Selamat datang ke blog ResipiNoraini !

Kursus Terbaru 2012




Hari / Tarikh
Kursus
Sabtu 22/09/2012
10 pagi – 5 petang
RM 150
FROZEN FOOD PART 1
Resipi : Karipap Biasa, Karipap Pusing, Donat, Kuih Kasturi. Samosa, Popia,Apam Dot-Dot dan Apam Mekar.Mempelajari cara pembungkusan dan teknik penyimpanan.
Ahad 23/09/2012
10 pagi – 5 petang
RM 150
HOMEMADE CHOCOLATE
Mengenali jenis-jenis coklat. Mencairkan dan memasukkan coklat dalam acuan. Membuat pelbagai jenis dan bentuk coklat praline dan intinya. Membuat coklat truffle,coklat oreo,lolipop dan pembungkusan coklat untuk jualan atau hadiah.
Sabtu 29/09/2012
10 pagi – 5 petang
RM 150
ANEKA ROTI
Mempelajari cara membuat Roti Ban Manis kaedah sponge dough seperti Sausage Roll,Cheese Plait Bread, Red Bean Bun, Mix Vege Bun, Mini Pizza. Turut membuat Donat Kentang dan Pizza saiz besar.
Ahad 30/09/2012
10 pagi – 5 petang
RM 150
HIASAN KEK DENGAN KRIM
MENTEGA Membuat Kek Span, membancuh Krim Mentega dan mempelajari pelbagai corak seperti tulisan, bintang, bunga ros, daun dll. Menghias Kek Harijadi secara individu dan membawa pulang sebiji kek yang telah dihias.



Hari / Tarikh
Kursus
Sabtu 06/10/2012
10 pagi – 5 petang
RM 150
ANEKA PASTRI
Mempelajari cara membuat Puff Pastry seperti Puff Sardin, Chicken Pie, Portuguese Egg Tart.Membuat aneka tat seperti Tat Keju, Tat Buahan, Tat Telur,Tat Kelapa dan Cream Puff.
Ahad 07/10/2012
10 pagi – 5 petang
RM 150
ANEKA KEK ASAS DAN HIASAN FRESH CREAM
Resipi : Kek Span Pandan, Span Coklat, Kek Sifon, Kek Pelangi, Kek Buah, Pandan Layer Cake dan Black Forest Cake.
Sabtu 13/10/2012
10 pagi – 5 petang
RM 150
FROZEN FOOD PART 2
Resipi : Pau Lembut, Bom Bijan, Cucur Badak,Kuih Keria, Pulut Panggang, Kuih Koci, Apam Tepung Gandum (Fatt Koh). Mempelajari cara pembungkusan dan teknik penyimpanan.
Ahad 14/10/2012
10 pagi – 5 petang
RM 150
KEK CAWAN DAN MUFIN
Resipi : Red Velvet Cupcake, Carrot Cupcake, Dark Chocolate Cupcake, Mufin Strawberi,Mufin Popi Seed dan Mufin Blueberi.Menghias dengan Cream Cheese Frosting dan Chocolate Buttercream
Sabtu 20/10/2012
10 pagi – 5 petang
RM 150
TALAM DAN KUIH-MUIH
Resipi : Talam Cendol, Talam Keladi, Talam Suji, Serimuka Pandan, Talam Lapis, Kole Kacang,Talam Kastad Jagung,Kuih Bakar Bijan, Puteri Ayu dan 4 resipi bonus kuih talam yang dijamin menjadi.
Ahad 21/10/2012
10 pagi – 5 petang
RM 150
ANEKA PENCUCI MULUT UNTUK BISNES
Resipi : Lompat Tikam, Tepung Pelita,Puding Pelangi, Puding Karemel, Puding Trifle, Bread and Butter Pudding, Puding Koktail Buahan,Dadih Buahan.Resipi bonus-Cara Membuat air soya dan taufu fah.



Hari / Tarikh
Kursus
Sabtu 10/11/2012
10 pagi – 5 petang
RM 150
ANEKA KEK UNTUK BISNES
Resipi : Kek Pisang Pasar Malam, Kek Coklat Kukus, Soft Carrot Cake, Red Velvet Cake, Kek Buah Kukus, Kek Gula Hangus, Kek Kukus Asam Manis.
Ahad 11/11/2012
10 pagi – 5 petang
RM 150
KEK CAWAN DENGAN HIASAN KRIM MENTEGA & HIASAN FONDANT
Resipi : Kek Cawan Oren, Kek Cawan Coklat, Kek Cawan Kismis Walnut, Kek Cawan Pandan dan 3 resipi bonus. Cara membancuh krim mentega dan menghias kek cawan dengan pelbagai corak menggunakan krim mentega dan fondant.
Sabtu 17/11/2012
10 pagi – 5 petang
RM 150
ANEKA ROTI
Mempelajari cara membuat Roti Ban Manis kaedah sponge dough seperti Sausage Roll,Cheese Plait Bread, Red Bean Bun, Mix Vege Bun dan Mini Pizza. Turut mempelajari cara membuat Donat Kentang dan Pizza saiz besar.
Ahad 18/11/2012
10 pagi – 5 petang
RM 150
ANEKA KEK COKLAT DAN HIASAN
Resipi : Chocolate Indulgence Cake, Kek Coklat Moist, American Brownies, Kek Span Coklat. Brownies Kukus. Cara membancuh Chocolate Ganache dan menghias kek.
Sabtu 24/11/2012
10 pagi – 5 petang
RM 150
ANEKA KEK KEJU
Mempelajari cara membuat 5 jenis kek keju popular yang menggunakan kaedah bakar dan mendingin seperti Kek Keju Tiramisu, Cotton Cheese Cake, Kek Keju Blueberi,Kek Keju Cip Coklat, Kek Keju Oreo. Turut ditunjukkan cara menghias Kek Keju .
Ahad 25/11/2012
10 pagi – 5 petang

