Selamat datang ke blog ResipiNoraini !

Jadual 2017

JANUARI 2017

TARIKH & MASA
KURSUS
14/1/2017 
(Sabtu)
9.30 pg – 2.30 ptg

FROZEN FOOD PART 1 (RM160)
Resipi : Karipap pusing, karipap rangup, kuih kasturi, samosa, popia, apam dot-dot dan puteri ayu.
Cara pembungkusan dan penyimpanan.

15/1/2017
(Ahad)    
9.30 pg – 2.30 ptg

KEK COKLAT DAN BROWNIES (RM160)
Resipi : Best Ever Choc. Cake, Kek Coklat Lembap (Kukus), Blondies (Congo Bar), Fudge Brownies, dan Choc. Chip Brownies. Membuat Choc. Ganache untuk hiasan kek.
21/1/2017
 (Sabtu)
9.30 pg – 2.30 ptg

TALAM DAN KUIH-MUIH  PART 2 (RM160)
Resipi : Talam Tokyo, Talam Roti, Kole Kacang, Talam Berlauk, Kuih Cara Pandan, Kuih Cara Berlauk dan 5 resipi  bonus kuih talam.

22/1/2017
(Ahad)  
9.30 pg – 2.30 ptg

KEK CAWAN DAN MUFIN (RM160)
Resipi : Red Velvet Cupcake, Carrot Cupcake, Chocolate Cupcake, Strawberi Cupcake, Mufin  Cip Coklat dan Mufin Blueberi. Menghias kek cawan dengan krim mentega dan cream cheese frosting.

28/1/2017
 (Sabtu)   
9.30 pg – 2.30 ptg

ANEKA ROTI BAN MANIS (RM160)
Mempelajari cara membuat roti ban manis kaedah sponge dough. Resipi : Sausage Roll, Cheese Plait Bread, Red Bean Bun, Mix Vege Bun, Mini Pizza, Mexico Bun, Chicken Floss Bun dan Roti Sarang Lebah.

29/1/2017
(Ahad)  
9.30 pg – 2.30 ptg

CONTINENTAL CAKE (RM160)
Resipi : Cara membuat Kek Span, Black Forest Cake, Blueberry Cake, Pecan Butterscotch dan Walnut Brownies. Turut ditunjukkan cara menghias kek dengan Non-Dairy Whipping Cream.

FEBRUARI 2017

TARIKH & MASA
KURSUS
4/2/2017
 (Sabtu)
9.30 pg – 2.30 ptg
TALAM DAN KUIH-MUIH PART 1 (RM160)
Resipi : Talam Cendol, Talam Keladi, Talam Suji, Serimuka Pandan, Kuih Bakar Bijan , Kuih Gula Hangus dan 5 resipi  bonus kuih talam.

5/2/2017
(Ahad)
9.30 pg – 2.30 ptg

ANEKA BISKUT RAYA PART 1 (RM160)
Resipi : Biskut Almond London,Tart Gulung,Tart Bunga,Cip Coklat, Semperit Klasik,Biskut Oatmeal dan Cornflake Madu.Turut diberikan tips dan panduan untuk bisnes biskut raya.

18/2/2017
(Sabtu)
9.30 pg – 2.30 ptg

FROZEN FOOD PART 2 (RM160)
Resipi : Pau Gebu, Cakoi, Cucur Badak, Bom Bijan, Kuih Keria, Pulut Panggang. Resipi bonus : Apam gula hangus dan Donat. Tip dan panduan bisnes frozen food.

19/2/2017
(Ahad)
9.30 pg – 2.30 ptg

KEK BISNES DALAM PEK EKONOMI (RM160)
Resipi : Choc. Moist Cake (Bakar), Red Velvet Cake, Kek Buah-Buahan, Kek Carrot Walnut dan Snow Cheese Cake. Membuat Topping Choc. Ganache dan Cream Cheese Frosting.

25/2/2017
(Sabtu)
9.30 pg – 2.30 ptg

KEK CAWAN DAN MUFIN (RM160)
Resipi : Red Velvet Cupcake, Carrot Cupcake, Chocolate Cupcake, Strawberi Cupcake, Mufin  Cip Coklat dan Mufin Blueberi. Menghias kek cawan dengan krim mentega dan cream cheese frosting.

26/2/2017
(Ahad)
9.30 pg – 2.30 ptg
ANEKA ROTI BAN MANIS (RM160)
Mempelajari cara membuat roti ban manis kaedah sponge dough. Resipi : Sausage Roll, Cheese Plait Bread, Red Bean Bun, Mix Vege Bun, Mini Pizza, Mexico Bun , Chicken Floss Bun dan Roti Sarang Lebah.





























MAC 2017

TARIKH & MASA
KURSUS
4/3/2017
 (Sabtu)
9.30 pg – 2.30 ptg

 ANEKA TAT DAN CREAM PUFF
Resipi : Tat Keju Blueberi, Tat Buah-buahan, Tat Telur, Chicken Pie dan Krimpuff. Rahsia membuat krimpuff yang gebu dan filling krim kastad.

5/3/2017
(Ahad)  
9.30 pg – 2.30 ptg

BISKUT RAYA PART 2
Resipi : Biskut Snow Almond, Biskut White &Black Sesame, Biskut Toasted Coconut, Biskut Choc. Walnut, Biskut Gajus Rangup dan Biskut Keju Cheddar. Resipi bonus: Biskut Red Pearl dan Red Velvet. Turut diberikan tips dan panduan bisnes biskut raya.
 
11/3/2017
(Sabtu)
9.30 pg – 2.30 ptg


FROZEN FOOD PART 1
Resipi : Karipap pusing, karipap rangup, kuih kasturi, samosa, popia, apam dot-dot dan puteri ayu.
Cara pembungkusan dan penyimpanan.


