KURSUS FEBRUARI, MAC DAN APRIL 2011.

FEBRUARI 2011

12/2/2011 ( Sabtu )
ANEKA KEK KEJU (RM150)
Mempelajari cara membuat 6 jenis kek keju popular yang menggunakan kaedah bakar dan mendingin seperti, Kek Keju Tiramisu, Cotton Cheese Cake, Kek Keju Blueberi, Kek Keju New York, Kek Keju Cip Coklat, Kek Keju Oreo. Turut ditunjukkan cara menghias kek keju tersebut agar cantik dipandang.

13/2/2011 (Ahad)
ANEKA BISKUT RAYA (RM150)
Resipi : Biskut Almond London, Biskut Cip Coklat,Tat Gulung,Tat Sri Nona, Semperit, Biskut Strawberi, Biskut Aiskrim, Biskut Gajus, Coklat Srikandi dan 3 resepi bonus beserta tips bisnes biskut raya dan panduan membuat biskut.

19/2/2011 (Sabtu)
TALAM DAN KUIH-MUIH (RM150)
Resipi : Talam Cendol, Talam Keladi, Talam Suji, Serimuka Pandan,Talam Lapis,Kuih Gula Hangus (Sarang Lebah),, Kuih Bakar Bijan, Puteri Ayu dan 4 resipi bonus kuih talam yang gerenti jadi.


20/2/2011
ANEKA KEK POPULAR DAN CARA MENGHIAS (RM150)
Resipi : Kek Span Vanila, Kek Span Coklat, Kek Pelangi,Kek Mentega Oren,Kek Buah, Kek Black Forest (Cara menghias kek), Kek Blueberi (cara menghias), Pandan Layer Cake dan Kek Coklat.

26/2/2011
FROZEN FOOD (RM150)
Resipi : Pau lembut,Donat, Karipap Pusing,Cucur Badak,Bom Bijan, Kuih Rengas, Samosa, Popia dan 3 resipi bonus.Penerangan tentang cara pembungkusan dan penyimpanan agar tahan lama..

27/2/2011
KEK COKLAT DAN HIASAN (RM150)
Resipi :  Kek Coklat Moist, American Brownies, Span Coklat, Chiffon Coklat, Kek Coklat Kukus.Cara membancuh chocolate ganache dan menuang atas kek.

MAC 2011

5/3/2011 (Sabtu)
ANEKA ROTI (RM150)
Mempelajari cara membuat roti ban manis kaedah sponge dough seperti sosej roll, plait bread,red bean bun,mix vege bun, donat kentang dan  pizza.Turut mempelajari cara membuat sandwich bread dan croissant.


6/3/2011 (Ahad)
ANEKA PASTRI (RM150)
Mempelajari cara membuat Puff Pastry seperti Puff Sardin, Chicken Pie,Apple Pie, Portuguese Egg Tart, Tat Keju, Tat Buahan, Tat Telur, Cream Puff pelbagai bentuk dan inti.

12/3/2011 (Sabtu)
BAHULU DAN SWISSROLL (RM150)
Mempelajari cara membuat bahulu tradisional, bahulu moden pelbagai perisa seperti pandan, cappucino,bahulu lapis dan bahulu gulung.Membuat Swissroll Marble,Benji Roll,Blueberi Swissroll.

13/3/2011 (Ahad)
ANEKA KEK KEJU (RM150)
Mempelajari cara membuat 6 jenis kek keju popular yang menggunakan kaedah bakar dan mendingin seperti, Kek Keju Tiramisu, Cotton Cheese Cake, Kek Keju Blueberi, Kek Keju New York, Kek Keju Cip Coklat, Kek Keju Oreo. Turut ditunjukkan cara menghias kek keju tersebut agar cantik dipandang.


19/3/2011 (Sabtu)
KEK LAPIS SARAWAK (RM150)
Mempelajari cara membuat kek lapis bercorak dan kek lapis gulung.Diajar cara memotong dan menyusun mengikut corak dikehendaki.Resipi spt. Kek Lapis Semarak, Kek lapis Kincir Angin, Kek Lapis Prun, Roll Domino dan Roll Tikar.


20/3/2011 (Ahad)
KEK CAWAN DAN HIASAN (RM150)
Resipi : Kek Cawan Oren, Kek Cawan Coklat, Kek Cawan.Kismis Walnut, Kek Cawan Pandan dan 3 resipi bonus.Cara membancuh krim mentega dan menghias kek cawan dengan pelbagai corak menggunakan piping jelly, krim mentega.


