Resipi Kuih Keria
1 kg ubi keledek putih
Tepung gandum secukupnya
secubit garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng
Air gula:
1/2 cawan air
3/4 cawan gula pasir
Cara Membuatnya :
Ubi keledek dibuang kulit dan potong kecil.Basuh dan masuk dalam periuk.Tuang air hingga menutupi ubi dan masukkan garam.Rebus hingga embuk.Tuangkan ubi dalam penapis dan toskan airnya. Setelah agak sejuk,tumbuk dengan gelas hingga lumat . Gaul dengan tepung gandum hingga menjadi doh yang kental.Bulat-bulatkan dan buat lubang ditengahnya.Taburkan tepung dalam dulang dan susun kuih.
Panaskan minyak secukupnya dan goreng kuih hingga kekuningan.Angkat dan toskan.Untuk membuat air gula, sediakan kuali lain yang agak tebal.Masukkan air dan gula pasir.Kacau dengan senduk hingga gula cair.Api hendaklah sederhana saja.Kacau hingga air gula menjadi pekat.Kecilkan api dan masukkan kuih dalam 20 biji.Kacau hingga gula merata pada kuih.Air gula akan mengeras dan menjadi putih.Angkat kuih dan hidangkan dalam pinggan.
Kuih keria yang telah disalut dengan air gula. |
No comments:
Post a Comment