Masakan Berayam Yang Mudah


Ayam goreng bersalut tepung.


Sup ayam lada hitam.

Salam untuk semua pengunjung. Hari ini saya akan berikan beberapa resipi berayam yang mudah, ringkas dan cepat disediakan iaitu Sup Ayam Lada Hitam dan Ayam Goreng Bersalut Tepung. Bolehlah mencuba untuk berbuka puasa nanti.

SUP AYAM LADA HITAM
Bahan :
10 ketul ayam, dibersihkan
2 biji ubi kentang, dipotong 4
2 pokok daun sup dan daun bawang, dimayang halus
1 sudu besar lada hitam, ditumbuk halus
air secukupnya
1 bungkus sop bunjut Adabi
minyak masak secukupnya untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan tumis :
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia, dihiris halus
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang dan sedikit buah pelaga

Cara Membuatnya :
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumis diatas hingga naik bau.
2. Masukkan ayam, sup bunjut dan air secukupnya dan masak sampai mendidih.
3. Masukkan kentang dan lada hitam .Masak lagi hingga kentang empuk.
4. Akhir sekali, masukkan daun bawang dan daun sup yg telah dihiris,garam secukup rasa.
5. Biarkan mendidih sebentar dan tutupkan apinya.

Tip : Untuk mengelakkan kentang menjadi hitam, setelah dikupas kulitnya hendaklah direndam dalam mangkuk berisi air.


AYAM GORENG BERSALUT TEPUNG
Bahan-bahan :
10 ketul ayam (ikut suka banyak mana nak)
1 kotak tepung goreng ayam Nona (tepung ala KFC)
1 biji telur
sedikit garam dan lada sulah
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara Membuatnya :
1. Ayam dibersihkan dan gaul garam dan lada sulah.Perap 15 minit.
2. Panaskan minyak. Telur dipukul dengan garfu agar sebati.
3. Celup ayam dalam telur dan golekkan atas tepung goreng hingga bersalut semuanya.
4. Masukkan dalam minyak dan gorenglah hingga bewarna perang.

Nota: Kak Ani suka gunakan kotak warna biru, ada rasa pedas dan rangup. Sedap dicicah dengan sos semasa masih hangat.

1 comment:

Nora Qura said...

kebiasaanya, saya akan pecahkan telur dan kacau sehingga kembang..selepas itu, saya akan masukkan tepung, dan lada berperisa.. gaulkan ayam dan perap ayam dalam masa 15 minit sebelum masak...

Popular Posts