Selamat datang ke blog ResipiNoraini !

Beli Peralatan Bakeri

Ada pengunjung yang bertanya di mana nak beli peralatan bakeri seperti oven dan mixer. Sebelum menjawap, saya pula ingin bertanya adakah untuk kegunaan sendiri atau untuk bisnes. Kalau untuk kegunaan sendiri (rumahtangga) memadailah membeli oven elektrik seperti Europa, Zanussi dan lain-lain jenama seumpamanya .Harganya dalam lingkungan RM1000 atau lebih sikit. Ia mempunyai fungsi api atas dan bawah. Boleh membakar kek biasa, kek lapis, roti dan biskut. Untuk beginners, eloklah oven jenis ini. Saya sendiripun gunakan oven jenis ini kerana saya bukannya buat bisnes dan buat kek hari-hari. Untuk membakar biskut, saya lebih suka gunakan oven dapur gas. Lebih jimat . Pengadun atau mixer pula ada yang berharga dari RM1000 - RM2000. Pengadun dan oven ini ada dijual di kedai-kedai elektrik. Di JUSCO saya tengok banyak jenama Kenwood dijual disana. Bolehlah pergi survey harga.

Untuk bisnes , eloklah dapatkan peralatan yang lebih komersil kerana ia heavy -duty, tahan lasak.Boleh layari www.yellowpages.com.my dan cari dibawah tajuk Bakers Supply atau Bakers Equipment. Antara syarikatnya ialah Solid Cool Marketing Sdn.Bhd, Bandar Puteri Puchong Tel: 03-80618080 dan CKE Marketing Sdn.Bhd tel: 03-92823333 (Cheras)/ 03- 40228632(Setapak).

Bolehkah Jadi Pandai?

Sering juga saya menerima pertanyaan dari pengunjung blog atau peserta kursus"Bolehkah jadi pandai buat kek bila datang kursus?" Susah juga saya nak menjawapnya kerana perkara ini begitu subjektif. Selalunya orang-orang yang bertanya begini tidak ada keyakinan dalam dirinya tentang apa yang dilakukannya. Datang kursus kerana ikut kawan, emak /suami yang suruh atau tak berminat tapi terpaksa.. Jarang pertanyaan ini datang dari orang-orang yang memang menunjukkan kesungguhan untuk belajar.Pendek cerita, belajar dalam apa bidangpun asalkan bermanfaat kepada kehidupan di dunia mahupun akhirat adalah dituntut oleh agama Islam. Besar pahalanya menuntut ilmu dan besar pahalanya untuk orang yang mengajarkan ilmu itu.Menjadi tuntutan fardu kifayah kepada umat Islam untuk mempelajari ilmu-ilmu yang boleh membantu meningkatkan ekonomi umat Islam sendiri. Kalau kita tengok kedai-kedai bakeri di bandar-bandar atau dimana saja, berapa peratuskah bilangannya yang dipunyai oleh orang Islam? 5 peratuspun tak ada!Lebih 95 % dipunyai oleh orang bukan Islam. Adakah terjamin makanan seperti roti atau kek yang dijual itu ditanggung halal? Tentu saja tidak. Dari maklumat yang saya terima dari beberapa orang chef, pengusaha bukan Islam sering meletakkan wain dalam kek supaya tahan lama, jadi apa tindakan kita? Buat tak tahu saja dan terus membelinya atau membuat sesuatu tindakan yang boleh menyelamatkan umat Islam amnya dan kaum keluarga kita khasnya, dari terjebak ke dalam amalan subahat memakan benda yang haram?

Tepuk dada tanya iman!.Memanglah tak semua orang boleh berniaga dan mempunyai modal yang cukup tetapi anda boleh mempraktikkan ilmu yang dipelajari itu untuk makanan anak-anak dan ahli keluarga. Sekurang-kurangnya anda dapat menjimatkan wang membeli kek yang belum tentu halalnya yang kini mencecah RM55 - RM75 untuk sekilo kek saja. Kalau anda berminat berniaga untuk menambah pendapatan keluarga,bolehlah membuatnya secara kecil-kecilan di rumah. Bila ada modal dan ilmu yang cukup bolehlah buka kedai pulak.

