Seni Membuat Ketupat


Menganyam ketupat pun ada caranya.


Kelongsong yang telah siap.


Beras yang telah dibasuh diisi dalam kelongsong ketupat


Ketupat yang telah siap sedia untuk direbus.

Ketupat memang sinonim dengan hari raya Aidilfitri atau Aidiladha. Di kawasan bandar ramai yang tidak membuat ketupat lagi dan digantikan dengan ketupat segera dalam plastik. Tapi kalau dikampung ketupat memang menjadi hidangan istimewa di pagi raya. Di kampung mertua saya di Muar, Johor mereka menganyam sendiri kelongsong ketupat sehingga beratus biji. Maklumlah kaum keluarga ramai. Saya memang tak pandai menganyam ketupat tapi melihat saja mereka membuatnya. Rupanya menganyam ketupat inipun ada seninya juga. Bukan senang membuatnya.Kalau tak tahu memang tak menjadi bentuknya.Menurut ibu mertua saya, Hjh Sopiah membuat ketupat ini juga ada petuanya, bukan main buat saja. Antara petuanya ialah ,beras diisi kurang dari separuh kelongsong.Kalau isi lebih nanti ketupatnya keras. Merebus pula mengambil masa sehingga 4 jam supaya ketupat betul-betul lembut dan kembang. Lagi satu jangan gunakan beras wangi atau beras siam kerana ketupatnya akan lembik.Gunakan beras tempatan untuk membuat ketupat.Setelah ketupat masak, gantungkan ia supaya tus airnya. Ketupat tahan 2-3 hari jika tidak terlalu lembik.




No comments:

Popular Posts