Kursus 23 Nov ditunda ke 29 Nov. 2008

Ingin dimaklumkan bahawa kursus Kek Popular yang sepatutnya di adakan pada 23 November (Ahad) ditunda kepada 29 November (Sabtu) kerana Aniz Baking Centre belum siap sepenuhnya. Kepada para peserta yang telah mendaftar untuk kursus ini akan diberitahu melalui sms. Harap maklum.

Kursus Kek cawan 16 Nov.2008


Para peserta menghias kek cawan masing-masing.



Sebelum menghias, kena buat kek dulu.



Sebahagian kek cawan yang dihasilkan

Kursus Kek Cawan dan Menghias dengan Krim Mentega telah diadakan baru-baru ini. Para peserta yang datang dari Melaka, Seremban, Shah Alam dan sekitar KL telah menunjukkan kesungguhan masing-masing dalam menghasilkan kek-kek cawan yang cantik dan menarik. Syabas diucapkan dan selamat maju jaya kepada anda semua.

Aniz Baking Centre Ditubuhkan









Aniz Baking Centre telah ditubuhkan bagi memenuhi permintaan anda yang berminat mempelajari pelbagai kemahiran membuat kek, biskut, roti, pastri, kuih-muih tempatan dan masakan komersil. Matlamat kami adalah untuk membimbing kaum wanita khasnya dan masyarakat amnya untuk menceburkan diri dalam industri pembuatan makanan halal sebagai perniagaan sambilan ataupun sepenuh masa. Golongan surirumah juga digalakkan menyertai kursus-kursus anjuran kami agar dapat menjalankan perniagaan kecil dari rumah bagi membantu menambah pendapatan keluarga. Kursus-kursus kami juga sesuai buat kaum wanita yang gemar memasak untuk hidangan keluarga sahaja.

Bermula dengan kursus 23 hb. November, semua kursus-kursus masakan anjuran Puan Noraini Zakaria akan diadakan di premis baru kami di Anis Baking Centre, No.589 B, Jalan Samudra Utara 2, Taman Samudra, 68100 Batu Caves, Selangor (atas Kedai Kek Hidayah). Kedai ini terletak di tepi Lebuhraya MRR2 dan berdekatan dengan Pasar Besar Giant.

Kursus Kek Lapis 9 Nov 2008


Sebahagian peserta bergambar kenangan.

Seramai 19 orang peserta telah mengikuti kursus Kek Lapis Bakar dan Kukus (asas) yang telah diadakan di Akademi Bakeri Ria pada minggu yang lepas. Nampaknya para peserta telah menunjukkan kesungguhan masing-masing dalam menghasilkan kek lapis yang cantik. Bagaimanapun kerana para peserta masih baru mempelajari pembuatan kek lapis, tentulah ada kekurangan disana-sini. Saya berharap anda semua mempraktikkan apa yang telah dipelajari dan tentunya kek lapis buatan anda akan bertambah baik dari masa ke semasa. Selamat maju jaya diucapkan kepada para peserta semua.

Kursus Bulan Disember 2008

Memandangkan sambutan yang sangat baik dari anda semua , satu lagi kelas tambahan akan diadakan pada bulan Disember iaitu Kursus Kek Popular dan Cara Menghiasnya pada 6 Disember (Sabtu). Kelas ini diadakan bagi memenuhi hasrat anda yang ingin membuat kek untuk Hari Raya AidilAdha nanti. Insyaallah, kursus bulan Disember akan diadakan di tempat yang lebih luas dan selesa. Tempatnya akan diberitahu kemudian. Bagi anda yang berminat, bolehlah menghubungi saya untuk booking tempat. Berikut jadual bulan Disember 2008.

6 Disember (Sabtu) - 7 jenis kek popular dan Cara Menghiasnya.
Black Forest Cake, Tiramisu Cheese Cake, Blueberry Chilled Cheese Cake, Pandan Layer Cake, Choc.Moist Cake, Orange Buttercake dan Pelangi Buttercake.

21 Disember (Ahad) - 5 jenis kek lapis Sarawak dan Roll Lapis. Belajar melapis , memotong dan menyusun kek lapis pelbagai corak.Kek Lapis Dam, Kek Lapis Roll Semarak, Kek Lapis Roll KIncir Angin,Kek Lapis Windmill dan Kek Lapis Permata.

28 Disember (Ahad) - Mempelajari 7 jenis kek cawan pelbagai perisa , cara membancuh krim mentega dan menghias kek cawan dengan krim mentega.Kek Cawan Marble, Kek Cawan Oren Popi, Kek Cawan Kismis Walnut, Kek Cawan Seri Pandan, Kek Cawan Pisang, Kek Cawan Bercoklat dan Kek Cawan Span Vanila.

Sesiapa yang berminat bolehlah menghubungi saya di tel no. 03-31675408/014-3247478.
Yuran RM150 untuk kursus hands-on sehari ini.Yuran dibayar pada hari kursus.

Demonstrasi Produk Puratos


Kek Coklat Ala Krismas dari Chef Oh Her Min


Chef Oh sedang menunjukkan demonstrasi membuat kek

Baru-baru ini saya menghadiri demonstrasi produk Puratos yang memperkenalkan tepung premix jenama Tegral Moist Chocolate Cake. Tepung premix adalah tepung campuran segera yang telah dicampur dengan gula, bahan penaik dan lain-lain. Pendekata tak payah timbang-timbang tepung lagi. Tapi harganya boleh tahan RM12.00 untuk 1 kg. Anda hanya perlu mencampur telur, minyak dan air sahaja. Demonstrasi disampaikan oleh Chef Oh Her Min. Tepung premix ini boleh didapati di kedai menjual bahan kek seperti Bagus Marketing Sdn.Bhd.
Dengan tepung ini, anda boleh membuat Kek Coklat,Kek Cawan dan Brownies Walnut.







Kursus Kek Cawan 2 November 2008


Bersungguh-sungguh para peserta menghias kek cawan mereka.


Design apa pulak yang nak dibuat ni.



Antara design yang diajar dalam kelas, simple tapi menarik, sesuai untuk beginnners.

Alhamdulillah, kursus Kek Cawan dan Cara Menghiasnya telahpun berlangsung dengan jayanya. Seramai 26 orang peserta telah menghadiri kursus ini. Mereka telah diajar asas-asas membuat kek cawan, membancuh buttercream dan menghias kek cawan dengan aising ini. Walaupun ramai yang tidak mempunyai asas menghias kek, tetapi saya kagum dengan kesungguhan mereka menyiapkan tugasan yang diberikan. Nasihat saya kepada para peserta, praktikkan ilmu yang dipelajari itu supaya anda bertambah mahir. Jika percubaan pertama anda kurang berjaya atau kurang cantik, jangan cepat berputus asa. Cuba lagi hingga anda berpuas hati dengan hasil yang diperolehi.Jika ada yang hendak mendalami seni menghias kek dengan buttercream (krim mentega) bolehlah mengikuti kelas menghias kek pada tahun depan.

Popular Posts