Melanjutkan Jangka hayat kek

Jika kita membeli kek di pasaraya, kita akan mendapati kek itu tahan berbulan-bulan walaupun tidak disimpan di dalam peti sejuk. Apakah rahsianya? Jawapannya ialah kilang-kilang atau pengusaha kek ini menggunakan bahan pengawet bagi mengekalkan mutu makanan supaya ia tahan lama. Bahan pengawet ini menghalang makanan dari dirosakkan oleh kulat, bakteria atau fungus.Menurut piawaian United State Food and Drug Administration (USFDA), ada beberapa jenis pengawet dibenarkan untuk digunakan dalam makanan seperti:

a) Calcium Propionate
b) Potassium Sorbate
c) Propylparaben
d) Sodium Benzoate
e) Sodium Diacetate
f) Sodium Propionate
g) Sorbic Acid

Di Malaysia , para peniaga kek menggunakan Potassium Sorbate ataupun Sodium Benzoate sebagai bahan pengawet dalam kek termasuk juga dalam pembuatan kek lapis. Jika anda peniaga kek dan mahu kek anda tahan lama anda, boleh gunakan bahan-bahan ini.Tetapi penggunaannya hendaklah mengikut sukatan yang betul. Jika berlebihan, ia akan memudaratkan kesihatan pelanggan anda.
Selain dari menggunakan pengawet, kek mentega misalnya akan tahan 4-5 hari jika disimpan dalam peti sejuk. Caranya ialah bungkus kek dengan plastic wrap atau kertas aluminium dan masukkan dalam bekas bertutup. Anda juga boleh dingin bekukan kek tersebut untuk beberapa bulan. Untuk kek lapis yang tiada pengawet, ia akan tahan 1 bulan jika disimpan dalam petisejuk manakala yang berpengawet akan tahan sehingga 3-4 bulan. Cara anda mengendalikan kek itu juga mempengaruhi jangka hayatnya. Tangan hendaklah bersih semasa memegang kek dan pastikan ia disimpan di bekas bertutup.

88 comments:

Dely said...

brp sukatan yg btl utk menggunakan sodium benzoit

Dely said...

harap boleh email iamdely@gmail.com bile reply.

trendy collection said...

brp sukatan yg btl utk menggunakan sodium benzoit email pd trendy.tc@gmail.com

Anonymous said...

salam..brp sukatan yg btl untuk menggunakan sodium benzoit??blh email ke mstgurlz@yahoo.com..tq

nuarpidah said...

berapa sukatan penggunaan sodium benzoanet utk membuat apam polkadot @ kek email nuarpidah@yahoo.com.my

Unknown said...

salam

saya juga ingin tahu apakah bahan pengawet yg sesuai untuk apam polka dot dan berapakah sukatan yang dibenarkan

aszbard@gmail.com

Adda carlisha said...

salam puan noraini ,

nak tanya , berapa sukatan bahan pengawet yg digunakan untuk membuat apam polkadot. di harap puan blh emailkan kepada saya di adda_saffiya@hotmail.com.

terima kasih

Adda carlisha said...

salam puan noraini ,

nak tanya , berapa sukatan bahan pengawet yg digunakan untuk membuat apam polkadot. di harap puan blh emailkan kepada saya di adda_saffiya@hotmail.com.

terima kasih

Unknown said...

salam,brapa sukatan utk guna bahan2 pengawet nih? hrp bleh email :) rafiler92@gmail.com

ANUARGANO said...

Salam.

Saya nak tahu bahan pengawet untuk apam polkadot dan sukatannya.Berapa hari jangka hayat apam polkadot yang telah dicampurkan dgn bahan pengawet?

zulfa_muhadzir@yahoo.com

ANUARGANO said...

Salam.

Saya nak tahu bahan pengawet untuk apam polkadot dan sukatannya.Berapa hari jangka hayat apam polkadot yang telah dicampurkan dgn bahan pengawet?

zulfa_muhadzir@yahoo.com

HusainiGSC10 said...

pn noraini, saya mal tahu Ada tak bahan pengawet utk jeli kelapa. Tolong replay ke husaini.saimon@gmail.com

HusainiGSC10 said...

pn noraini, saya mal tahu Ada tak bahan pengawet utk jeli kelapa. Tolong replay ke husaini.saimon@gmail.com

Unknown said...