Dari pengalaman saya sendiri,walaupun saya tak menpelajari ilmu baking ini semasa belajar di universiti, tetapi kerana minat dan kerana kewajipan fardu kifayah, saya berhabis beribu ringgit untuk mempelajari pelbagai ilmu pembuatan kek ini dari pelbagai institusi dan chef-chef yang terkenal. Dan satu hal yang sangat penting ialah mempraktikkan apa yang dipelajari. Jangan anggap tugas anda selesai apabila menghadiri kursus. Ia tidak berhenti di situ saja,praktikkan apa yang dipelajari. Balik rumah buat kek yang dipelajari, jangan simpan saja resipi itu dalam almari.Dengan membuatnya anda akan dapat pengalaman dan mempelajari teknik yang betul. Tugas seorang pengajar/baking instructor adalah menunjukkan cara yang betul bagaimana cara membuat sesuatu produk itu tetapi untuk menjadikan anda pandai membuat kek/roti/biskut dll terpulang kepada tangan anda sendiri. Banyak kali anda membuat praktis, semakin anda mahir (pandai). Kalau tak membuat praktis, anda setakad tahu saja tetapi tidak pandai.Bak kata orang putih,"Practice Make Perfect".

Jangan anggap belajar ilmu ni membuang duit dan membuang masa saja. Mungkin hari ini langit kelihatan cerah, tetapi esok lusa belum tentu.Takdir kita tak siapa yang tahu kecuali Allah SWT.
Bila berlaku kematian suami/ahli keluarga atau perceraian, dah menggelabah tak tahu bagaimana nak mencari rezeki.Bak kata orang tua, sediakan payung sebelum hujan. Ilmu yang dipelajari itu takkan hilang selagi mana kita mempraktikkannya.

Tahniah kepada anda yang sudah mengambil keputusan untuk menyertai kursus. Bagi yang belum bercadang atau masih ragu-ragu atau tak yakin, fikir-fikirkanlah.Kita semua dikurniakan akal untuk berfikir. Insyaallah sebagai pengajar, saya akan memberikan khidmat yang terbaik kepada anda. Dan saya merasa sangat seronok apabila ramai bekas-bekas pelajar saya yang menalifon dan memberitahu sudah mendapat banyak order untuk kek dan biskut untuk hari raya yang lepas. Semoga anda semua akan terus berjaya melaksanakan kewajipan fardu kifayah.
Bukan untuk saya, tetapi sebagai bekalan anda di akhirat kelak.

KURSUS

Assalamualaikum dan bersua lagi di halaman Resipinoraini. Dah lama juga tak posting ni kerana tak ada apa-apa perkembangan yang baru. Tentang kursus, alhamdulillah sambutan sangat baik sekali. Kursus 2 Nov,16 Nov dan 23 Nov sudah penuh kerana hampir 30 peserta. Kebiasaannya, tidak semua yang datang.Ada 4-5 orang yang tak hadir kerana pelbagai alasan.Tak apalah itu hak masing-masing. Hanya kursus bulan Disember aje yang masih banyak kosong. Sesiapa yang berminat bolehlah menghubungi saya untuk booking. Sekiranya anda tidak dapat menghadiri kursus pada tahun ini, tahun depan ada lagi kursus.Ramai yang bertanya tak adakah kursus buat biskut?Alahai, kita baru saja habis raya. Relaklah dulu. Insyallah tahun depan akan dibuat.Sabarlah ye.
Baru-baru ini saya pulak pergi berkursus, buat donat yang sedap dan ada inti dengan Chef Daniel dan membuat nasi ayam Hainan dengan Chef Li. Insyaallah bila saya dah mahir nanti, bolehlah saya ajarkan pula kepada anda semua.

Perkembangan Terbaru Tentang Kursus

Kursus pada 2 November iaitu Kek Cawan dan Cara Menghiasnya telah penuh (25 peserta)sedangkan masih ramai yang menalifon untuk menyertainya. Oleh itu saya telah membatalkan kursus Aneka Muffin pada 16 November kerana kekurangan peserta. Tarikh tersebut telah digantikan dengan kursus Kek Cawan dan Cara Menghiasnya. Jadual baru ialah :

2 November - Kek Cawan dan Cara Menghiasnya (telah penuh)
16 November - Kek Cawan dan Cara Menghiasnya (masih ada kosong)
Kursus-kursus lain masih tetap pada tarikh yang sama.

