuat roti ban manis kaedah
sponge dough. Resipi : Sausage Roll, Cheese Plait Bread, Red Bean Bun, Mix
Vege Bun, Mini Pizza, Mexico Bun, Chicken Floss Bun dan Roti Sarang Lebah.
|
12/9/2020
(SABTU)
9.30 pg – 2.30 ptg
|
FROZEN FOOD
PART 2 (RM160)
Resipi : Pau gebu, Donat, Cucur Badak, Bom Bijan,
Kuih Keria, Pulut Panggang dan Apam Dot-Dot. Tip dan panduan bisnes frozen
food.
|
13/9/2020
(AHAD)
9.30 pg – 2.30 ptg
|
ANEKA KEK
BISNES PEK EKONOMI (RM160)
Resipi : Choc. Moist Cake (Bakar), Red Velvet Cake, Kek
Buah-buahan (bakar), Kek Carot Walnut dan Kek Pisang.Membuat Topping Choc. Ganache
dan Cream Cheese Frosting.
|
19/9/2020
(SABTU)
9.30 pg – 2.30 ptg
|
DONAT DAN
PIZZA (RM160)
Membancuh doh donat dengan Kaedah Straight Dough dan
Sponge Dough. Menghias donat dengan topping coklat dan membuat donat
bomboloni. Membuat pizza dengan pelbagai topping yang enak.
|
20/9/2020
(AHAD)
9.30 pg – 2.30 ptg
|
KEK CAWAN DAN
MUFIN (RM160)
Resipi : Red Velvet Cupcake, Carrot Cupcake,
Chocolate Cupcake, Mufin Cip Coklat dan Mufin Blueberi. Membuat cream cheese
frosting dan buttercream . Menghias kek cawan.
|
26/9/2020
(SABTU)
9.30 pg -2.30 ptg
|
ANEKA KEK
KEJU (RM160)
Mempelajari cara membuat kek keju kaedah bakar dan
“chill”. Resipi : Cake Oreo Cheese, Mango Cheese Cake,Bluebery Cheese Cake ,
Cotton Cheese Cake dan Kek Keju Leleh.
|
27/9/2020
(AHAD)
9.30 pg – 2.30 ptg
|
ANEKA TAT DAN
CREAM PUFF (RM160)
Resipi : Cara membuat tat shell yang rangup. Tat Keju
Blueberi, Tat Buah-buahan, Tat Telur, Chicken Pie dan Krimpuf. Rahsia membuat
krimpuf yang gebu dan filling krim kastad.
|
October 2020
TARIKH & MASA |
KURSUS |
3/10/2020 (Sabtu) 9.30 pg – 2.30 ptg |
FROZEN FOOD PART 1 (RM160) Resipi : Karipap Pusing, Karipap Rangup, Samosa, Kuih Rengas (Kasturi) dan Puteri Ayu. Tip dan panduan bisnes frozen food, pembungkusan dan penyimpanan. |
4/10/2020 (Ahad) 9.30 pg – 2.30 ptg
|
BROWNIES DAN KEK COKLAT (RM160) Resipi : Kek Coklat Kukus, Fudge Brownies, Marble Cheese Brownies, Brownies Kekacang, Blondies. |
17/10/2020 (Sabtu) 9.30 pg – 2.30 ptg
|
BAHULU DAN KEK GULUNG (RM160) Cara membuat bahulu tradisional dan moden.Resipi: Bahulu Cermai, Bahulu Kemboja,Bahulu Lapis. Cara membuat kek gulung.Resipi: Marble Swissroll,Trio Manis dan membuat buttercream untuk filling.
|
18/10/2020 (Ahad) 9.30 pg – 2.30 ptg
|
ANEKA ROTI BAN MANIS (RM160) Mempelajari cara membuat roti ban manis kaedah sponge dough. Resipi : Sausage Roll, Cheese Plait Bread, Red Bean Bun, Mix Vege Bun, Mini Pizza, Mexico Bun, Chicken Floss Bun dan Roti Sarang Lebah. |
31 /10/2020 (Sabtu) 9.30 pg – 2.30 ptg
|
CONTINENTAL CAKE (RM160) Resipi : Cara membuat kek span vanilla dan span coklat. Black Forest Cake, Bluebery Cake, Pecan Butterscoth dan Fudge Brownies. Turut ditunjukkan cara menghias kek dengan Non-Dairy Whipping Cream. |
No comments:
Post a Comment