Salam. boleh tahu berapa sukatan untuk menggunakan bahan pengawet? boleh emel saya asap amiraminurr@gmail.com

Unknown said...

Salam. boleh tahu berapa sukatan untuk menggunakan bahan pengawet? boleh emel saya asap amiraminurr@gmail.com

Unknown said...

Salam. boleh tahu berapa sukatan untuk menggunakan bahan pengawet? boleh emel saya asap amiraminurr@gmail.com

~cupcakes 5RUZ~ said...

Salam..boleh pm sy utk sukatan bhn pengawet tersebut di faz_5ruz@yahoo.com.my ..terina kasih

Nur said...
This comment has been removed by the author.
Nur said...

Assalamualaikum kak.. saya pun nak tau berapa sukatan yg betul bahan pengawet utk apam polkadot. harap akak dpt beri tunjuk ajar. terima kasih.. email ke azanur.omran@gmail.com

norhamida said...

salam puan noraini? blh email kan kt s,pengawit jenis macam mana dan berapa sukatan untuk membuat apam tepung beras.....

norhamida said...

slm puan noraini....s nk tanya pegawit aper dan brape sukatan yg perlu untuk membuat apam tepung beras

Zai said...

Assalammualaikum..

boleh tak ajar saya..berapa sukatan yg sesuai yer untuk kek span dan polkadot..harap dapat emailkan di ms2zcreative @gmail.com..Terima kasih..

mOkdear said...

puan, berapa kah sukatan bahan pengawet untuk kek coklat lembap ... please reply pelaminastana@gmail.com

Unknown said...

salam puan berapa banyak bahan pengawet boleh digunakan untuk uat kek coklat moist?

Unknown said...

salam berapa banyak bahan pengawet boleh digunakan dalam pembuatan kek coklat moist..?

mohon pn. email ke rul83_77@yahoo.com

Unknown said...

Puan, berapa sukatan pengawet untuk kek coklat moist kukus? Pls emel zda_sy@yahoo.com
Terima kasih..

Unknown said...

SAlam Saya nak tahu berapa sukatan yg betul untuk kek coklat kukus moist?

gnoykaka said...

Salam.

Saya nak tahu bahan pengawet untuk apam polkadot dan sukatannya.Berapa hari jangka hayat apam polkadot yang telah dicampurkan dgn bahan pengawet?

email pd gnoykaka@gmail.com

Juraidah Hashim said...

Salam.saya juga ingin tahu bahan mana yang sesuai dan sukatan yang betul untuk kek coklat kukus moist. Mohon email ke miss.anf@gmail.com

Juraidah Hashim said...

Salam.saya juga ingin tahu bahan mana yang sesuai dan sukatan yang betul untuk kek coklat kukus moist. Mohon email ke miss.anf@gmail.com

Unknown said...

bahan apa yang sesuai utuk kek mentega 1kg..dan berapa sukatan yg diperlukan..terima kasih.. tlong email ke (rj.yannieroger@gmail.com)

Unknown said...

Saya juga ingin tahu sukatan pengawet utk kek coklat moist kukus...mohon email ke eroldeen@gmail.com.

Homestay De' Venice said...

Saya juga ingin tahu sukatan pengawet utk kek coklat moist kukus...mohon email ke mahtabulbahri@gmail.com

Homestay De' Venice said...

Saya juga ingin tahu sukatan pengawet utk kek coklat moist kukus...mohon email ke mahtabulbahri@gmail.com

Homestay De' Venice said...

Saya juga ingin tahu sukatan pengawet utk kek coklat moist kukus...mohon email ke mahtabulbahri@gmail.com

Homestay De' Venice said...

Saya juga ingin tahu sukatan pengawet utk kek coklat moist kukus...mohon email ke mahtabulbahri@gmail.com

Homestay De' Venice said...

Saya juga ingin tahu sukatan pengawet utk kek coklat moist kukus...mohon email ke mahtabulbahri@gmail.com

Homestay De' Venice said...

Saya juga ingin tahu sukatan pengawet utk kek coklat moist kukus...mohon email ke mahtabulbahri@gmail.com

Homestay De' Venice said...

Saya juga ingin tahu sukatan pengawet utk kek coklat moist kukus...mohon email ke mahtabulbahri@gmail.com

D'syAz Collection said...