RM 150
BAHULU DAN SWISSROLL
Mempelajari cara membuat bahulu tradisional dan bahulu moden pelbagai perisa seperti pandan, cappucino,bahulu lapis dan bahulu gulung. Membuat Swissroll Marble,Benji Roll,Trio Manis Swissroll.



Hari / Tarikh
Kursus
Sabtu 01/12/2012
10 pagi – 5 petang
RM 150
FROZEN FOOD PART 1
Resipi : Karipap Biasa, Karipap Pusing, Donat, Kuih Kasturi. Samosa, Popia ,Apam Dot-Dot dan Apam Mekar.Mempelajari cara pembungkusan dan teknik penyimpanan.
Ahad 02/12/2012
10 pagi – 5 petang
RM 150
HOMEMADE CHOCOLATE
Mengenali jenis-jenis coklat. Mencairkan dan memasukkan coklat dalam acuan. Membuat pelbagai jenis dan bentuk coklat praline dan intinya. Membuat coklat truffle,coklat oreo,lolipop dan pembungkusan coklat untuk jualan atau hadiah.
Sabtu 08/12/2012
10 pagi – 5 petang
RM 150
TALAM DAN KUIH-MUIH
Resipi : Talam Cendol, Talam Keladi, Talam Suji, Serimuka Pandan, Talam Lapis, Kole Kacang,Talam Kastad Jagung,Kuih Bakar Bijan, Puteri Ayu dan 4 resipi bonus kuih talam yang dijamin menjadi.
Ahad 09/12/2012
10 pagi – 5 petang
RM 150
ANEKA KEK ASAS DAN HIASAN FRESH CREAM
Resipi :Kek Span Pandan, Span Coklat, Kek Sifon, Kek Pelangi, Kek Buah, Pandan Layer dan Black Forest Cake.
Sabtu 15/12/2012
10 pagi – 5 petang
RM 150
ANEKA PASTRI
Mempelajari cara membuat Puff Pastry seperti Puff Sardin, Chicken Pie, Portuguese Egg Tart.Membuat pelbagai Tat seperti Tat Keju, Tat Buahan, Tat Telur,Tat Kelapa dan Cream Puff.
Ahad 16/12/2012
10 pagi – 5 petang
RM 150
KEK CAWAN DAN MUFIN
Resipi : Red Velvet Cupcake, Carrot Cupcake, Dark Chocolate Cupcake.Mufin Strawberi,Mufin Popi Seed dan Mufin Bliuberi.Menghias kek dengan cream cheese frosting dan chocolate buttercream.
Sabtu 22/12/2012
10 pagi – 5 petang
RM 150
ANEKA PENCUCI MULUT UNTUK BISNES
Resipi : Lompat Tikam,Tepung Pelita, Puding Pelangi, Puding Karemel, Puding Trifle, Bread and Butter Pudding, Puding Koktail Buahan,Dadih Buahan.Resipi percuma-Cara membuat air soya dan taufu fah.
Ahad 23/12/2012
10 pagi – 5 petang
RM 150
ANEKA KEK UNTUK BISNES
Resipi : Kek Pisang Pasar Malam, Kek Coklat Kukus, Soft Carrot Cake, Red Velvet Cake, Kek Buah Kukus, Kek Gula Hangus, Kek Kukus Asam Manis.
Sabtu 29/12/2012
10 pagi – 5 petang
RM 150
FROZEN FOOD PART 2
Resipi : Pau Lembut, Bom Bijan, Cucur Badak,Kuih Keria, Pulut Panggang, Kuih Koci,Apam Tepung Gandum (Fatt Koh)Mempelajari cara pembungkusan dan teknik penyimpanan.
Ahad 30/12/2012
10 pagi – 5 petang
RM 150
HIASAN KEK DENGAN KRIM MENTEGA
Membuat Kek Span, membancuh Krim Mentega dan mempelajari pelbagai corak seperti tulisan, bintang, bunga ros, daun dll. Menghias Kek Harijadi secara individu dan membawa pulang sebiji kek yang telah dihias.


SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI

Hajah Noraini Bt.Hj.Zakaria dan Aniz Baking Centre ingin mengucapkan "SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI,MAAF ZAHIR DAN BATIN" kepada bekas-bekas peserta kami,para pelawat blog ini dan rakan taulan jauh dan dekat.Semoga anda bergembira menyambut lebaran bersama kaum keluarga dan sanak-saudara masing-masing.

Aniz Baking Centre akan memulakan kursus pada  penghujung bulan September ini.Jadual kursus akan dimasukkan di blog dan website kami pada awal bulan September nanti.Sekian.