26/3/2011 (Sabtu)
DECORATED COOKIES (KUKIS BERHIAS) (RM150)
Mempelajari cara membancuh dan membakar biskut . Membancuh royal icing dan menghias biskut dengan pelbagai corak dan warna. Sesuai untuk hidangan raya, hadiah atau hantaran perkahwinan.
Bonus : 3 resipi biskut.

27/3/2011 (Ahad)
HIASAN KEK PERKAHWINAN DENGAN FONDANT (RM170)
Membancuh dan membakar kek buah. Membancuh ising fondant dan ising royal.Ditunjukkan cara membalut kek dengan fondan dan menghias dengan pelbagai paten untuk hantaran.Anda membawa pulang kek yang telah anda hias sendiri.

APRIL 2011

2/4/2011 (Sabtu)
ANEKA KEK KEJU (RM150)
Mempelajari cara membuat 6 jenis kek keju popular yang menggunakan kaedah bakar dan mendingin seperti, Kek Keju Tiramisu, Cotton Cheese Cake, Kek Keju Blueberi, Kek Keju New York, Kek Cip Coklat dan Kek Keju Oreo. Turut ditunjukkan cara menghias kek keju tersebut agar cantik dipandang.


3/4/2011 (Ahad)
HOMEMADE CHOCOLATE (RM150)
Mengenali jenis-jenis coklat.Mencairkan dan memasukkan coklat dalam acuan. Membuat  pelbagai jenis dan corak coklat praline dan intinya. Membuat coklat truffle dan pembungkusan coklat untuk jualan atau hadiah.


9/4/2011 (Sabtu)
TALAM DAN KUIH-MUIH (RM150)
Resipi : Talam Cendol, Talam Keladi, Talam Suji, Serimuka Pandan,Talam Lapis,Kuih Gula Hangus (Sarang Lebah), Kuih Bakar Bijan, Puteri Ayu dan 4 resipi bonus kuih talam yang gerenti jadi.

10/4/2011 (Ahad)
BISKUT RAYA (RM150)
Resipi : Biskut Almond London, Biskut Cip Coklat,Tat Gulung,Tat Sri Nona, Semperit, Biskut Strawberi, Biskut Aiskrim, Biskut Gajus, Coklat Srikandi dan 3 resepi bonus beserta tips bisnes biskut raya dan panduan membuat biskut.


16/4/2011 (Sabtu)
FROZEN FOOD (RM150)
Resipi : Pau lembut,Donat, Karipap Pusing,Cucur Badak,Bom Bijan, Kuih Rengas, Samosa, Popia dan 3 resipi bonus.Penerangan tentang cara pembungkusan dan penyimpanan agar tahan lama..

17/4/2011 (Ahad)
ANEKA KEK POPULAR DAN HIASAN (RM150)
Resipi : Kek Span Vanila, Kek Span Coklat, Kek Pelangi,Kek Mentega Oren,Kek Buah, Kek Black Forest (Cara menghias kek), Kek Blueberi (cara menghias), Pandan Layer Cake dan Kek Coklat.


23/4/2011 (Sabtu)
ANEKA ROTI (RM150)
Mempelajari cara membuat roti ban manis kaedah sponge dough seperti sosej roll, plait bread,red bean bun,mix vege bun, donat dan  pizza.Turut membuat sandwich bread dan croissant.


24/4/2011 (Ahad)
ANEKA PASTRI (RM150)
Mempelajari cara membuat Puff Pastry seperti Puff Sardin, Chicken Pie,Apple Pie, Portuguese Egg Tart, Tat Keju, Tat Buahan, Tat Telur, Cream Puff pelbagai bentuk dan inti.

30/4/2011 (Sabtu)
KEK COKLAT DAN HIASAN (RM150)
Resipi :  Kek Coklat Moist, American Brownies, Span Coklat, Chiffon Coklat,Kek Coklat Kukus dan menghias kek dengan Coklat Ganache .

Nota : Semua kelas diadakan dari pukul 10 pg - 5 petang. Kursus secara hands-on (praktikal). Anda tidak perlu membawa barang kecuali pen saja. Sijil diberikan selepas kursus.Untuk membuat tempahan kelas, sila hubungi Puan Noraini : 014-3247478 atau 03-31675408. Bayaran yuran hendaklah dibuat kepada  Prokarya Publishing and Distributors. No. akaun MAYBANK No.562900001799 selewat-lewatnya 1 minggu sebelum kelas.Semua kelas di diadakan di premis Aniz Baking Centre, No.45-1, Jalan Batu Nilam 5, Bandar Bukit Tinggi, Klang. (Bangunan kedai sebelah Giant) 



No comments:

Popular Posts