Saya juga ingin tahu sukatan pengawet utk kek coklat moist kukus...mohon email  ke esya.2512@gmail.com

Unknown said...

saya juga ingin tahu sukatan pengawet utk kek coklat moist kukus...mohon email ke fazilazainudin@gmail.com

NurEA Shoppe said...

Salam puan..sy nak tau sukatan bahan pngawet utk kek coklat moist kukus? Dan brp lama boleh tahan dgn mnggunakan pengawet? Tlg emel kan pd sy di aza.azmi@gmail.com

Unknown said...

Salam puan..sy nak tau sukatan bahan pngawet utk kek coklat moist kukus? Dan brp lama boleh tahan dgn mnggunakan pengawet? Tlg emel kan kpd sya shadarwisyah@gmail.com
...terimakasih

Unknown said...

Salam puan..sy nak tau sukatan bahan pngawet utk kek coklat moist kukus? Dan brp lama boleh tahan dgn mnggunakan pengawet? Tlg emel kan kpd sya shadarwisyah@gmail.com
...terimakasih

Unknown said...

salam puan
sye nk tny bhn pengawet yg sesuai untuk apam polkadot & berapa sukatannya..
tlg emailkan pd sye zaini.zulkifli86@gmail.com

Unknown said...

salam puan
sye nk tny bhn pengawet yg sesuai untuk apam polkadot & berapa sukatannya..
tlg emailkan pd sye zaini.zulkifli86@gmail.com

Unknown said...

salam puan
sye nk tny bhn pengawet yg sesuai untuk apam polkadot & berapa sukatannya..
tlg emailkan pd sye zaini.zulkifli86@gmail.com

Unknown said...

salam puan
sye nk tny bhn pengawet yg sesuai untuk apam polkadot & berapa sukatannya..
tlg emailkan pd sye zaini.zulkifli86@gmail.com

Unknown said...

as salam puan,
sy nak tanye berapa sukatan yg betul utk bahan pegawet dlm kek?harap puann dapat bantu sy..email sy reddy_dragons@yahoo.com

Unknown said...

as salam puan,
sy nak tanye berapa sukatan yg betul utk bahan pegawet dlm kek?harap puann dapat bantu sy..email sy reddy_dragons@yahoo.com

Unknown said...

As salam puan..saya nak tanya berapa sukatan untuk bahan pengawet dalam pembuatan kek 1 kg

Unknown said...

As salam pn noraini.
saya nak tahu sukatan yg betul bhn pengawet utk kek. Harap puan boleh emelkan kpd arnitamy@yahoo.com
Terima kasih.

Unknown said...

salam..brp sukatan yg btl untuk menggunakan sodium benzoit ke dalam 500 g cream cheese+200 g susu pekat??blh wasapp ke 0134562758

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

Salam....kak, brape sukatan sodium benzoate untuk kek cawan ye? Harap sngat akak dpt membantu...email sye aishanabiela@gmail.com

Zyela Health&Beauty Shop said...

Salam puan..saya nak tau berapa sepatutnya sukatan sodium benzoate/potasium sorbate dalam kek lapis ye?adakah wajib letak ovalette juga ke?boleh emel sy tak untuk penjelasan akak, harap dapat membantu..emel sy auzie_cute84@yahoo.com

sarungbantalhitam said...

Salam, boleh share berapa sukatan bahan pengawet untuk 500g cheese cake? Diharap dapat membantu, terina kasih
Email: norzu.nico@gmail.con

Noemi @ Mimie Macawile said...

Assalamualaikum Pn. Boleh tak kongsi kan dgn saya sukatan utk bahan pengawet dlm membuat kek lapis. Utk sebijik kek berapa jumlah yg perlu saya gunakan... Tk. Email mie.macawile@gmail.com

ida86 said...

Salam puan..sy nak tau sukatan bahan pngawet utk kek coklat moist kukus? Tiramisu....red velvet dan cheese kek.....Dan brp lama boleh tahan dgn mnggunakan pengawet? Tlg emel kan kpd sya darwisy86@gmail.com
...terima kasih.

Unknown said...

salam berapa banyak bahan pengawet boleh digunakan dalam pembuatan kek coklat moist..?

mohon pn. email ke alyaaqif0910@gmail.com

Unknown said...

Salam.berapa ye sukatan pgawet sodium benzoate untuk apam polkadot..bole emailkn ke noraedayu@ymail.com.tq

Unknown said...

