Wednesday, October 29, 2008

Bolehkah Jadi Pandai?

Sering juga saya menerima pertanyaan dari pengunjung blog atau peserta kursus"Bolehkah jadi pandai buat kek bila datang kursus?" Susah juga saya nak menjawapnya kerana perkara ini begitu subjektif. Selalunya orang-orang yang bertanya begini tidak ada keyakinan dalam dirinya tentang apa yang dilakukannya. Datang kursus kerana ikut kawan, emak /suami yang suruh atau tak berminat tapi terpaksa.. Jarang pertanyaan ini datang dari orang-orang yang memang menunjukkan kesungguhan untuk belajar.Pendek cerita, belajar dalam apa bidangpun asalkan bermanfaat kepada kehidupan di dunia mahupun akhirat adalah dituntut oleh agama Islam. Besar pahalanya menuntut ilmu dan besar pahalanya untuk orang yang mengajarkan ilmu itu.Menjadi tuntutan fardu kifayah kepada umat Islam untuk mempelajari ilmu-ilmu yang boleh membantu meningkatkan ekonomi umat Islam sendiri. Kalau kita tengok kedai-kedai bakeri di bandar-bandar atau dimana saja, berapa peratuskah bilangannya yang dipunyai oleh orang Islam? 5 peratuspun tak ada!Lebih 95 % dipunyai oleh orang bukan Islam. Adakah terjamin makanan seperti roti atau kek yang dijual itu ditanggung halal? Tentu saja tidak. Dari maklumat yang saya terima dari beberapa orang chef, pengusaha bukan Islam sering meletakkan wain dalam kek supaya tahan lama, jadi apa tindakan kita? Buat tak tahu saja dan terus membelinya atau membuat sesuatu tindakan yang boleh menyelamatkan umat Islam amnya dan kaum keluarga kita khasnya, dari terjebak ke dalam amalan subahat memakan benda yang haram?

Tepuk dada tanya iman!.Memanglah tak semua orang boleh berniaga dan mempunyai modal yang cukup tetapi anda boleh mempraktikkan ilmu yang dipelajari itu untuk makanan anak-anak dan ahli keluarga. Sekurang-kurangnya anda dapat menjimatkan wang membeli kek yang belum tentu halalnya yang kini mencecah RM55 - RM75 untuk sekilo kek saja. Kalau anda berminat berniaga untuk menambah pendapatan keluarga,bolehlah membuatnya secara kecil-kecilan di rumah. Bila ada modal dan ilmu yang cukup bolehlah buka kedai pulak.

Dari pengalaman saya sendiri,walaupun saya tak menpelajari ilmu baking ini semasa belajar di universiti, tetapi kerana minat dan kerana kewajipan fardu kifayah, saya berhabis beribu ringgit untuk mempelajari pelbagai ilmu pembuatan kek ini dari pelbagai institusi dan chef-chef yang terkenal. Dan satu hal yang sangat penting ialah mempraktikkan apa yang dipelajari. Jangan anggap tugas anda selesai apabila menghadiri kursus. Ia tidak berhenti di situ saja,praktikkan apa yang dipelajari. Balik rumah buat kek yang dipelajari, jangan simpan saja resipi itu dalam almari.Dengan membuatnya anda akan dapat pengalaman dan mempelajari teknik yang betul. Tugas seorang pengajar/baking instructor adalah menunjukkan cara yang betul bagaimana cara membuat sesuatu produk itu tetapi untuk menjadikan anda pandai membuat kek/roti/biskut dll terpulang kepada tangan anda sendiri. Banyak kali anda membuat praktis, semakin anda mahir (pandai). Kalau tak membuat praktis, anda setakad tahu saja tetapi tidak pandai.Bak kata orang putih,"Practice Make Perfect".

Jangan anggap belajar ilmu ni membuang duit dan membuang masa saja. Mungkin hari ini langit kelihatan cerah, tetapi esok lusa belum tentu.Takdir kita tak siapa yang tahu kecuali Allah SWT.
Bila berlaku kematian suami/ahli keluarga atau perceraian, dah menggelabah tak tahu bagaimana nak mencari rezeki.Bak kata orang tua, sediakan payung sebelum hujan. Ilmu yang dipelajari itu takkan hilang selagi mana kita mempraktikkannya.

Tahniah kepada anda yang sudah mengambil keputusan untuk menyertai kursus. Bagi yang belum bercadang atau masih ragu-ragu atau tak yakin, fikir-fikirkanlah.Kita semua dikurniakan akal untuk berfikir. Insyaallah sebagai pengajar, saya akan memberikan khidmat yang terbaik kepada anda. Dan saya merasa sangat seronok apabila ramai bekas-bekas pelajar saya yang menalifon dan memberitahu sudah mendapat banyak order untuk kek dan biskut untuk hari raya yang lepas. Semoga anda semua akan terus berjaya melaksanakan kewajipan fardu kifayah.
Bukan untuk saya, tetapi sebagai bekalan anda di akhirat kelak.

No comments

© Resipi Noraini
Maira Gall