Jadual Kursus Bulan November dan Disember 2008

Kepada anda yang berminat untuk mengikuti kursus -kursus anjuran saya, bolehlah menghubungi saya di talian 03-31675408 , h/p : 014-3247478 atau emel ke: ani_zakaria @yahoo.com.my Tempat kursus adalah di Akademi Bakeri Ria, No.27, Jalan Bandar 3, Taman Melawati, Hulu Klang, Selangor (tidak jauh dari Zoo Negara). Kursus bermula pukul 10.00 pg hingga 5 petang dan kelas secara praktikal. Yuran RM150 dibayar pada hari kursus. Anda tidak perlu membawa barang kerana semua disediakan oleh pihak kami.

JADUAL KURSUS

2 November - Kek Cawan dan Menghias Dengan Buttercream
Kek Cawan Oren Popi, Kek Cawan Cip Coklat, Kek Cawan Seri Pandan, Kek Cawan Blueberi, Kek Cawan Marble. Cara Membuat krim mentega (buttercream) dan menghias kek cawan.
Nota : Jika anda ada nozzle sendiri, sila bawa ke kelas.

9 November - Kek Lapis Cara Bakar dan Kukus
Kek Lapis Asam Manis (kukus), Kek Lapis Prun Harmoni (kukus), Kek Lapis Aranza, Kek Lapis Strawberi Chip dan Kek Lapis Ceria.

16 November - Aneka Muffin.
Rich Chocolate Muffin, Cheddar Cheese Muffin, Banana Muffin, Corn Pandan Muffin, Carrot Muffin dan Bluebery Flavour Muffin.

23 November - Kek Popular dan Cara Menghiasnya.
Kek Pelangi (Buttercake), Pandan Layer Cake, Blueberry Chilled Cheese Cake, Black Forest Cake, Tiramisu Cake dan Choc.Moist Cake.

30 November - Kek dan Kuih Tradisional
Kek Gula Hangus, Kek Buah Kukus, Bahulu Cermai,Bahulu Mocha Cip, Bahulu Lapis, Kuih Bakar Pandan.

21 Disember - Kek Lapis Bercorak/Lapis Sarawak
Kek Lapis Dam, Kek Lapis Roll Semarak, Kek Lapis Roll Gurindam,Kek Lapis Kincir Angin, Kek Lapis Permata Hati.

28 Disember - Kek Cawan dan Menghiasnya dengan Buttercream
(Resipi sama seperti 2 Nov)

Menyambut Hariraya Aidilfitri


Kak Ani sekeluarga bersama ibu mertua, Hjh .Sopiah.


Anak dan menantu perempuan Hjh.Sopiah.


Cucu-cucu lelaki Hjh.Sopiah.


Hjh.Sopiah bersama anak-anaknya.




Alhamdulillah, kita selamat menyambut Aidilfitri pada tahun ini. Apabila seluruh ahli keluarga berkumpul memang meriah suasana hari raya. Yang pentingnya, kita saling bermaaf-maafan dan mengeratkan tali silaturrahim.

Seni Membuat Ketupat


Menganyam ketupat pun ada caranya.


Kelongsong yang telah siap.


Beras yang telah dibasuh diisi dalam kelongsong ketupat


Ketupat yang telah siap sedia untuk direbus.

Ketupat memang sinonim dengan hari raya Aidilfitri atau Aidiladha. Di kawasan bandar ramai yang tidak membuat ketupat lagi dan digantikan dengan ketupat segera dalam plastik. Tapi kalau dikampung ketupat memang menjadi hidangan istimewa di pagi raya. Di kampung mertua saya di Muar, Johor mereka menganyam sendiri kelongsong ketupat sehingga beratus biji. Maklumlah kaum keluarga ramai. Saya memang tak pandai menganyam ketupat tapi melihat saja mereka membuatnya. Rupanya menganyam ketupat inipun ada seninya juga. Bukan senang membuatnya.Kalau tak tahu memang tak menjadi bentuknya.Menurut ibu mertua saya, Hjh Sopiah membuat ketupat ini juga ada petuanya, bukan main buat saja. Antara petuanya ialah ,beras diisi kurang dari separuh kelongsong.Kalau isi lebih nanti ketupatnya keras. Merebus pula mengambil masa sehingga 4 jam supaya ketupat betul-betul lembut dan kembang. Lagi satu jangan gunakan beras wangi atau beras siam kerana ketupatnya akan lembik.Gunakan beras tempatan untuk membuat ketupat.Setelah ketupat masak, gantungkan ia supaya tus airnya. Ketupat tahan 2-3 hari jika tidak terlalu lembik.