Salam Puan Noraini, berapakah sukatan bahan pengawet yang betul dan selamat untuk kuih bahulu? Harap puan dapat emailkan kepada saya aziha76@yahoo.com. Terima kasih

ilin zalina said...

Salam puan noraini,blh kongsi ilmu cikit,brpe sukatan bhn pgawet utk apam coklat moist,hope puan dpt emailkan pd sy, ilinyns@yahoo.com

Alan said...

salam puan noraini nah tnya brp sukatan bhn pengawet y d benarkan dlm kek coklet, keke batik n bingka ubi kayu.. azian.midin@safeguards.g4s.com atau nosferatos81@gmail.com

Iffah nur said...

Salam puan mcm mana plk dengan mee?adakah guna pengawet sama dgn yg puan sebut tu

Unknown said...

Asaalam pn.. Bagaimana nak mengawet kek kukus

Unknown said...

assalamualaikum pn noraini
saya ingin tahu bhn pengawet yg sesuai dan sukatannya utk kek lapis, kek coklat moist kukus dan butter cake. terima kasih di atas kesudian pn utk berkongsi ilmu.
email saya...areneys69@gmail.com

Unknown said...

Salam, boleh email kepada saya cara guna sodium benzoate untuk sukatan apam polkdaot? Email norsalwa.azha@yahoo.com

Unknown said...

Salam.. boleh tak bagi sukatan untuk pengawet bg adunan 1 kilo kek ?

Unknown said...

Salam.. boleh tak bagi sukatan untuk pengawet bg adunan 1 kilo kek ?
Email
cha270396@gmail.com

Unknown said...

boleh bg tahu mcm mana jenis dan sukatan bhn pengawet

Unknown said...

boleh email saya aslina1710@gmail.com

Unknown said...

Assalamualaikum puan,
saya ingin tahu bhn pengawet yg sesuai dan sukatannya utk kek coklat moist kukus dgn ganache coklat, terima kasih di atas kesudian pn utk berkongsi ilmu.boleh email saya di syidah51@gmail.com

Anna said...

Assalamualaikum, boleh bagi sukatan Bahan pengawet tersebut. annanew0307@gmail.com
Terima kasih

Hot MaMa said...

Boleh bagitau sukatan untuk untuk bahan pengawet?
ibs@gmail.com

Dr. Mas said...

Assalamualaykum Puan. Mintak tolong bagi cara macamana nk guna Sodium benzoate dalam jem nenas dan kueh tat nenas. supermumy2k@yahoo.com. Terima kasih

Unknown said...

Assalammualaikum . Minta tolong beritau brape sukatan yg diperlukan utk dicampurkan kedlm sebuku kek gula hangus

Oven Chomel said...

Mohon bertanya, berapa berapa ratio sodium benzoate dan tepung untuk kek? Terima kasih.
rahamdtaib@gmail.com

Unknown said...

Mohon bertanya, berapa berapa ratio sodium benzoate dan tepung untuk kek? Terima kasih.

Unknown said...

Mohon bertanya, berapa berapa ratio sodium benzoate dan tepung untuk kek? Terima kasih

Unknown said...

Assalamualaikum.berapa sukatan pengawet yg sesuai utk kek coklat moist Dan jelly kelapa.tq

Unknown said...

Assalamualaikum..Puan, berapakah sukatan pengawet untuk kek yang beratnya 1kg.
Terima kasih
hzawawi7@gmail.com

Unknown said...

Assalam puan ,
Berapa sukatan yg betul bahan pengawet untuk kek butter?

Unknown said...

Assalamualaikum puan ,
Berapa sukatan yg betul pengawet utk kek butter seberat 1kg?

Unknown said...

Assalamualaikum puan..maaf ggu apakah bahan pengawet yg sesuai digunakan untuk kek dan roti dan berapa sukatan yg sesuai...
nurfarzanafarin97@gmail.com

Unknown said...

Berat kek chiffon 324g
Roti satu buku 40g ada 6 buku bagi satu set

Unknown said...

Berapa sukatan utk letak penahan kek@roti.. Blh email kepada saya..terima kasih

Unknown said...

Hi.. Untuk cheesekut, bole ka guna bahan pengawet ne untuk tahan lama...mohon reply๐Ÿ™๐Ÿ™

Popular Posts