12/3/2017
(Ahad)
9.30 pg – 2.30 ptg

KEK COKLAT DAN BROWNIES                                                    
Resipi : Best Ever Choc. Cake, Kek Coklat Lembap (Kukus), Blondies (Congo Bar), Fudge Brownies, dan Choc. Chip Brownies. Membuat Choc. Ganache untuk hiasan kek.

APRIL 2017


TARIKH & MASA
KURSUS
8/4/2017 
(Sabtu)
9.30 pg – 2.30 ptg

FROZEN FOOD PART 2
Resipi : Pau Gebu, Cakoi, Cucur Badak, Bom Bijan, Kuih Keria, Pulut Panggang. Resipi bonus : Apam gula hangus dan Donat. Tip dan panduan bisnes frozen food.

9/4/2017
(Ahad)    
9.30 pg – 2.30 ptg

ANEKA ROTI BAN MANIS
Mempelajari cara membuat roti ban manis kaedah sponge dough. Resipi : Sausage Roll, Cheese Plait Bread, Red Bean Bun, Mix Vege Bun, Mini Pizza, Mexico Bun, Chicken Floss Bun dan Roti Sarang Lebah.

15/4/2017
 (Sabtu)
9.30 pg – 2.30 ptg

TALAM DAN KUIH-MUIH PART 1
Resipi : Talam Cendol, Talam Keladi, Talam Suji, Serimuka Pandan, Kuih Bakar Bijan , Kuih Gula Hangus dan 5 resipi  bonus kuih talam.

16/4/2017
(Ahad)  
9.30 pg – 2.30 ptg

KEK CAWAN DAN MUFIN 
Resipi : Red Velvet Cupcake, Carrot Cupcake, Chocolate Cupcake, Strawberi Cupcake, Mufin  Cip Coklat dan Mufin Blueberi. Menghias kek cawan dengan krim mentega dan cream cheese frosting.

22/4/2017
 (Sabtu)   
9.30 pg – 2.30 ptg

ANEKA TAT DAN CREAM PUFF
Resipi : Tat Keju Blueberi, Tat Buah-buahan, Tat Telur, Chicken Pie dan Krimpuff. Rahsia membuat krimpuff yang gebu dan filling krim kastad.

23/4/2017
(Ahad)  
9.30 pg – 2.30 ptg



CONTINENTAL CAKE
Resipi : Cara membuat Kek Span, Black Forest Cake, Blueberry Cake, Pecan Butterscotch dan Walnut Brownies. Turut ditunjukkan cara menghias kek dengan Non-Dairy Whipping Cream.


29/4/2017
(Sabtu)
9.30 pg – 2.30 ptg




ANEKA BISKUT RAYA PART 1
Resipi : Biskut Almond London, Tart Gulung, Tart Bunga, Cip Coklat, Semperit Klasik, Biskut Oatmeal dan Cornflake Madu. Turut diberikan tips dan panduan untuk bisnes biskut raya.


30/4/2017
(Ahad)
9.30 pg – 2.30 ptg

MENGHIAS KEK DENGAN KRIM MENTEGA (ASAS)
Membuat Kek Span.Membancuh Krim Mentega dan melepa kek dengan krim mentega. Turut mempelajari cara membuat bunga ros, daun dan lain-lain hiasan. Anda membawa pulang sebiji kek yang dihias sendiri.

 MEI 2017

TARIKH & MASA
KURSUS
       6/5/2017
       (Sabtu)
9.30 pg – 2.30 ptg

FROZEN FOOD PART 1
Resipi : Karipap pusing, karipap rangup, kuih kasturi, samosa, popia, apam dot-dot dan puteri ayu.
Cara pembungkusan dan penyimpanan.

      7/5/2017
      (Ahad)
9.30 pg – 2.30 ptg

ANEKA ROTI BAN MANIS
Mempelajari cara membuat roti ban manis kaedah sponge dough. Resipi : Sausage Roll, Cheese Plait Bread, Red Bean Bun, Mix Vege Bun, Mini Pizza, Mexico Bun, Chicken Floss Bun dan Roti Sarang Lebah.

      13/5/2017
      (Sabtu)
9.30 pg – 2.30 ptg

TALAM DAN KUIH-MUIH PART 1
Resipi : Talam Cendol, Talam Keladi, Talam Suji, Serimuka Pandan, Kuih Bakar Bijan, Kuih Gula Hangus dan 5 resipi  bonus kuih talam.

     14/5/2017
        (Ahad)
9.30 pg – 2.30 ptg

KEK COKLAT DAN BROWNIES                                                    
Resipi : Best Ever Choc. Cake, Kek Coklat Lembap (Kukus), Blondies (Congo Bar), Fudge Brownies, dan Choc. Chip Brownies. Membuat Choc. Ganache untuk hiasan kek.
      20/5/2017
        (Sabtu)
9.30 pg – 2.30 ptg

KEK BISNES DALAM PEK EKONOMI
Resipi : Choc. Moist Cake (Bakar), Red Velvet Cake, Kek Buah-Buahan, Kek Carrot Walnut dan Snow Cheese Cake. Membuat Topping Choc. Ganache dan Cream Cheese Frosting.

       21/5/2017
          (Ahad)
9.30 pg – 2.30 ptg   

BISKUT RAYA PART 2
Resipi : Biskut Snow Almond,Biskut White & Black Sesame, Biskut Toasted Coconut, Biskut Choc. Walnut, Biskut Gajus Rangup dan Biskut Keju Cheddar. Resipi bonus: Biskut Red Pearl dan Red Velvet. Turut diberikan tips dan panduan bisnes biskut raya.
 

0 comments :